Home » Proiecte anterioare

Proiecte anterioare

Cu un vast patrimoniu istoric, cultural şi natural, Neamțul se situează printre județele cu cel mai bogat potențial turistic din țară (potrivit unor studii naționale, se situează pe locul al 6-lea), fapt ce determină ca turismul să devină o prioritate în dezvoltarea economică a județului.

Punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu este una din preocupările majore ale administrației publice județene și a celor locale. Din fonduri europene, guvernamentale şi proprii, în județ au fost realizate în ultimii ani o serie de proiecte menite să contribuie la dezvoltarea turismului nemțean, proiecte ale căror rezultate vi le prezentăm în continuare.

Monumentul istoric ”Cetatea Neamț” din oraşul Târgu Neamţ
Construită de Petru Mușat (sfârșitul sec. XIV) pe un platou de unde se putea ține sub observație toată Valea Moldovei, Cetatea Neamț era pentru acele vremuri o fortăreață de neînvins. Impunătoarea cetate a intrat în cronici și legende, fiind atestată documentar încă din 1395. În cadrul proiectului ’’Reabilitarea Monumentului Istoric Cetatea Neamț” s-au realizat lucrări de reabilitare a cetății, a drumului de acces, de amenajarea parcărilor, de sistematizare verticală, de amenajarea casei custodelui, lucrări de alimentare cu apă, de canalizare menajeră și instalații interioare pentru alimentarea cu energie electrică.

Cetatea_Neamt_02 Cetatea_Neamt_03 Cetatea_Neamt_04
Cetatea_Neamt_05 Cetatea_Neamt_06 Cetatea_Neamt_07
Cetatea_Neamt_08 Cetatea_Neamt_09 Cetatea_Neamt_10
Cetatea_Neamt_11 Cetatea_Neamt_12 Cetatea_Neamt_13
Cetatea_Neamt_14 Cetatea_Neamt_15 Cetatea_Neamt_16
Cetatea_Neamt_17 Cetatea_Neamt_18 Cetatea_Neamt_IMG_1900
Cetatea_Neamt_IMG_1908 Cetatea_Neamt_IMG_1948 Cetatea_Neamt_IMG_1950
Cetatea_Neamt_IMG_1956 Cetatea_Neamt_IMG_1961 Cetatea_Neamt_IMG_1978


Monumentele istorice din ansamblul ”Curtea Domnească din Piatra Neamţ”

Întemeiată de voievodul Ștefan cel Mare între anii 1468 – 1475, Curtea Domnească cu Biserica ”Sf. Ioan” și Turnul Clopotniță din centrul municipiului Piatra Neamț constituie astăzi un ansamblu istoric și arhitectural de o valoare inestimabilă.”Restaurare și punere în valoare zonă istorică și culturală – Curtea Domnească din Piatra Neamț – prin reabilitarea, dotarea și punerea în valoare a siturilor și clădirilor de patrimoniu: Muzeul de etnografie, Muzeul de artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniță, Ruinele beciului și Ruinele zidului de incintă ale Curții Domnești și muzeul aferent” este proiectul care a permis intervenții substanțiale asupra clădirilor din zona centrală a orașului.

Curtea Domnească – imagini de ansamblu

Turnul lui Ştefan cel Mare

Teatrul Tineretului

Muzeul de Artă

Muzeul de Etnografie


Ariile protejate din județ, Parcul Național Ceahlău, Lacurile Pângărați, Vaduri și Cuiejdel, au beneficiat de 3 proiecte prin care au fost realizate planurile de management și o serie de studii de inventariere și cartografiere, dar și de lucrări de infrastructură specifică: un centru de vizitare, 5 puncte de informare și observatoare.

Punct de informare – Bicazu Ardelean

Punct de informare – Neagra (Taşca)

Punct de informare – Poiana Largului

Punct de informare – Lacul Pângăraţi

Observatoare – Lacul Pângăraţi

Punct de informare – Lacul Cuiejdel

Observatoare – Lacul Cuiejdel

observator_Lacul_Cuejdel observator_DSCN4257 observator_DSCN3167
Centrul de Vizitare – Izvorul Muntelui

Promovarea produselor turistice a fost abordată şi în cadrul unor proiecte finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul cărora s-au realizat diverse materiale de promovare – albume, pliante, hărți, filme, pagini web, un ghid turistic – pentru ariile protejate, tradițiile și arta populară din zona Neamțului, colecțiile muzeale și vestigiile istorice, turismul ecumenic.

 

Broșurile ”Vacanță în Neamț”, ”Veșnicia s-a născut la sat”, ”Județul Neamț – destinația ta de vacanță”  şi “Ţinutul Neamţului – Destinaţie Europeană de Excelenţă” vă prezintă informații multiple despre obiectivele turistice din Neamț. Aceste materiale sunt postate pe pagina principală a website-ului, în link-urile cu aceeași denumire (în dreapta, jos, pe pagina de start).

Comentariile sunt inchise.