Home » Evenimente anuale din Neamț

Evenimente anuale din Neamț

 

EVENIMENTE, FESTIVALURI ŞI COMPETIŢII SPORTIVE ORGANIZATE ANUAL ÎN JUDEȚUL NEAMȚ

Mai jos găsiţi o listă cu cele mai populare festivaluri de muzică, evenimente sportive și în aer liber, festivaluri culturale, culinare, festivaluri religioase și multe altele.

Fiți la curent cu tot ce se întâmplă în județul Neamţ, urmărind cu regularitate pagina de promovare turistică – www.viziteazaneamt.ro, pagina noastră de Facebook – https://www.facebook.com/ViziteazaNeamt/, canalul nostru de You Tube, precum şi pagina de Instagram.

 

1. Serbările Zăpezii în stațiunea montană Durău – luna Ianuarie

Timp de zece zile iubitorii sporturilor de iarnă vor putea petrece clipe minunate în stațiunea montană de la poalele Masivului Ceahlău. Pe pârtiile de schi și săniuș Durău Park, turiștii se pot bucura de spectacole, concursuri, premii și multe alte surprize. Iarna, în stațiunea Durău, peisajul este unul de basm care nu poate fi descris în cuvinte.

Durău Park este o pârtie ideală pentru săniuș și schi, atât pentru începători cât și pentru avansați. Cu o lungime de 406 metri și o lățime de minimum 62 metri, o diferență de nivel de 35 metri și un grad mediu de dificultate, pârtia a fost redeschisă în anul 2012 și are un sistem de teleski modernizat în decembrie 2018, având crose duble și o capacitate de transport de 1200 persoane/ oră. Tot aici, o pârtie mai mică de 200 metri a fost special amenajată pentru copii, începători și pentru săniuș. Durău Park dispune și de un centru de închirieri, tunuri de zăpadă, iluminare nocturnă și instructori de schi pentru cei care doresc să învețe să practice acest sport.

Stațiunea Durău este un loc special și preferat de turiști în tot timpul anului. De aici, pornesc două trasee spre platoul Muntelui Ceahlău, singurul munte sfânt din țară cu hramul pe 6 august și al doilea din lumea creștină, după Muntele Athos. Nu puțini sunt cei care, odată ajunși pe Masivul Ceahlău, își doresc să revină curând, pentru că muntele fascinează prin frumusețea peisajelor, a locurilor și a stâncilor cu poveștile și legendele lor minunate.

Programul Serbărilor Zăpezii cuprinde concursuri de schi și săniuș, coborâri spectaculoase pe schiuri în slalom și în viteză, jocuri de lumini laser, focuri de artificii, muzică și disco party cu artiști cunoscuți.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a organizatorilor: https://www.facebook.com/partiadurau/

Galerie foto eveniment:

 

2. Ziua Unirii – luna Ianuarie

Evenimentul “Hora Unirii” este organizat în fiecare an, în data de 24 ianuarie, când sărbătorim unirea Moldovei cu Ţara Românească, primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Cu această ocazie, pe platoul Curţii Domneşti, în faţa Primăriei Municipiului Piatra-Neamț, pietrenii pot participa la tradiționala “Horă a Unirii”, dar și la un spectacol de muzică populară.

Galerie foto eveniment:

 

 3. Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI” – luna Martie

Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”  are drept scop: revitalizarea şi promovarea tradiţiei şi folclorului din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular  românesc; promovarea culegerii şi interpretării muzicii tradiţionale, dar şi reactualizarea unor piese vechi, de mare valoare şi reprezentativitate, prin interpretarea acestora de către tineri; conştientizarea de către tineri a faptului că muzica tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu ce trebuie conservat.

Galerie foto eveniment:

 

4. Sărbătoarea Curții Domnești – luna Aprilie

Sărbătoarea Curții Domnești este un eveniment menit să celebreze prima atestare documentară a Curții Domnești, care debutează din 20 aprilie 1491, un simbol cultural-istoric al municipiului Piatra-Neamț.

