Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Circuite turistice, Lacuri în județul Neamț, Mănăstiri, Obiective turistice, Parcuri și rezervații, Promovare Turistică, Sate nemțene

Plimbare pe Valea Bistriței înspre Ardeal

18 May 2018 0 Comentarii

 

Plimbare pe Valea Bistriței înspre Ardeal

 

 

 

Drumul care traversează județul Neamț pe Valea Bistriței, spre Ardeal și Vatra Dornei, oferă turiștilor priveliști deosebit de pitorești dar și prilejul de a vizita numeroase obiective turistice, de la monumentele istorice, mănăstiri pănă la minunile vieții sălbatice.

 

Când începi să urci pe firul Bistriţei, spre munte, descoperi frumusețile acestui ținut, pe de o parte aşezăminte impunătoare, pe de altă parte gospodării, păşuni presărate cu turme de oi, dealuri cu codri deşi, apoi ajungi la zidul cel mare (Barajul de la Bicaz) care ascunde apele mării dintre munţi (Izvorul Muntelui).

 

 

Galerie foto:

Alte Obiective turistice de pe Valea Bistriței: Mănăstirile Bistrița, Bisericani, Pângărați, vechi așezăminte monahale

Galerie foto:

Lacurile Vaduri și Pângărați, amplasate de o parte și alta a Drumului Național 15, sunt arii de protecție specială avifaunistică. Aici pot fi observate numeroase specii de păsări migratoare, mai ales rațe sălbatice și lebede.

Galerie foto:

Ajungând în comuna Hangu, faci un popas în punctul de belvedere pentru a te bucura de frumusețea locului, apoi poți vizita Mănăstirea Buhalnița, o așezare monahală unică în țară prin catapeteasma bisericii, adusă din Egipt. Aceasta impresionează prin icoane foarte frumoase și expressive, iar strana arhierească este încrustată cu motive zoomorfe inspirate din măştile folosite în teatrul popular specific Văii Bistriţei, dar şi cu motive care ilustrează plante specifice deltei Nilului.

Galerie foto:

Trecând Viaductul Poiana Largului, în dreapta, vei putea admira Piatra Teiului ieşită din adâncurile pământului, monument al naturii, cu o înălțime de 23 m și alcătuită din calcare recifale cretacice pe care se poate observa o bogată faună fosila sarmantica.

Video:

Drumul spre Vatra Dornei trece prin Borca, un ținut care impresionează prin peisajele sale minunate și locurile pline de semnificație istorică, tradiții și obiceiuri. Turiștii care poposesc în zonă pot face plimbări ecvestre, cu căruța, trăsura sau cu bicicletele de teren, pe fostele drumuri forestiere.

Galerie foto:

Farmecul și energia acestor locuri a făcut pe mulți scriitori să aștearnă cuvinte frumoase pe care le găsim în Descrierea Moldovei a scriitorului Dimitrie Cantemir, Cântarea României lui Alecu Russo sau în România pitorească de Alexandru Vlahuță. Printre mulți alții și cunoscutul scriitor Mihail Sadoveanu plasează acțiunea romanului Baltagul chiar pe cursul acestei văi, fiind fascinat de caracterul oamenilor, obiceiurile și modul de viață al acestora. Tot aici, pe cursul Bistriței, cu ani în urmă, plutăritul era o activitate specifică locurilor.

Galerie foto:

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.