Home » Mănăstiri, Obiective turistice
,

Manastirea Petru Voda – Judetul Neamt

23 September 2009 2 Comentarii

manastirea-petru-voda-parintele-iustinLa Manastirea Petru Voda se poate ajunge urmand drumul national DN 15 B de la Poiana Teiului spre Targu Neamt, din Valea Largului se desprinde in stanga, un drum de 10 km spre satul Petru Voda. Totodata pelerinii care vin cu trenul pana la Bicaz au posibilitatea de a lua autobuzele din spatele garii sau din centrul localitatii Bicaz.

Adresa: sat Petru-Voda, comuna Poiana Teiului, jud. Neamt

Tel: 0233257003, 0233258473
Fax: 0233257257
E-mail: [email protected]
Staret: ieromonahul Lavrentie Carp Lucian
Web: www.petruvoda.ro
Hramul manastirii Petru Voda: “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (8 noiembrie)
Anul constructiei: sfarsitul sec XX -lea

Istoricul Manastirii Petru Voda

Manastirea Petru Voda a fost construita la sfarsitul secolului al XX lea, la dorinta credinciosilor din satul Petru Voda si prin bunavointa autoritatilor locale care au pus la dispozitie, in poiana Hasca, terenul necesar constructiei. Cu toate ca in aceasta zona nu a existat niciodata vreun asezamant monahal, in anul 1990, s-a primit aprobarea pentru constructia manastirii Petru Voda.

In anul 1991 s-a inceput infiintarea manastirii Petru Voda, ridicarea constructiilor si organizarea obstei sub indrumarea a doi monarhi de la manastirea Secu, originari din Poiana Teiului. Unul dintre acesti monahi este fostul staret al manastirii, parintele Iustin Parvu, considerat de credinciosi ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici in viata. Desi in viata sa a trecut peste multe greutati, Parintele Iustin, a ramas mereu credincios credintei ortodoxe si neamului roman. Alaturi de parintele Cleopa Ilie de la manstirea Sihastria, parintele Iustin Parvu este unul din marii duhovnici din judetul Neamt.

Poze de la Manastirea Petru Voda, judetul Neamt

Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda
Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda
Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda
Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda

In anul 2003 s-a inceput construcţia bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, care a fost lucrata de mesteri maramureseni, in stil maramuresean. Tot acestia au lucrat si partea din lemn a asezamantului medico-social inceput in anul 2006. Biserica este impodobită la exterior cu modele arhitecturale maramuresene deosebit de frumoase si la interior cu picturi bizantine. Fresca manastirii Petru Voda este lucrata armonios, infatisand chipurile sfinţilor prin care parca se rasfrânge dumnezeirea.

Din anul 2005, staretul manastirii Petru Voda este parintele Lavrentie Carp Lucian, care a venit in manastirea Petru Voda in data de 14 octombrie 2003, unde a dat dovada de ascultare si daruire pentru viata monahala.
Sub ingrijirea Manastirii Petru Voda a luat fiinta un azil de batrani, o casa de copii cu predare, existand doua clase, (intaia si a doua), dar si un dispensar medical pentru asigurarea asistentei medicale. Tot in interiorul acestui asezamant are loc prelucrarea plantelor medicinale in cadrul unui laborator, preparandu-se medicamente naturiste pentru diverse afectiuni.

La Manastirea Petru Voda se afla mormantul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa (23 noiembrie 1925 – 21 noiembrie 2006) care a fost alaturi de parintele Iustin in ani grei de temnita, fiind unul dintre disidentii cei mai inversunati ai perioadei comuniste. Acesta a fost inmormantat aici conform testametului sau.

Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda

Parintele Iustin Parvu este nascut la data 10 februarie 1918, in satul Petru Voda, din comuna Poiana Teiului, judetul Neamt. In anul 1939 s-a inscris la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, iar intre anii 1942 si 1944 merge ca preot misionar pe frontul de est, pana la Odesa.

In anul 1948, parintele Iustin este arestat din considerente politice si condamnat la 12 ani de inchisoare. Detentia a facut-o prin inchisorile de la Suceava, Vacaresti, Jilava si Aiud. In anul 1960 este condamnat din nou la inca 4 ani de inchisoare pentru ca nu s-a lepadat de credinta crestina. Parintele Iustin Parvu a fost inchis aproape 17 ani in timpul regimului comunist, in temnita intalnindu-se cu prietenul si fratele sau intru credinta, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. In anul 1964 a fost eliberat din detentie si se angajeaza ca muncitor forestier.

Intre anii 1966 si 1975 devine preot monah la Manastirea Secu, iar pana in 1990 s-a aflat la Manastirea Bistrita. In anul 1991 incepe constructia de la Manastirea Petru Voda, unde a fost staret pana in anul 2005, dupa care a ramas principalul duhovnic. In anul 2000 parintele Iustin  a ridicat un schit pentru maici langa Manastirea Petru Voda, un azil de batrani si o casa de educatie pentru copii. In anul 2003 acesta a infiintat publicatia lunara de invatatura si atitudine ortodoxa intitulata “Glasul Monahilor”.

Parintelui Iustin Parvu i se datoreaza in totalitate meritele asezamantului monahal Manastirea Petru Voda. Astazi, acest loc a devenit unul dintre cele mai cautate si vizitate de catre credinciosi, un veritabil obiectiv pentru turismul ecumenic.Drumul de la Piatra Neamt la manastirea Petru Voda trece pe la manastirile Bisericani (numita asa de la cuvantul “bisericosi” ce ii caracteriza pe primii calugari de aici) si Pangarati (celebra datorita arhitecturii unice a bisericii vechi).

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • Iercan Maria a spus:

    In anul 2011 pe data de 3.08 am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu la Parintele Iustin Parvu si am stat cu el de vorba.Inainte de a intra la parintele l-am vazut ,,siroaie de lacrimi imi curgeau pe obraj de bucurie.Atunci am simtit cu adevarat ca Dumnezeu este bun.Bunatatea lui Dumnezeu m-i s-a transmis prin Parintele.Cand am intrat la el impreuna cu sotul meu am stat de vorba cu el si am primit binecuvantare.Eu mi-am dorit foarte mult sa ajung la el si am botezat un copil de la centru de plasament si I-am pus numele Iustin,rugandu-l pe Dumnezeu sa-l tina in viata sanatos si sa ma ajute sa ajung si eu la el ca sa primesc o binecuvantare.Simteam ca daca primesc o binecuvantare de la Parintele o sa fiu dezlegata de multe.I-am spus parintelui de copilul pe care l-am botezat si m-a intrebat ca vreau sa spun ca copilul nu este sanatos si bine.Intradevar medicii spuneau ca baiatul are probleme de sanatate psihice.Copilul este sanatos si ii merge bine.Eu dupa 1an tot in data de 3.08.2013 mi-am dat demisia de la compania de unde lucram.STIU CA Dumnezeu imi alege calea si nadezdea mi-e in el.Parintele a fost,este si va fii un sfant in viata si de acolo ne va ajuta mai mult pe toti care ne rugam la el.Maria din Ara

  • costel dinca a spus:

    l-am cunoscut personal intr-un pelerinaj la manastirile din moldova pe parintele IUSTIN PIRVU,un om cu suflet mare,cu o inima mare,mare iubitor de oameni,de natura,de frumos,a ramas in inimile noastre ca un mare credincios al religiei ortodoxe si al poporului si neamului romanesc.DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.