Home » Alte Articole, Obiective turistice

Amenajarea turistică a Rezervaţiei de Tisă de la Pângăraţi

22 September 2011 1 Comentariu

rezervatia-de-tisa-pangaratiPe raza comunei Pângăraţi, pe malul stâng al pârâului cu acelaşi nume se întinde pe o suprafaţă de 1,5 ha “Rezervaţia de Tisă”, una din cele trei rezervaţii de acest fel din ţară.

Rezervaţia cuprinde exemplare de tisă Taxus baccata, cu vârste de peste 80 de ani care se amestecă cu exemplare de pin, molid, ienupăr, fag şi carpen.

Declarată iniţial arie de interes local prin Hotărârea Consiliului Judeţean Neamţ nr. 15 din 23.12.1994 şi ulterior arie naturală protejată de interes naţional prin Legea nr. 5 din 06.03.2000, rezervaţia de tisă de la Pângăraţi se află, în prezent, în custodia asociaţiei  Ecomoldavia.  Până nu demult rezervaţia forestieră nu era cunoscută şi nici semnalizată, fiind tratată ca un pâlc oarecare de copaci, iar arborii valoroşi de tisă erau în pericol să dispară.

La iniţiativa Asociaţiei neguvernamentale “Ecomoldavia” s-a implementat proiectul “Printre TISA – pe potecă! şi eu P.O.T.! P.O.T. să protejez şi ocrotesc tisa”, proiect care are drept scop promovarea ariei “Rezervaţia forestieră Pângăraţi”, delimitarea ei şi conştientizarea societăţii civile prin realizarea unui centru de vizitare şi a unei poteci tematice.

Rezervatia de Tisa, judetul Neamt

Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa
Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa Rezervatia de Tisa

Proiectul a fost lansat în luna aprilie a acestui an şi va fi finalizat în luna septembrie. De la data lansării proiectului s-a reuşit stabilirea limitelor rezervaţiei forestiere cu GPS  şi a arborilor care vor fi marcaţi ca fiind limita rezervaţiei, s-a igienizat rezervaţia, s-au marcat arborii de pe limita rezervaţiei cu vopsea şi s-au identificat exemplare deosebite  de tisă care vor face parte din poteca tematică. Totodată, au fost confecţionate şi montate plăcuţele informative care vor indica rezervaţia de tisă, personalizate cu poveştile care vor sta la baza textelor de pe plăcuţe.

Punctul final al proiectului îl reprezintă momentul când se va stabili traseul potecii tematice care va cuprinde exemplarele de tisă şi amenajarea turistică a acestei poteci. În acelaşi timp cu marcarea potecii tematice se va construi şi amenaja centrul de vizitare a rezervaţiei. Astfel, turiştii vor putea să viziteze  Rezervaţia de Tisă” de la Pângăraţi, să se plimbe pe poteca tematică şi să admire aceste exemplare unice de tisă.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Cassie a spus:

    Surprisingly well-written and informative for a free online article!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.