Home » Proiecte turistice

Proiecte turistice

Consiliul Judeţean Neamţ are o contribuţie semnificativă la dezvoltarea turistică a regiunii, eforturile instituţiei fiind canalizate, concomitent, în mai multe direcţii, printre care, spre:

 • Promovarea turistică a judeţului Neamţ prin multiple tehnici şi metode de promovare: prin publicaţii tipărite, prin intermediul reţelelor sociale, prin evenimentele organizate, prin participarea la târguri de turism nationale şi internaţionale etc;
 • Dezvoltarea de produse turistice integrate şi introducerea lor pe piaţă;
 • Conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi natural al judeţului Neamţ;
 • Dezvoltarea accesibilităţii durabile a atracţiilor turistice din judeţul Neamţ;
 • Crearea de parteneriate cu asociaţii din străinătate în domeniul promovării turistice.

În vederea iniţierii unor proiecte investiţionale realist dimensionate şi care să răspundă nevoilor reale ale beneficiarilor potenţiali, Consiliul Judeţean Neamţ acordă importanţă menţinerii unui contact permanent cu populaţia pentru a cunoaşte dorinţele şi aşteptările acesteia şi pentru a veni în întâmpinarea nevoilor specifice ale publicului cu soluţii originale. La finalul fiecărui eveniment organizat, se evaluează impactul şi calitatea desfăşurării sale.

 

În cele ce urmează, sunt prezentate cele mai recente iniţiative de promovare ale Serviciului Turism.

1. Aplicația mobilă pentru o vacanță perfectă în județul Neamț – “VISIT NEAMȚ”

“VISIT NEAMȚ” app este o aplicație multifuncțională, cu o interfață ușor de utilizat, constând într-o vastă bază de date ce cuprinde informaţii uşor accesibile despre patrimoniul natural, cultural şi spiritual al zonei Neamţ, dând posibilitatea planificării de sejururi turistice şi itinerarii personalizate. Fiecare dintre cele nouă module diferite: Descoperă Neamţul, Circuite turistice, Evenimente, Muzee, Gastronomie, Timp liber, Odihnă şi relaxare, Explorează împrejurimile, Informaţii utile conține informații complete -text de prezentare, adresă, telefon, pagină web, fotografii şi materiale video, precum şi localizarea obiectivelor cu ajutorul Google Maps.

Aplicaţia poate fi descărcată direct pe dispozitivul mobil din Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visitneamt, AppStore: https://itunes.apple.com/us/app/visit-neamt/id1439893550?mt=8 sau prin scanarea codului QR de mai jos:

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi pagina: https://www.viziteazaneamt.ro/2018/12/18/visit-neamt-noua-aplicatie-pentru-o-vacanta-pe-meleagurile-nemtene/

 

2. Ţinutul Neamtului – Destinaţie Europeană de Excelenţă EDEN

Începând cu luna august 2018, Judeţul Neamţ a devenit membru al Reţelei Destinaților Europene de Excelență – EDEN (HCJ nr.206 din 29.08.2018).

Proiectul EDEN – Destinații europene de excelență – a fost lansat de Comisia Europeană şi Direcția Generală pentru Întreprinderi şi Industrie în anul 2006. Fiind o asociație internațională non-profit, Reţeaua EDEN dorește să devină unul dintre cei mai importanți contribuabili în consolidarea imaginii și a profilului Europei ca o colecție de destinații turistice durabile și de înaltă calitate.

Obiectivele principale ale Asociaţiei sunt creșterea vizibilității destinațiilor non-tradiționale, creșterea gradului de conștientizare a diversității și calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalității, dezvoltarea turismului sustenabil și încurajarea colaborării dintre destinații.

Judeţul Neamţ a obţinut locul IV în anii 2008 şi 2015 în cadrul concursurilor organizate de către autorităţile naţionale de turism din fiecare stat participant la proiect, fiind desemnat Destinaţie Europeană de Excelenţă, conform procedurii agreate de Comisia Europeană, fapt ce a oferit judeţului nostru dreptul de a se înscrie, în calitate de membru, în Asociaţia Reţelei Destinaţiilor Europene de Excelenţă – EDEN Network.

