Home » Alte evenimente, Evenimente

Promovarea patrimoniului cultural prin digitizare, la Biblioteca Județeană

5 December 2018 0 Comentarii

 

 

Promovarea patrimoniului cultural prin digitizare, la Biblioteca Județeană

 

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a găzduit Conferința națională „Digitizarea colecțiilor speciale și a Fondului Documentar «G.T. Kirileanu». Schimb de bune practici și soluții inovative pentru bibliotecile publice“, în luna noiembrie 2018, în cadrul Proiectului „1918 în colecțiile Fondului documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“. Au participat specialiști în domeniul biblioteconomiei și științei informării, informaticieni, manageri din bibliotecile județene Bacău, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Mureș, Prahova, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Printre invitați s-a aflat și Sorina Stanca, managerul Bibliotecii „Octavian Goga“ din Cluj-Napoca și președintele Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România. Aceasta a subliniat faptul că Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ „este partenerul nostru din 2007 în proiectele de digitizare, care au avut ca scop promovarea culturii naționale în exterior. La Neamț există un colectiv la Compartimentul Informatizare, Digitizare și Dezvoltare IT, care se străduiește și ține pasul cu tehnologia. Ceea ce este important pentru Neamț este Fondul Documentar «G.T. Kirileanu», un fond plin de valori și comori“.

Sorina Stanca a mai spus că apropierea tinerilor de lectură trebuie să includă și această tehnică de promovare a valorilor din patrimoniul local în cel universal, prin intermediul bibliotecii digitale europene. „Trebuie să arătăm lumii că și la noi s-a creat cultură, s-a creat valoare, că suntem parte a spațiului european. Trebuie să fim implicați, activi și să nu avem temeri de a ieși în public cu valorile noastre naționale. A fost un seminar care ne-a adunat laolaltă pentru această temă generoasă de promovare a patrimoniului cultural prin digitizare, care implică pentru biblioteci o deschidere imensă“.

În cadrul proiectului „1918 în colecțiile Fondului documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“ au fost digitizate 63 documente (peste 11.000 pagini) – Basarabia, 54 documente (peste 8.000 pagini) – Bucovina, 56 documente (peste 11.000 pagini) – Transilvania. Tot în cadrul proiectului au fost scanate, prelucrate și puse la dispoziția publicului publicațiile periodice din Fondului documentar „G.T. Kirileanu“ tipărite în 1918 „Neamul Românesc“ (164 ziare) și „Sfatul Țării“ (12 ziare). De asemenea, au fost realizate patru galerii foto: Piatra-Neamț în cărți poștale ilustrate din perioada 1900-1918, Basarabia, Bucovina și Transilvania.

Proiectul „1918 în colecțiile Fondului documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“ este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Toate aceste documente sunt disponibile pe site-ul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, www.bibgtkneamt.ro

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.