Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Cheile Șugăului-Munticelu, Circuite turistice, Obiective turistice, Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică, Trasee în Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Trasee montane

O minune a naturii și o aventură de neuitat în județul Neamț

8 October 2018 0 Comentarii

 

O minune a naturii și o aventură de neuitat în județul Neamț

Rezervația Naturală Cheile Șugăului – Munticelu și Via Ferrata Astragalus

 

 

Aria protejată Cheile Șugăului – Munticelu se remarcă printr-un peisaj montan unic, fiind un sit natural de excepție, datorită unicității patrimoniului natural de care dispune. Intrarea se face chiar din DN 12C, care leagă Transilvania de Moldova prin Cheile Bicazului.

Turiștii găsesc aici, pe lângă priveliști spectaculoase, specii endemice de plante, rarități faunistice și un relief cu totul deosebit. Uimitoarele chei de la intrarea în rezervație se întind pe o lungime de 350 de metri, iar frumusețea locului este completată de cascadele, peșterile și de masivitatea stâncilor. Cu cât turiștii se avântă spre culmea masivului, Vârful Criminișul (1373 m), cu atât mai mult au parte de un spectacol impresionant de forme și culori: stânci, brazi, poiene cu floră rară și formațiuni calcaroase unice în Europa.

Galerie foto:

O altă surpriză pe care această rezervație naturală de excepție o oferă turiștilor este traseul Via Ferrata Astragalus, un proiect inedit inaugurat în vara anului 2017. Traseul este o noutate pentru România, fiind cel mai lung, incluzând 5 variante posibile de ascensiune, de diferite lungimi și grade de dificultate. Realizat conform standardelor occidentale, după modelul celor din Austria și Germania. Via Ferrata sau „drumul de fier” îi poartă pe turiști într-o aventură de neuitat chiar în mijlocul naturii. Astfel, prin acest proiect, muntele nu mai aparţine doar alpiniştilor profesionişti, ci și publicului larg, după cum afirma chiar inițiatorul proiectului, alpinistul Constantin Lăcătușu, reprezentant al Clubului Montan Român, custodele Rezervației Naturale Cheile Șugăului – Munticelu.

Galerie foto:

Echipamentele se pot închiria de la Cabana Ecolog (715 m), punctul de pornire în ascensiune până în punctul culminant, pe vârful Turnul Mare (alt.1000 m). Traseul este deschis tot timpul anului, cu excepția iernii.

Mai multe informații găsiți aici:

https://viaferrataromania.wordpress.com/2017/06/07/via-ferrata-astragalus-cheile-sugaului-munticelu-jud-neamt-langa-cheile-bicazului/

https://www.facebook.com/pg/ViaFerrataCheileSugaului/about/?ref=page_internal

Tel. 0744 913 941

Experimentând acest traseu, realizat cu susţinerea HeildebergCement România, turiștii vor avea surpriza, pe de o parte, să se simtă ca adevărații alpiniști și să-și descopere curajul sau slăbiciunile pe care nu le știau îndeajuns iar, pe de altă parte, să admire în jurul lor un adevărat muzeu în aer liber.

Însuși numele de Via Ferrata Astragalus vine de la flora deosebită din această rezervație. Este vorba de Astragalus pseudopurpureus sau cosaşul bicăjean, plantă-cheie pentru acest sit care a fost identitificată pentru prima dată în lume aici, în anul 1933, de către cercetătorul Mihai Gușuleac. Planta creşte aici în proporţie de 95%.

Galerie foto:

În urma identificării mai multor specii de plante și animale și tipuri de habitate naturale rare, aria protejată Cheile Șugăului – Munticelu a fost declarată sit de importanță comunitară, în anul 2007, cu o suprafață de 335 ha, parte integrantă a Rețelei ecologice europene NATURA 2000.

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.