În perioada 10-12 aprilie 2019, Judeţul Neamţ a găzduit, în municipiul Piatra Neamț, cea de-a XIII-a “Întrunire a Rețelei EDEN”. La evenimentul internațional organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Asociaţia Reţelei EDEN, Ministerul Turismului şi Consiliul Județean Neamț au participat 85 de persoane din Serbia, Belgia, Irlanda, Austria, Letonia, Slovenia, Malta, Portugalia, Croația, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, Polonia și România, atât reprezentanți ai destinațiilor de excelență din Europa, cât și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Turismului.

Includerea județului Neamț în elita destinațiilor turistice europene reprezintă un demers important în direcţia sporirii vizibilităţii şi atractivităţii turistice a Neamţului, cu meleagurile sale încărcate de frumuseţe si legendă, monumentele istorice şi de cult, festivalurile şi sărbătorile de peste an, spectaculoase sub aspect estetic şi ludic şi, nu în ultimul rând, meşteşugurile tradiţionale, impecabil conservate.

Deloc de neglijat este şi creşterea receptivităţii clienţilor de pe pieţele externe la potenţialul turistic al destinaţiei “Ţinutul Neamţului”, o dată cu aderarea judeţului Neamţ la Reţeaua EDEN, aşa cum o dovedesc şi concluziile unui studiu de marketing realizat de către specialişti ai Reţelei Destinaţiilor Europe de Excelenţă EDEN AISBL, fiind o completare excelentă pe partea de vizibilitate și notorietate. Totodată, apartenenţa la Reţeaua EDEN facilitează, pentru Consiliul Judeţean Neamţ, contactul cu proiectele iniţiate de European Travel Commission (Comisia Europeană pentru Călătorii), care a stabilit un parteneriat strategic pe termen lung cu, Comisia Europeană, în vederea promovării Europei ca destinatie turistică.

Pagina Reţelei EDEN, Your EDEN Experience, promovează cele mai atractive destinații turistice europene către milioane de călători, mass-media și profesioniști din domeniu. Prin intermediul acestei pagini, Judeţul Neamţ îşi poate face cunoscut potenţialul turistic călătorilor, influencerilor, mass-mediei şi specialiştilor din turism. La nivelul anului 2021, Your EDEN Experience era cel mai vizitat website web dedicat turismului sustenabil din Europa, de 10 ani consecutiv. Expunerea foarte ridicată a destinaţiilor EDEN în ziare naționale, presă de specialitate, bloguri, site-uri specializate, televiziune și rețele de socializare (Facebook, Instagram, Pinterest), dar şi în publicaţii prestigioase la nivel global (Forbes, Conde Nast, Lonely Planet, El Mundo, Vogue, Travel. Leisure, Euronews, Daily Mail etc…) reprezintă o mărturie a succesului.

Datorită unei comunicări excelente şi mereu inovative în mediul virtual, European Best Destination joacă un rol important în promovarea destinaţiilor europene, chiar şi a celor mai puţin cunoscute publicului larg. Platforma a devenit locul de întâlnire pentru agenţii de turism, călători şi profesionişti, evaluând constant şi dezvăluind cele mai atractive destinații prin intermediul site-ului său web și al rețelelor de socializare (la nivelul anului 2021, se înregistrau peste 6 milioane de vizitatori și mii de urmăritori pe Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest și peste 80 milioane de euro investiţi în acoperire media).

Conform raportului „My EDEN Destination 2021”, publicat în luna decembrie 2021, judeţul Neamţ ocupă, în continuare, primul loc în clasamentul accesărilor pe YouTube şi se situează pe poziţii favorabile şi în ceea ce priveşte accesările paginii www.visitneamt.com şi numărul de urmăritori pe Facebook. Redăm, în cele ce urmează, câteva extrase din raportul menţionat (disponibile doar în limba Engleză):