Centrul istoric al orașului este îmbrăcat în haine medievale de sărbatoare, iar timp de o zi domneşte atmosfera vremurilor lui Ștefan cel Mare.

Evenimentul se desfășoară în jurul datei de 20 aprilie, prin organizarea unor manifestări care promovează valorile culturale și istorice, specifice zonei.

Programul este menit să raspundă așteptărilor tuturor categoriilor de vârstă: teatru stradal, ateliere meșteșugărești, lupte demonstrative, prezentări de armament specific secolului al XV- lea, jonglerii cu steagul, paradă și scenete care prezintă momentele glorioase ale Moldovei.

Galerie foto eveniment:

 

5. B-Zone FOLK ROMÂNIA – luna Mai

„B ZONE FOLK ROMÂNIA” invită toţi iubitorii acestui gen de muzică la patru zile speciale de sărbătoare, pe parcursul cărora Valea Ozanei din Târgu Neamţ va răsuna de acordurile muzicii folk. Evenimentul, ce se desfăşoară anual la începutul lunii mai, în orașul Târgu Neamț, reuneşte artiști români consacrați, invitați internaționali și câștigători ai concursurilor naționale de profil şi reprezintă, totodată, cel mai de amploare festival dedicat genului din România. „B ZONE FOLK ROMÂNIA” constituie o rampă de lansare pentru tinerele talente şi încurajarează promovarea muzicii folk în rândul tinerei generaţii.

Concurs de talente, ateliere și întâlniri cu artiști naționali consacrați şi internaționali ai genului folk, cu organizatori de festivaluri și evenimente, cu oameni de radio și TV, lansări de cărți și albume, cântece în primă audiție, târg de instrumente muzicale sunt doar câteva dintre surprizele pregătite pentru participanții la eveniment.

„B ZONE FOLK ROMÂNIA” este organizat de Consiliul Județean Neamț, în asociere cu Primăria Orașului Târgu Neamț.

Galerie foto eveniment:

 

6. Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” – luna Mai

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” este un eveniment organizat anual, în centrul orașului Piatra Neamț și are ca scop păstrarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale, devenind de mulţi ani un reper important pentru meşterii populari, iar invitaṭia de a participa la acest festival reprezintă o recunoaşte a valorii acestora.

Anual, la festival sunt prezenți peste 80 de creatori populari reprezentativi pentru majoritatea zonelor etnografice ale ţării, dar şi din Republica Moldova. Aceștia se reunesc pentru a crea o imagine de ansamblu asupra meşteşugurilor tradiţionale: ce s-a păstrat peste timp şi ceea ce a fost supus influenţei vremurilor. Printre obiectele care sunt expuse se numără frumoase țesături realizate în stative sau la gherghef, cusături tradiționale făcute cu multă migală pe costume populare, obiecte din lemn crestate cu simboluri străvechi, ceramică utilitară sau decorativă, măști care ne amintesc de spectacolul obiceiurilor de iarnă, piese din piele și articole de cojocărie nelipsite din costumul de sărbătoare al țăranului, ouă încondeiate, icoane şi pictură naivă, podoabe, obiecte din os, instrumente muzicale şi jucării tradiţionale ș.a.

Prin organizarea Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”, organizatorii doresc să ofere nemțenilor și vizitatorilor orașului trei zile în care să-și amintească de valoarea lucrurilor simple, de unicitatea identităţii naționale ṣi a creatorilor populari necunoscuţi datorită cărora putem vorbi, astăzi, de artă populară românească.

Galerie foto eveniment:

 

7. Festivalul Dacic Petrodava – luna Mai

În ultimul week-end al lunii mai, vizitatorii orașului Piatra-Neamț sunt invitați la o călătorie în antichitate, în lumea numismaticii daco-romane, la atelierul Officina monetaria.

Cetatea Petrodava, este una dintre cele mai vechi așezări umane de pe teritoriul României, cetate ce aparține civilizației dacice începând cu secolul al II-lea î.H.

