Home » Alte evenimente

Expoziţia Mineralia, 8-11 noiembrie 2018

7 November 2018 0 Comentarii

 

Expoziţia Mineralia, 8-11 noiembrie 2018, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamţ

MINERALE DIN ROMANIA

 

 

 

Numeroase  regiuni din România – Baia Mare, Brad, Abrud, Banatul Montan – s-au dezvoltat de-a lungul secolelor datorită bogăţiilor naturale din adâncul Pământului. Oamenii s-au asezat în aceste locuri și au întemeiat comunităţi care se ocupau cu exploatarea minereurilor de cupru, plumb, aur, argint sau fier.

Pe lângă produsele valoroase economic, exploatările miniere individuale, comunale sau de nivel industrial au scos la suprafaţă eșantioane de cristale naturale deosebit de spectaculoase.  Atrași de frumuseţea, raritatea, perfecţiunea sau culorile lor, oamenii au început să adune aceste minunăţii ale naturii ca obiecte de colecţie sau decorative. Acestea sunt așa-numitele “Flori de Mină”:

RODOCROZITUL, care apare sub forma unor petale de culoare roz intens; STIBINA, simbolul mineralogiei estetice din România, care formează smocuri spectaculoase de ace subţiri, lucioase, de culoare neagră;             CALCITUL, care ne oferă cea mai mare varietate de culori (alb lucios, roz, negru), forme și aspecte (zaharoid); CUARŢUL sticlos, transparent, cu cristale columnare perfecte, des întâlnit în vasta lume minerală;          AMETISTUL de România, de culoare mov pal, mult mai rar întâlnit; SFALERIT negru intens, GALENĂ, PIRITĂ aurie. CALCOPIRITĂ, GIPS, GRANAT și renumitul AUR NATIV.

Pietrele fine care sunt găsite la suprafaţă, folosite pentru podoabe, au început să fie căutate mai ales în timpurile moderne. Nu s-au format în depozite de dimensiuni mari, motiv pentru care găsirea, extragerea, prelucrarea și montarea lor necesită o muncă considerabilă.

Remarcabile pentru frumuseţea lor sunt:

AGATELE din zona Bradului sau Valea Mureșului de culoare roșie, verde, albastră;

RODOCROZITUL masiv din Cavnic, Maramureș;

LIZARDITUL verde deschis din Tismana, în Subcarpaţi

ARAGONITUL din Corund, Carpaţii Orientali;

CALCEDONIA albastră din satul Trestia, Maramureș;

LEMNUL SILICIFIAT din Munţii Apuseni.

Cristale deosebite de cuarţ dublu terminat transparent, denumit și “DIAMANT DE MARAMUREŞ”, apar în zona Sighetu Marmaţiei. Iar singura ocurenţă importantă de CHIHLIMBAR din România este cea din comuna Colţi, judeţul Buzău, o varietate compactă, semitransparentă, cu nuanţe roșiatice tipice.

Acestora li se adaugă, în cadrul expoziţiei, bijuterii, podoabe, piese ornamentale din pietre naturale din întrega lume, dintre cele mai spactaculoase sau rare.

 

Vă așteptăm la Expoziţia MINERALIA, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamţ, în perioada 8-11 noiembrie, zilnic între orele 9.00-18.00.

 

Galerie foto:

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.