Home » Alte evenimente

„Expresivități din arta populară“ – la Biblioteca Județeană

23 August 2019 0 Comentarii

 

 

Expoziție de pictură Elena Ispas, 19-31 august 2019

 

 

Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția de pictură „Expresivități din arta populară“ a Elenei Ispas, în perioada 19-31 august 2019. Vernisajul acestei expoziții va avea loc vineri, 30 august 2019, de la ora 15:00, iar prezentarea va fi făcută de Dan Iacob.

Aflată la a treia expoziție personală, Elena Ispas vine în fața publicului cu lucrări inspirate din arta populară. „Arta populară este o sursă importantă de plecare în realizarea unor lucrări plastice originale. Preiau un motiv popular, pe care, prin diverse procedee ale artei decorative – repetiție, alternanță de formă, de culoare, de poziție, simetrie, asimetrie – îl transform într-o compoziție. Acest procedeu este util mai ales în procesul didactic, deoarece dezvoltă creativitatea, spirtul de ordine și induce o anumită rigurozitate elevilor. Totodată, copiii sunt inițiați în tainele, arta și ornamentica noastră populară. De asemenea, învățăceii sunt atenționați că simbolurile artei tradiționale constituie un reper de seamă în descifrarea semnificațiilor care transmiteau o bogăție de informații în societatea ancestrală. Sunt prezente foarte frecvent simboluri precum calul și călărețul, acele de brad – semn al bărbăției, arborele vieții, vița de vie, flori în ghiveci și așa mai departe. Odată cunoscute, aceste simboluri pot fi transfigurate în literatură și în artă plastică, chiar și în matematică. Astfel, copiii pot integra mai ușor aceste diverse limbaje“, ne mărturisește Elena Ispas.

Profesoara Elena Ispas a absolvit Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității „George Enescu“ din Iași, îndrumată de profesorul Mihai Pamfil. În prezent, predă educație plastică în Piatra-Neamț, la Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 7, Structura Văleni.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.