Programul Festivalului Dacic Petrodava cuprinde demonstrații de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, paradă de noapte cu torțe, lupte de gladiatori, tabere și ateliere meșteșugărești, unde se poate asista la întregul proces de fabricare a monedelor (replici), exact așa cum se desfășura în urmă cu două milenii.

În cadrul evenimentului vor participa cele mai mari trupe din România de reconstituire a istoriei antice, cu un efectiv de peste 100 de reenactori.

Galerie foto eveniment:

 

8. Bicaz Kayac Fest – luna Iunie

Bicaz Kayac Fest este un eveniment dedicat iubitorilor de kaiac din țară și din străinătate, amatori sau profesioniști. Kaiac Fest are loc în fiecare an, în luna mai, pe Lacul Izvorul Muntelui cu probe de maraton în zona Bicaz-Ceahlău sau minimaraton în Bicaz -zona Baicu, baraj- Portul Bicaz, precum și probe spectaculoase de rostogoliri cu kaiacul. Evenimentul se desfășoară într-o zonă pitorească, Parcul Național Ceahlău, numărul participanților la competițiile organizate crescând de la un an la altul. Kaiac Fest devine astfel de la un an la altul un eveniment marcant pentru orașul Bicaz şi judeţul Neamţ.

Amănunte despre programul evenimentului găsiţi accesând pagina: http://bicazkayakfest.ro/

Galerie foto eveniment:

 

 9. Piatra Fest – luna Iunie

Este o tradiție ca Municipiul Piatra Neamţ să fie sărbătorit timp de 4 zile, printr-o serie de evenimente cultural-artistice, în preajma datei de 24 Iunie, când se celebrează Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – patronul spiritual al municipiului.

Piatra Fest se organizează anual şi marchează zilele oraşului Piatra-Neamţ, atât prin spectacole de stradă, evenimente culturale, sportive cât şi prin concerte ale celor mai apreciate formații de muzică din România.

În cadrul celor 4 zile de sărbătoare a orașului se organizează şi Piatra Food Fest. Evenimentul are loc în Parcul Tineretului şi este unul cu specific gastronomic românesc şi internaţional, care se adresează tuturor categoriilor de public.

Pe toată perioada evenimentului, la scenele amenajate în Parcul Tineretului şi în Ştrandul Municipal, tinerii au ocazia să asculte mixurile celor mai cunoscuţi DJ din Piatra-Neamț.

Galerie foto eveniment:

 

10. Festivalul Medieval „Zilele Cetății Neamț” – luna Iunie

Festivalul Zilele Cetății Neamț reușește în fiecare an să impresioneze prin originalitate, spirit autentic românesc și mai ales prin crearea atmosferei medievale ce îi poartă pe vizitatori în timp, în acele vremuri îndepărtate și pline de însemnătate istorică. Evenimentul cuprinde un program extrem de variat: de la spectacole de muzică medievală, demonstrații de luptă în echipament de epocă și parade cu domnițe și cavaleri în acordurile muzicii medievale, până la expoziții de artă populară, un îndrăgit festival culinar – „Ceaunul Fermecat” și spectacole de muzică și dansuri folclorice.

Serile se încheie cu un impresionant foc de tabără cavalerească de la care participanții pleacă spre casele lor cu torțe.

Festivalul Zilele Cetății Neamț are loc în orașul Tîrgu Neamț, județul Neamț, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Vă aşteptăm să sărbătorim împreună!

Galerie foto eveniment:

 

11. Tare ca Piatra – luna Iulie

În luna iulie, în Piatra-Neamț se desfășoară cel mai așteptat festival al practicanților sporturilor extreme din România: “Tare ca Piatra”.

Piatra-Neamț are unul dintre cele mai spectaculoase trasee de downhill din țară: un traseu cu flow, foarte distractiv, prietenos cu amatorii, dar tehnic pe alocuri.

Linia a fost gândită și adaptată în totalitate la condițiile naturale ale muntelui (diferență de nivel și tip de sol), traseul testând astfel rezistența și aptitudinile riderilor pe teren nisipos și temperaturi ridicate, factori ce măresc viteza de parcurgere a acestuia.

