Home » Obiective turistice, Parcul Natural Vânători Neamț, Parcuri și rezervații
, ,

Rezervatia de Zimbri Dragos Voda – Targu Neamt

24 September 2009 2 Comentarii

rezervatia-zimbri-neamtLocatie: com. Vanatori, jud. Neamt

Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragos Voda” este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa. Situata în nordul judetului Neamt, pe raza comunei Vanatori-Neamt, în apropierea drumului naţional DN15 si a Manastirii Neamtului, rezervatia, reprezinta unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judetului.

Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragos-Voda” a fost infiintata in anul 1968, se întinde pe aproximativ 11.500 ha si este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vanatori-Neamt.

Din cronica Ocolului Silvic Targu-Neamt aflam urmatoarele:

“Primele exemplare de zimbri, in numar de trei, originare din Polonia, au fost aduse in anul 1970 dandu-li-se numele de Rarau, Roxana si Raluca.

In anul 1974 se nasc primele doua exemplare de zimbru in cadrul rezervatiei: Rosina – femela si Roco – mascul; in acelasi an rezervatia gazduieste filmarea unor secvente de vanator pentru filmul “Fratii Jderi” si “Stefan cel Mare – Vaslui 1475”.

In anul 1975, la inceputul lunii august, toti cei 5 zimbri, satui de captivitate, reusesc sa rupa gardul subred al tarcului si ajung pe piscul Braileanca si in poiana Grajduri, unde consuma din belsug coaja de carpen, fag, frasin si chiar brad, sortimente care le lipseau in tarcuri. Dupa 3 saptamani au fost readusi cu mari dificultati in rezervatie. In acelasi an, la sfarsitul lunii august, moare femela Roxana, ca urmare a efortului la care a fost supusa cu ocazia filmarii secventelor de goanna pentru filmul “Stefan cel Mare – Vaslui 1475”, cumulate cu efortul readucerii in tarcuri si cu o boala mai veche.

In anul 1978, dupa desfiintarea Rezervatiei de la Poiana Brasov, se mai aduce un mascul in rezervatia de la “Dragos Voda”, astfel incat efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare. Tot in acest an se aduc in rezervatie doi mufloni, un lopatar si fazani de decor – aurii, argintii si comuni.

In anul 1982, s-au transferat la Rezervatia de Zimbri Bucsani-Neagra, urmatorii zimbri: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia si Robu, ramanand in Rezervatia “Dragos Voda”, zimbru Rarau si zimbroaica Ravena.

In anul 1998 s-au adus de la Rezervatia de Zimbri Bucsani-Neagra trei zimbri: Rodion, Rochita si Rodia. Tot in cadrul rezervatiei se afla un numar de trei iazuri (Zimbrilor, Cerbilor si Capriorilor), bogate in fauna piscicola si loc de popas pentru unele specii de avifauna pentru pasaj, oaspeti de toamna si iarna. Incepand cu anul 2002, rezervatia beneficiaza de un program de modernizare si imbunatatire a spatiilor destinate largirii si imbunatatirii spatiilor de cazare cat mai aproape de mediul lor natural, in cadru proiectului “Managementul Conservarii Biodiversitatii”, implementat de catre Administratia.”

In cadrul rezervatiei, pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuc, iepuri, ursi, lupi si specii de avifauna. Intr-un tarc de cca. 4 ha se gasesc doar 6 exemplare de zimbri, doi masculi si 4 femele care sunt gazduiti in scop turistic. Restul de pana la 28 de exemplare se afla in parcul de aclimatizare ce se intinde pe o suprafata imprejmuita de 180 de hectare de teren. Pe viitor se asteapta sa se aduca inca patru exemplare de zimbri din Suedia, respectiv inca patru femele de zimbru.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • Camelia a spus:

    Am fost impresionata placut de animale si spatiul generos in care stau. Recomand o vizita aici oricui care trece prin zona. Intrarea e 5lei/adult si 3/copil, adica de bun simt. Grădina nu e mare, dar merita mica abatere din Tirgul Neamț.

  • LUCA IULIAB a spus:

    Nume pentru puiul de zimbru: LUCA

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.