Home » Obiective turistice, Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Parcuri și rezervații
, , ,

Pestera Munticelu – judetul Neamt

23 November 2009 6 Comentarii

interior-pestera-munticelu-judetul-neamtPestera Munticelu este situata la intrarea din Cheile Bicazului, in baza calcaroasa Surduc Munticelu, pe versantul stang al raului Bicaz.

Pestera Munticelu este considerata din punct de vedere stiintific dar si peisagistic cea mai importanta din Moldova. Descoperita in primavara anului 1973 de catre cativa copii plecati la cules de ghiocei, pestera Munticelu a fost denumita din acest motiv, de catre localnici, pestera Ghiocelu. Drumul spre pestera incepe in dreptul carierei Surduc, la 250 m de la intrarea in Cheile Sugaului.

Traseul este pitoresc si se face mai intai in serpentine, apoi devine din ce in ce mai abrupt si urca pana la o altitudine de 300 de m unde se afla si pestera. Traseul catre pestera este doar unul din numeroasele trasee din Cheile Bicazului. Ascunsa la baza unui perete de calcar intrarea in pestera este scunda de aproximativ 1,5 metri, apoi urmeaza un culoar descendent de 10 metri, care te conduce intr-o sala mare, lunga de 30 de metri si inalta de 4-5 metri. Cu o lungime de 120 m, pestera Munticelu impresioneaza prin sala mare si prin formatiunile stalagmitice.

In partea inferioara a pesterii, sala mare are planseul neted, acoperit cu argila si crusta stalagmitica. Din acest loc porneste o mare ingramadire de blocuri care urca in trepte, asemenea unui amfiteatru, catre vest. In partea nordica a salii intalnim nenumarate stalagmite luminare care formeaza o adevarata padure, element peisagistic frapant care ii confera pesterii Munticelu unicitate.

Poze din Pestera Munticelu

Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu
Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu
Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu Pestera Munticelu

Putem admira aici stalagmite luminare inalte de trei metri si groase de trei centimetri. Deosebite sunt si stalactitele fistulare care, pe alocuri, formeaza adevarate ploi de “macaroane”. In partea de sud descoperim un mic lac, captusit cu calcit spongios, imaculat. Pestera Munticelu mai ascunde si citeva oase ale ursului de pestera, intre care un femur fixat intr-o stalagmita.

Din cauza faptului ca vizitarea pesterii nu se face intr-un cadru organizat, in ultimii ani inconstienta multor vizitatori au adus-o intr-o stare de degradare tot mai accentuata. Pestera Munticelu nu este electrificata si nu dispune de amenajari care sa faciliteze accesul. In prezent, se fac demersuri pentru a putea fi amenajata si deschisa turistilor pentru vizitare in prezenta unui ghid. In apropiere, pe saua Glodului se afla si Pestera Tunel, care dupa cum spune si numele este un tunel ce traverseaza o stanca si iese in rezervatia Cheile Sugaului!

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

6 Comentarii »

  • george a spus:

    Sper să se închidă cît mai curînd pentru a nu mai continua distrugerile formaţiunilor şi făcutul focului pe vatră de stalactite şi stalagmite de diveşi ”excursionişti binevoitori”cu natura.Am mai văzut şi din cei care mîngîie formaţiunile.Greşit total.Nu vor mai creşte.

  • george a spus:

    după ieşirea din peştera tunel cauţi un marcaj cu galben şi vei ajunge cu siguranţă.poteca este evidentă.baftă

  • grig a spus:

    Am fost de 2 ori in zona si nu am reusit sa dau de pestera asta ci doar de pestera Tunel. Cine poate sa imi explice cum se ajunge?

  • Munteanu C. a spus:

    Asa de frumoasa pestera si peisajele foarte frumoase !!!

  • Ella A. a spus:

    Lasa, sa nu fie electrificata. Ca omul strica orice loc in care calca..

  • madalina a spus:

    foarte ,foarte frumos doar cand ma uit la aceste poze imi vine sa plang aceste locuri trebuie pastrate cu sfiintenie

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.