Traseul mountain bike (CROSS-COUNTRY XC) se află pe Dealurile Cozla și Cârlomanul şi este alcătuit din drum pavat cu piatră cubică, drum forestier, poteci și teren accidentat. Traseul este semnalizat cu indicatoare de direcție, de dificultate și avertizare/anticipație și marcat cu bandă si vopsea.

Parcurgerea traseului oferă privelişti spectaculoase asupra împrejurimilor: Dealurile Cozla, Cârlomanul, Pietricica, şi Cernegura, oraşul Piatra Neamt, valea râului Bistriţa, lacul Bâtca Doamnei şi până departe, la orizont, unde se profilează crestele Carpaţilor Orientali şi Masivul Ceahlău.

Galerie foto eveniment:

 

12. Festivalul Internațional „Vacanțe muzicale“ – luna Iulie

Festivalul „Vacanțe Muzicale” se desfășoară în fiecare an la Piatra Neamț, în luna iulie și este fără îndoială un adevărat brand cultural pentru județul Neamț. În fiecare an sunt aduşi în atenţia publicului nemţean artişti, dirijori şi instrumentişti de marcă din toate colțurile lumii, ansambluri muzicale de prestigiu, precum și studenţi ai instituţiilor de învăţământ superior muzical. Fiecare ediție a festivalului oferă, nemțenilor și turiștilor aflați în Piatra Neamț șapte seri magice, cu muzică diversă de la cea simfonică la pop, camerală, rock, corală ori folclorică.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, urmează în fiecare an un program devenit deja clasic: serile de deschidere şi închidere ale ediţiei se desfășoară de la ora 21:00, în aer liber, la Turnul lui Ştefan, urmând ca în celelalte zile ale manifestării (de luni, până vineri) să aibă loc câte două evenimente, în locații diferite: unul de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, altul, de la ora 21:00, în aer liber, în Piaţa Turnului.

Galerie foto eveniment:

13. Maratonul Montan „Bate Toaca“ – luna Iulie

Potecile Ceahlăului îți vor „șopti” legenda Cascadei Duruitoarea, a Pietrei Lăcrămate, a lui Butu şi Ana, a Clăilor lui Miron și a Panaghiei, iar frumoasa Dochia îți va veghea pașii în fiecare dintre edițiile Maratonului Bate Toaca, un eveniment cu tradiție în Neamț, inclus și în Circuitul Carpaților de Alergare Montană. De la o ediție la alta, traseele de alergare prezintă elemente noi, sunt mai lungi sau mai scurte, mai rapide, mai tehnice sau mai accesibile.

Circuitul Carpaților, în care este inclus și Maratonului Bate Toaca,  este înainte de toate o provocare adresată nouă, românilor, de a călători, de a descoperi peisajul divers și unic al Carpaților, de a simți căldura care ne înconjoară în orice colț ne-am afla, de a ne descoperi pe noi înșine și astfel de a readuce la suprafață, în fiecare din noi, esența, virtuțile primordiale ale firii umane: respectul pentru tot ce înseamnă viață, sinceritate, simplitate, loialitate, bunătate, solicitudine.

Dintre competițiile care fac parte din Circuitul Carpatilor de Alergare Montană amintim: Brașov Marathon, Maraton Apuseni msg system, Roșia Montană, Rodnei Sky Race, Cozia Mountain Run, Maraton Bate Toaca, Retezat Maraton, Hargita Trail Running, Ultra Trail Fagaraș, Maraton Piatra Craiului.

Galerie foto eveniment:

14. Water Music Festival – luna August

Festivalul are loc, anual, la mijlocul lunii august, pe malul Lacului Izvorul Muntelui din județul Neamț. Evenimentul strânge la un loc iubitorii sporturilor nautice, ai variatelor genuri muzicale, ai muntelui și ai celor care iubesc și respectă natura.

Originalitatea evenimentului Water Music Festival constă în faptul că unește genurile blues, folk și rock și oferă participanților la festival posibilitatea de a practica sporturi nautice. Organizatorii pun la dispoziția publicului posibilitatea de cazare într-un camping special amenajat cu 300 de corturi complet utilate (saltele, saci de dormit, lămpi solare).

