Home » Gastronomie

Gastronomie

Bucătăria moldovenească este considerată ca una dintre cele mai gustoase din lume, atât pentru numărul mare al bucatelor de succes, cât şi pentru multitudinea nuanţelor gastronomice obţinute prin combinarea inspirată a produselor, unele şi datorită influenţelor slave şi greceşti.

Aşadar, invităm turiştii la un borş cu hribi, la o tochitură şi la vărzări (plăcinte cu varză şi mirodenii), sau la o papară (omletă cu jumări) şi pârjoale „stropite” cu ţuică cu schinduc. De asemenea, suntem siguri că vor fii apreciate hârzobul (păstrăv afumat în crengi de brad), puiul călugăresc, râşcovii muraţi, boţul de brânză cu mămăligă sau plăcintele cu cartofi şi ceapă numite „guguluf”. Iar la desert, vor fi binevenite nişte alivenci, vestitele plăcinte „poale-n brâu” sau „oleacă” de dulceaţă de zmeură, afine ori trandafiri. Iarna, de Crăciun, gospodinele servesc vizitatorii cu tochitură moldovenească şi turta cu julfă, o delicatesă din foi fine de aluat, cu umplutură din seminţe de cânepă pisate, numită şi „Pelincile Domnului”.

Fructele de pădure -afinele, merişoarele, fragii, zmeura, murele- sunt prezente în meniuri în diverse forme: dulceţuri, şerbeturi, gemuri, în diferite şi gustoase prăjituri, garnituri la unele feluri de mâncare, sucuri, ceaiuri, siropuri sau mult apreciatele afinate ori zmeurate.

Mierea de albine, de salcâm, de tei, de rapiţă ori polifloră completează gama bogată de produse naturale, alături de plantele specifice zonei şi folosite pentru un ceai aromat: cimbrişor, sunătoare, ciuboţica cucului, fructe de pădure, salcâm, soc, tei, mentă şi multe altele.

Ciupercile abia culese din pădure sau peştele proaspăt sunt prezente frecvent în oferta pensiunilor. Conservele de toamnă, fie ele murături, zacuşti ori tot soiul de zarzavaturi şi legume, preparate după multe şi variate reţete, doar de gospodinele locului ştiute, alcătuiesc o varietate de meniuri cu care te poţi delecta, ca la o masă împărătească.

De ştiut că fiecare pensiune din Neamţ are un meniu propriu, cu grijă ales pentru a fi pe placul celor care îi trec pragul, realizat din produse naturale, obţinute chiar în gospodăria pensiunii, sau din gospodăriile tărăneşti din satele învecinate.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.