Home » Alte evenimente

Conferință în memoria ilustrului Ion Popa-Burcă, la Biblioteca Județeană

26 June 2019 0 Comentarii

 

 

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează o conferință dedicată profesorului naturalist și geograf Ion Popa-Burcă, om de știință și pedagog, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“, joi, 27 iunie 2019, cu începere de la ora 12:30, în Sala Info-Club II.

Despre viața și opera sa didactică vor vorbi profesorul Neculai Vasiliu și prof. Elena Popa-Burcă. Întâlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuță, directorul-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Ion Popa-Burcă s-a născut la 29 noiembrie 1875 la Piatra-Neamț și a decedat la 25 mai 1937, la vârsta de 62 de ani.

Ca o amintire față de acest oraș, pe care Ion Popa-Burcă l-a iubit atât de mult, soția sa, Eugenia Popa-Burcă, a comandat o troiță pe care a amplasat-o la Muzeul de Străjerie al Liceului Teoretic de Fete, actualmente Colegiul Național „Calistrat Hogaș“. Troița a fost realizată de Pompiliu G. Clement, un copil de 15 ani și jumătate, din strada Lăpușneanu 74, viitorul mare sculptor.

Ion Popa-Burcă a lăsat învățământului câteva manuale didactice deosebit de importante: „Atlasul geografic pentru școlile secundare“; „România și țările locuite de români“; „România (1866-1906)“; „Harta agronomică a României“ (la cererea Ministerului Agriculturii). Este autor al hărților murale ale continentelor și ale României Mari.

 

Despre Ion Popa-Burcă

 

„Prof. Ion Popa-Burcă a desfășurat o largă și susținută activitate încă de la începutul carierei sale didactice. Alături de ceilalți profesori de la Facultatea de Științe București, a fost îndrumat de către eminentul om de știință prof. dr. Grigore Antipa, în serviciul căruia a lucrat timp de 19 ani ca asistent al Muzeului de Istorie Naturală. De la Grigore Antipa a luat exemplu de muncă, dar și marele talent pedagogic“ (prof. dr. Mihai Ciobanu, directorul Muzeului de Științe Naturale din Piatra-Neamț).

„Era bunătatea întrupată, atât față de colegi, cât și față de copii. Cel mai bun coleg, și cu cei de seama lui, și cu cei mai tineri. Profesorii tineri ori suplinitorii ocazionali n-au simțit, în relațiunile cu el, cea mai mică rezervă, ori răceală, nici exteriorizarea vreunei cât de mici superiorități, nici în vorbă, nici în atitudine“ (Petre V. Haneș).

„A mai plecat dintre noi un suflet de elită: profesorul Ion Popa-Burcă, acela care, fără întrerupere, timp de 40 de ani încheiați, a propovăduit de pe catedra liceului «Mihai Viteazul» din București. A plecat așa cum a trăit: măreț, fulgerător, dar fără ură acest ilustru reprezentant al unei omenii fără pereche, un dascăl eminent, un iscusit popularizator științific, dar, mai ales, omul chibzuit și senin și prietenul devotat pe care nimeni și nimic nu l-au putut abate din linia dreaptă a unei atitudini cavalerești“ (ziarul „Universul“, 27 mai 1937, Paul. I. Papadopol).

„Un cărturar cu un rar simț estetic și moral al valorilor omenești, un specific prețuitor al scrisului de-acum, un tezaur de cunoștințe cu privire la lume și locuri. Era o desfătare povestirea atâtor întâmplări depărtate, unele triste, altele glumețe, pe care le sublinia cu zâmbetul său discret de fin comedian“ (ziarul „Curentul“, 29 mai 1937, Ioachim Botez).

„Ion Popa-Burcă a fost un suflet închinat școlii: toată lumina ființei sale școlii a închinat-o, văzând în ea cel mai nobil, cel mai înălțător din așezămintele unui neam“ (prof. Nicolae Ion, Liceul „Mihai Viteazu“ București).

„Opera sa profesorală, calitățile sale sufletești, idealul în serviciul căruia a stat neîntrerupt timp de 40 de ani, bunătatea ce a constituit farmecul vieții sale, știința și experiența sa vastă, puse în slujba învățământului, dragostea nemărginită pentru școală, toate aceste mari însușiri vor rămâne ca o pildă veșnic vie pentru școlari și pentru școală“ (av. G. Petrovici).

„Cărturar de seamă, pedagog înnăscut, conștiincios în împlinirea datoriei, era un educator desăvârșit al tineretului prin exemplu admirabil pe care ni-l dădea în fiecare clipă. Un sentiment de prietenie, cu care el mai întâi a ținut să ne onoreze, a încolțit în sufletul fiecăruia din noi, păstrându-i, în același timp, tot respectul și recunoștința“ (prof. univ. Al. Otetelișanu).

„Voia și avea dorința ca toate manualele, atlasele și hărțile, pe lângă satisfacerea cerințelor programei analitice, să se prezinte și în condițiuni bune în ceea ce privea execuția lor la tipar, având bucuria și totodată satisfacțiunea să dea copiilor de școală o carte bună și din punct de vedere al tiparului“ (Gogu Niculescu, maestru litograf, Editura Socec).

„A scris în cărți știința sa și aceste cărți s-au răspândit pe tot întinsul țării și sufletele școlarilor de pretutindeni au folosit aceste cărți“ (prof. C. Teodorescu, directorul Școlii Primare de Băieți nr. 2 Piatra-Neamț).

„Cine n-a auzit de numele profesorului Popa-Burcă, cine n-a cunoscut manualele lui didactice, cărțile lui de geografie și atlasele lui, cu atâta grijă alcătuite, cum nu sunt altele mai bune la noi în țară“ (prof. Vasile Ghițescu, directorul Liceului „Petru Rareș“ Piatra-Neamț).

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.