Cluburile nautice vor asigura echipamentul pentru practicarea sporturilor. Pe toată durata festivalului vor avea loc evenimente open stage -rock, folk, blues, jam sessions-, zboruri de agrement cu avionul, dar și zboruri cu hidroavionul în zona lacului.

Scopul festivalului este de a aduce la un loc oamenii care agrează aceste genuri de muzică și de activități pe apă. Totodată, evenimentul este dedicat tuturor pasionaților de frumusețea naturii și a peisajelor montane, zona aleasă pentru desfășurarea festivalului fiind de o frumusețe copleșitoare și surprinzătoare în oricare anotimp: malul Lacului Izvorul Muntelui din zona comunei Ceahlău, județul Neamț. Aici este locul în care apa întâlnește în chip grandios muntele sfânt al românilor Ceahlăul, „un uriaș cu fruntea-n soare” după cum apare descris de George Coșbuc în poezia „Vara”. Și tot aici, participanții vor avea ocazia să admire zona în care Ceahlăul se oglingește falnic în apele celui mai mare lac antropic din țară, supranumit și „marea dintre munți”.

Galerie foto eveniment:

 

15. Festivalul Muntelui Ceahlău – luna August

Festivalul Muntelui Ceahlău are loc în perioada august a fiecărui an, în stațiunea Durău, comuna Ceahlău, Județul Neamț. Ceahlăul, Muntele Sfânt al dacilor, numit şi Kogaion ori altarul lui Zamolxe, este sărbătorit şi astăzi de locuitorii din satele ce-l înconjoară, de grupurile de turişti şi de pelerini, aşa cum o făceau şi dacii odinioară: toţi urcă pe vârful muntelui, se bucură de răsăritul soarelui, admiră Piramida holografică şi Calea Sacră, fenomene unice în lume care stau la originea Sărbătorii Muntelui Ceahlău de peste cinci mii de ani, ascultă rugăciunile rostite de preoţii de la schitul de sus, prăznuiesc şi apoi coboară să nu-i prindă amurgul pe munte, pentru a le merge bine tot anul ce urmează. La poalele muntelui, de câteva zeci de ani, autorităţile organizează pentru localnici şi turişti, un eveniment derulat pe parcursul a 2 zile, care acum poartă denumirea de “Festivalul Muntelui Ceahlău”.

Organizatorii oferă spectatorilor un eveniment plin de culoare, joc și voie bună, cu spectacole susținute de artiști consacrați, spectacole pentru copii, parade ale portului popular, o diversitate de dansuri oferite de ansambluri folclorice românești și străine, focuri de artificii, expoziții de artă populară, precum și multe altele. La eveniment sunt așteaptați toți cei interesați să petreacă alături de locuitorii zonei 2 zile frumoase, în aerul curat de la poalele maiestuosului Ceahlău.

Galerie foto eveniment:

 

16. Festivalul Internaţional de folclor “Ceahlăul” – luna August

Creat în 1991, cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare, festivalul este unul itinerant. Astfel, publicul din mai multe alte localităţi din judeţul Neamţ va avea ocazia să descopere efervescenţa diversităţii culturale şi să se bucure de muzica şi dansurile tradiţionale din mai multe colţuri ale lumii. Bineînţeles, nu lipsesc nici ansamblurile din mai multe zone etnografice ale României.

Festivalul debutează anual cu o paradă a portului, dansului şi cântului tradiţional, ce străbate centrului municipiului Piatra Neamţ, paradă urmată de spectacolul de deschidere al ediţiei. Urmează parade şi spectacole în mai multe alte localităţi din judeţul Neamţ. Seara de gală a festivalului este marcată de concerte extraordinare susţinute de ansabluri îndrăgite pe scena de pe platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ, spre încântarea tuturor iubitorilor folclorului şi artei tradiţionale.

Festivalul Internaţional de folclor “Ceahlăul” este organizat de către Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ, în parteneriat cu Consiliile Locale.

