Home » Cetăți și conace, Obiective turistice
, , , ,

Cetatea Neamtului – judetul Neamt

23 September 2009 5 Comentarii

cetatea-neamtCetatea Neamtului, o veritabila cetate medievala din Neamt este situata pe str Arcasului nr.1, loc.Targu Neamt si a fost construita in timpul domniei lui Petru Musat (1374-1391)

Program de vizitare a acestui obiectiv turistic din judetul Neamt este zilnic intre 9-19

Cetatea Neamtului – descriere

Cetatea Neamt sau Cetatea Neamtului este o cetate medievala din Moldova situata in apropierea orasului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt. Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta in evenimentele marcante pe care le-a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca, Cetatea Neamtului, a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc.

Numele de Cetatea Neamtului provine de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul de sub poala muntelui si de la care si-au luat numele orasul si manastirea din apropiere, ulterior judetul si orasul Piatra care abia, dupa mijlocul secolului al XIX lea, devine Piatra-Neamt.

Pe zidurile de intrare ale obiectivului turistic Cetatea Neamtului, denumire sub care este cunoscuta in zona, aflam istoria acestei creatii moldovenesti, si anume:

“Cetatea Neamtului a fost construita in timpul lui Petru Musat (1375-1391), in perioada consolidarii statului medieval Moldova. Prima atestare documentara dateaza din 1395, anul in care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, inainte de a fi infrant de ostile lui Stefan I Musat la Hindau, emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.

Poze Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului
Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului
Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului
Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului Cetatea Neamtului

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

Epoca de glorie a cetatii medievale de la Neamt corespunde domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), organizatorul si conducatorul militar de exceptie, care intelegand bine rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatilor de aparare a tarii, a intarit cetatile mostenite de la inaintasii sai si a construit altele noi, intreaga Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv.

Lucrarile intreprinse in vremea sa au constat in suprainaltarea vechilor ziduri ale cetatii, ridicarea celor patru bastioane ale curtii exterioare si construirea podului in forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatra. Astfel intarita, in anul 1476 cetatea Neamt a facut fata asediului impus de Mohamed al II-lea, dupa lupta de la Valea Alba-Razboieni.

Pe masura inaspririi dominatiei turcesti si a progresului realizat in tehnica de lupta, rolul cetatilor moldovene va scadea incepand cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Dupa distrugerea partiala a unor constructii interioare in vremea lui Alexandru Lapusneanu (1564) si refacerile ordonate de Ieremia Movila. In anul 1600 Cetatea Neamtului isi va deschide portile in fata armatelor celui care a realizat prima unire politica a tuturor romanilor: Mihai Viteazul.

Prefacuta in manastire de Vasile Lupu (1646) si apoi distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino in 1675, Cetatea Neamtului va mai avea forta de a scrie o noua pagina de eroism in 1691, cand, aparata de un mic grup de plaiesi, va rezista asediului armatei polone condusa de Regele Ioan Sobietski. Dupa distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717, Cetatea Neamtului isi pierde total importanta militara.”

Din anul 1718, Cetatea Neamtului, un obiectiv istoric deosebit de important pentru orasul Targu Neamt si judetul Neamt, a ramas in paragina si a fost distrusa de catre vreme sau de catre localnici care foloseau piatra de la cetate in constructii. Se interzice luarea pietrei din cetate, in anul 1834, de catre Departamentul pricinilor dinlauntrul Moldovei. In anul 1866 este declarata monument istoric si abia intre anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Stefan Bals au inceput lucrarile de reconsolidare a zidurilor. Din lipsa unor informatii precise s-au executat doar unele terase necesare vizitării in bune conditii a acestui obiectiv istoric, urmarindu-se doar conservarea si mentinerea monumentului fara reconstructia partilor disparute.

Restaurarea cetatii a continuat si dupa anul 1992 in cadrul programului UNESCO de restaurare si de renovare a monumentelor istorice in care s-a continuat restaurarea cetatii si a zidurilor. Intre anii 2007-2009 Cetatea Neamtului a fost inchisa fiind supusa unor lucrari de reabilitare si restructurare realizate cu fonduri europene. Dupa doi ani de munca grea, vechea cetate a renascut din propria cenusa astfel incat vizitatorii pot admira diferitele Sali ale cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria si dormitoarele. Avem astfel un obiectiv istoric deosebit, situat in orasul Targu Neamt: cetatea medievala de la Neamt sau Cetatea Neamtului cum o numesc localnicii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

5 Comentarii »

  • meda a spus:

    e foatte frumos locul am fost acolo de 2 ori in excursie odata si odata cu familia

  • rare a spus:

    CETATEA NEAMTULUI este un onument al lui STEFAN CEL MARE acalo isi tinea prizonieri.STEFAN CEL MARE a fost un DOMNITOR vestit si bun la inima.
    CETATEA NEMTULUI este cel mai mare monument din lume si este forte frumos in nauntru eu va clasele 1 8 trebuie sa mergel la cetatea neamtului unde a stat STEFAN CEL MARE debea asteptam sa vedem CETATEA NEAMTULUI acola este forete frumos acolo eu stiu ca trebuie sa trecem un pod forte mare.DEBEA astep sa ajungem in TRGU NEMT si la CETATEA NEAMTULUI CU DRAG CLASELE 18

  • ionut a spus:

    Am fost in tabara la cetatea Neamtului,si a fost foarte frumos.Am fost pe data de 23-1 august si m-am distrat

  • Claudiu a spus:

    Foarte frumos videoclipul,Very Nice!

  • Poza de Luni: Cetatea Neamțului | De la A. (la) Z. a spus:

    […] multe poze pe viziteazaneamt.ro. Read […]

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.