Număr de urmăritori ai canalului de YouTube, la nivelul lunii decembrie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Număr de urmăritori ai paginii de Facebook, la nivelul lunii decembrie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Clasamentul general pe toate reţelele Social Media, la nivelul lunii decembrie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradul de creştere al popularităţii pe Facebook, la nivelul anului pandemic 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradul de creştere al popularităţii pe YouTube, la nivelul anului pandemic 2021

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi profilul judeţului Neamţ în cadrul Reţelei Destinaţiilor Europene de Excelenţă EDEN, la adresa: https://youredenexperience.com/destination/neamt-land/, profilul judeţului Neamţ în cadrul Europe’s Best Destinations, la adresa: https://www.europeanbestdestinations.com/destinations/eden/neamt-county/, pagina Romania Eden Travel, precum şi alte articole ale noastre:

 

3. Participarea la târguri naţionale şi internaţionale de turism

Consiliul judeţean Neamţ este un participant permanent la Târgul de Turism al României şi a participat, în ultimii ani, şi la târguri de turism la nivel internaţional: „Tourism. Leisure. Hotels” – Chişinău; EXPO REAL – Munchen; Forumul Economic de la Krynica, World Trade Market (WTM London) – Londra; Tour and Travel (TT Warsaw) – Varşovia, “Săptămâna Verde” – Berlin.

Graţie intensificării eforturilor de promovare în mediul online, dar şi participării la târgurile de turism internaţionale, Judeţul Neamţ a devenit foarte vizibil pe harta turistică internaţională şi din ce în ce mai mulţi turişti străini vizitează judeţul Neamţ.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi paginile:

 

4. Videoclipuri care spun poveşti despre Neamţ

You Tube este, la momentul actual, a doua cea mai populară rețea socială din lume, după Facebook. A fost dovedit științific faptul că creierul uman procesează informațiile vizuale de 60.000 de ori mai rapid decât cuvintele, iar vizualizarea unui minut dintr-un videoclip este considerată echivalentă cu parcurgerea a aproximativ 1,8 milioane de cuvinte.

În special în domeniul turismului, poveștile transpuse vizual reprezintă o excelentă modalitate de promovare şi punere în valoare, deoarece provoacă emoții. Ele pot influența ce destinație de vacanță alegem, în ce furnizori de servicii putem avea încredere, pot provoca nostalgie după destinaţii de vacanţă deja cunoscute și ne pot ajuta să înțelegem rapid şi să putem integra într-un proces decizional informații complexe, aşa cum este cazul alegerii dintre mai multe opţiuni atunci când vine vorba de călătorii în jurul lumii. Un conținut video de calitate poate comunica întreaga poveste a unei destinații turistice în mai puțin de două minute, iar imaginile inteligente pot fi deosebit de convingătoare.

Tot în scopul creşterii sensibile a vizibilităţii Judeţului Neamţ ca destinaţie turistică şi al reliefării elementelor care diferenţiază judeţul Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ a contractat, în luna iunie 2019, servicii de creaţie şi producţie video, având ca rezultate anticipate crearea unui film de promovare turistică a judeţului Neamţ şi a unor clipuri de prezentare a celor mai reprezentative obiective turistice de pe teritoriul judeţului.

Puteţi vizualiza cele 12 clipuri scurte de promovare prevăzute în contract, accesând linkurile de mai jos:

 1. Lacuri în Judeţul Neamţ
 2. Lacul Izvorul Muntelui
 3. Meşteşuguri în Judeţul Neamţ
 4. Cetatea Neamţ
 5. Mănăstiri în Neamţ
 6. Zimbrăria Dragoş Vodă
 7. Cheile Bicazului
 8. Cheile Şugăului
 9. Lacul Cuejdel
 10. Parcul Naţional Ceahlău
 11. Curtea Domnească Piatra Neamţ
 12. Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău

Vă invităm să descoperiţi povestea vizuală şi a altor locuri surprinzătoare, a meşterilor populari talentaţi şi a evenimentelor organizate anual în judeţul Neamţ, accesând canalul nostru de You Tube. Si, mai ales, vă invităm să veniţi la Neamţ pentru a experimenta toate minunaţiile pe care judeţul nostru se bucură oricând să vi le dezvăluie !

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.