Amănunte despre programul evenimentului şi despre fiecare ansamblu care va evolua în festival găsiţi accesând pagina: http://www.culturaneamt.ro/

Galerie foto eveniment:

 

17. Piatra Neamţ Waterways Challenge – luna Septembrie

În luna august are loc, în zona de agrement “La Caiace” din Piarta Neamţ, un eveniment care îi invită pe toți doritorii, amatori sau mai bine pregătiți, curioși sau curajoși, la o competiție ce are ca scop manifestarea plăcerii de a vâsli într-un cadru natural deosebit, alături de prieteni, îmbinând distracția cu spiritul sportiv.

În cadrul concursului sunt pregătite probe și secțiuni care testează participanților abilităţile practice şi de orientare, tehnicile de vâslit şi simţul umorului. Concursul este unul de amatori, fiind din plin condimentat cu probe haioase.

La final, cei mai buni „vâslaşi”, care se vor face remarcaţi în concursul desfăşurat pe lacul Bâtca Doamnei, vor primi diplome, medalii și premii.

Categorii de concurs:

“Călăreţul singuratic” pentru cei care doresc să vâslească singuri
“Unde-s doi puterea creşte”, pentru dublu mixt
“Distracție în familie” pentru familii cu 2 adulți şi un copil cu vârsta până în 10 ani
Categoria “Tinere Speranţe” pentru copii cu vârsta până în 12 ani

Participarea este gratuită, pe bază de înscriere.

Evenimentul este organizat de Maia Outdoor și Centrul de agrement “La Caiace”.

Galerie foto eveniment:

 

18. MTB (Mountatin Bike Marathon Bicaz) – luna Septembrie

Evenimentul, prezent și în calendarul Riders Club, strânge anual în luna septembrie în județul Neamț sute de participanți din toate colțurile țării care au câteva pasiuni în comun: drumețiile montane experimentate cu bicicleta, cursele epuizante prin poteci sălbatice, neconvenționale și provocatoare de-a lungul unor peisaje unice care îi fascinează de fiecare dată și le încarcă bateriile.

Organizatorii pun la dispoziția participanților trei tipuri de trasee, de lungimi și diferențe de nivel diferite pentru ca astfel la acest maraton să poată participa toate categoriilor de cicliști montani de la cei mai mici, până la cei mari, de la amatori, la profesioniști, care preferă de obicei cursele epuizante cu diferență mare de nivel.

Galerie foto eveniment:

 

19. NEAMŢ MUSIC FESTIVAL – luna Septembrie

NEAMŢ MUSIC FESTIVAL le propune melomanilor nemțeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întâlnirii cu muzica, într-o foarte mare varietate de expresii ale ei.

Scopul festivalului este de a provoca granițele exprimării muzicale obișnuite, în căutarea inspirației de a menține viu interesul publicului şi a următoarei generații de artiști pentru muzica clasică.

Festivalul este multifaţetat, aducând în atentia publicului larg pianiști și maeştri de renume mondial. De asemenea, festivalul constituie o platformă inovatoare pentru fuziuni muzicale surprinzătoare între muzica la pian și alte forme de artă. NEAMŢ MUSIC FESTIVAL serveşte şi ca platformă de networking între specialiştii din domeniu, fiind un catalizator pentru ideile și evoluțiile artistice viitoare. Festivalul, ce promovează moşternirea culturală românească unică pe plan internaţional, încurajează deopotrivă educarea şi rafinarea  tinerilor muzicieni și artiști.

La jumătatea lunii septembrie, toată lumea este aşteptată la Neamţ, să ne bucure din plin de atmosfera de poveste pe care o aduce muzica clasică.

Website: https://neamtmusicfestival.com/2019/

Galerie foto eveniment:

 

20. Festivalul de Teatru Piatra Neamţ – luna Septembrie

Din selecția Festivalului fac parte spectacole de dramaturgie contemporană care pun în discuție subiecte de interes pentru societatea de azi, teatru documentar, spectacole realizate de tineri creatori (semnate de regizori sub 30 de ani), proiecte artistice cu componentă educațională (ateliere dedicate spectatorilor de toate vârstele, spectacole ale profesioniștilor în colaborare cu adolescenții), spectacole pentru public tânăr și foarte tânăr.

