Home » Obiective turistice, Schituri
,

Schitul Icoana Noua din Judetul Neamt

10 November 2010 2 Comentarii

schitul-icoana-noua-judetul-neamtSchitul Icoana Noua apartine administrativ de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire din judetul Neamt) si este asezat in locul numit “Valea Icoanei”  pe un teren folosit pentru pasunatul vitelor. Schitul isi are inceputurile in anul 1941. Initiativa pentru construirea acestui schit, la capatul poienii si la confluenta dintre raul Nemtisor si paraul de langa muntele Rusu, apartine Protos. Vasian Iosub care a fost numit in anul 1946 si egumen al schitului.

Pana cand a avut loc sfintirea schitului Icoana Noua, aici s-a construit o cladire noua cu un paraclis, avand chilii si trapeza. Slujba de sfintire a avut loc la 6 mai 1951, iar paraclisul a primit hramul “Schimbarea la Fata” si “Nasterea Maicii Domnului”.

Catapeteasma paraclisului este lucrata din lemn si pictata de catre pictorul Procenco. Acesta a reusit sa picteze icoanele de la catapeteasma intr-o executie atragatoare si deosebita, impresionand prin originalitatea compozitei. Interiorul paraclisului a fost pictat abia in anul 1990 de catre pictorul Dumitru Gabor.

Pozitionarea pe Google Maps a Schitului Icoana Noua

Cu toate ca a incercat in repetate randuri sa construiasca aici si o biserica, egumenul schitului nu a reusit, fiind oprit de catre regimul comunist. Totusi, in anul 1972 a reusit sa construiasca o clopotnita cu trei turnuri si cu un gang central. La etajul turnului s-a construit un mic paraclis cu hramul “Sf. M. Mc. Dimitrie”  care a fost pictat in anul 1984 de catre Arhim. Bartolomeu Florea.

Interiorul paraclisului este deosebit datorita policandrului facut din coarne de cerb adunate de calugari din padure si candelele catapetesmei realizate si ele tot din coarne de cerb. In gangul clopotnitei, chiar dedesubtul acestui paraclis se afla mormantul protosinghelului Vasian Iosub, ctitorul Schitului Icoana Noua.

Poze de la Schitul Icoana Noua, judetul Neamt

Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua
Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua

La Schitul Icoana Noua abia din anul 1991 s-a reusit constructia unui nou corp de chili si a bisericii mari a schitului. Biserica  Mare a schitului s-a ridicat intre anii 1994-2001 si a fost construita din caramida si placata cu piatra la exterior. Construita in stilul moldovenesc stefanian, cu o turla deasupra naosului, biserica tip nava este impartita in pridvor cu doua intrari si zid despartitor, pronaos, naos si altar.

Peretii exteriori sunt deschisi la culoare si construiti din piatra de rau, cu decoratiuni care separa zona fatadei de o alta zona tencuita in care sunt adancite ocnite decorate cu picturi reprezentand diversi sfinti. Pictura din interiorul bisericii a fost realizata in fresca, intre anii 2000-2005 de catre pictorul Ciuhureanu Tudorel, iar stranele si catapeteasma de catre sculptorul Mihai Croitoru.

In curte vietuitorii acestui lacas de cult se straduiesc sa termine constructia unei noi case a schitului. Aceasta constructie este prevazuta cu un etaj si cuprinde un paraclis, o trapeza, chilii pentru monahi si cateva camere pentru pelerini.

Schitul Icoana Noua are in prezent 4 vietuitori cu viata de obste care se ocupa de randuiala lacasului de cult, iar in perioada iernii slujba de utrenie se desfasoara la miezul noptii. Foarte multi credinciosi vin la acest schit pentru slujbe, rugaciuni si liniste si prin contributia lor a fost posibila constructia noii biserici si a celorlalte cladiriri din curte.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • ana toma a spus:

    am fost prima oara in acest schit in anul 1981 atunci am am ramas coplesita de tot ce era . am revenit in anul 1999 la fel m-am simtit, este o forta puternica ce te incarca pozitiv .Anul acesta doresc sa merg din nou impreuna cu 50 de prieteni carora le-am povestit despre acest schit . Sa ne ajute dumnezeu !

  • constantin ionita a spus:

    frumos loc, aicia miam petrecut mult timp , cind plecam totdeauna imi dadeau lacrimile un loc de vis , care ma atrage tot timpul si nu se stie niciodata, cred ca numai aicea ini voi gasi linistea

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.