Festivalul este un punct de întâlnire pentru generații diferite de artiști și de spectatori, pentru oameni de teatru din diverse părți ale Europei, pentru experiențe și perspective provocatoare atât pentru teatru, cât și pentru alte arte (film, muzică, dans, arte vizuale).

Prin programele sale, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț propune comunității o ofertă teatrală de calitate, diversă, inedită, nonconformistă, invitând spectatorii de toate vârstele la implicare și participare activă, de la actul de reflecție asupra produselor teatrale, până la procese de co-producţie. De asemenea, teatrul promovează o serie de proiecte interculturale care se axează pe realizarea unui dialog valoros şi coerent între diferite forme de artă și culturi, din întreaga lume.

Galerie foto eveniment:

 

21. Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare” – luna Decembrie

Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ organizează, între Crăciun şi Anul Nou, Festivalul de Datini şi Obiceiuri “Steaua sus răsare”, un eveniment artistic de anvergură, care s-a desfăşurat neîntrerupt pe parcursul a cinci decenii. Evenimentul se încadrează în programul Târgului de Crăciun la Neamţ.

Festivalul reuneşte, la Piatra Neamţ, unele dintre cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă din zone cu tradiţie etnofolclorică recunoscută, atât din judeţ, cât şi din ţară. Cetele de colindători, urători şi mascaţi îşi vor întâmpina publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, într-un ceremonial simbolic plin de culoare, farmec şi semnificaţii.

Formaţiile participante îşi vor etala costumele şi jocul tradiţional specific zonei de provenienţă, într-o paradă ce străbate centrului municipiului Piatra Neamţ. La sfârşitul paradei de datini şi obiceiuri, formaţiile vor susţine un spectacol de gală în Piaţa Ştefan cel Mare, spre bucuria tuturor participanţilor la eveniment.

Galerie foto eveniment:

 

22. Târgul de Crăciun la Neamț – luna Decembrie

Târgul de Crăciun la Neamț este un eveniment organizat în luna decembrie în orașul Piatra Neamț, în care este așteptată cât mai multă lume pentru a simți magia Sărbătorilor de Iarnă, pentru a se bucura zile și seri la rând de clipe minunate, de strălucire, de Moșul aducător de daruri, de colinde, de povești, de gura cuptorului în care se vor coace colăcei și de tot ce e frumos în cea mai minunată perioadă a anului.

Târgul de Crăciun la Neamț are spații dedicate fiecărui tip de activitate precum zona evenimentelor culturale, zona preparatelor tradiţionale şi a dulciurilor, zona produselor gastronomice preparate în târg, zona obiectelor de decor, zona atelierelor și activităților pentru copii și zona cu mese și bănci destinată celor ce doresc să servească produsele alimentare achiziționate din târg.

Tot aici, artiști de renume urcă pe scena Târgului de Crăciun în fiecare an pentru a încânta spectatorii, iar colindătorii ne invită să intrăm în lumea fascinantă a ceea ce înseamnă atmosfera Crăciunului la Neamț.

Vă așteptăm să aflați mai multe detalii despre eveniment pe site-ul dedicat: www.craciunlaneamt.ro.

Galerie foto eveniment:

 

– – –

Pentru a afla mai multe despre evenimentele viitoare, descărcați aplicația Visit Neamt pe dispozitivul dvs. mobil! Nu uitați să consultați și secţiunea Alte evenimente”.

Vă invităm cu drag să descoperiți patrimoniul natural, cultural şi etnografic al Judeţului Neamț, o vatră de valori spirituale autentice! Vă invităm într-un loc în care fiecare zi e o sărbătoare şi fiecare drum un prilej de bucurie!

Suntem convinși că vizitarea Ţinutului Neamţului va fi o experiență de neuitat pentru dumneavoastră!

Comentariile sunt inchise.