Home » .: Promovare Turistică :., Agrement, Parcul Natural Vânători Neamț, Promovare Turistică, Sate nemțene

Satele tradiționale nemțene în culorile toamnei

15 October 2018 0 Comentarii

 

Satele tradiționale nemțene în culorile toamnei

O plimbare de la Piatra Neamț la Tîrgu Neamț

 

 

 

Vă invităm la o plimbare prin satele tradiționale din județul Neamț. Veți avea surpriza să pășiți într-o lume desprinsă parcă din povești, iar timpul petrecut va fi o adevărată încântare, mai ales în această perioadă a anului, când natura poartă culorile toamnei, vremea este plăcută, vântul adie ușor, iar razele soarelui sunt calde și blânde, nu fierbinți, ca în zilele toride de vară.

Galerie foto:

Aici, turiștii descoperă de fiecare dată darul românilor cel mai de preț pe care l-au primit drept moștenire, satul tradițional românesc, o lume plină de magie, o lume a simbolurilor străvechi, unde viața are alt ritm și totul este mai viu și mai intens.

Trecând prin satele răsfirate de-a lungul traseului, veți întâlni gospodării țărănești, construcṭii tradiṭionale, împrejmuiri din lemn cu stâlpi sculptaţi şi porţi ornamentate. În aceste locuri, privirea îți va fi mereu atrasă de obiectele tradiṭionale de la sat care relevă gustul pentru frumos ṣi rafinamentul artistic al creatorilor populari din Neamṭ.

Alte locuri pitorești și apreciate de turiști sunt satele mănăstirești Văratec și Agapia. Aici liniștea, aerul curat de munte, peisajele unice și căsuţele rustice cu broderii din lemn te îndeamnă să te întorci cât mai curând să revezi aceste meleaguri. Continuând drumul, veți putea vizita și satele din comuna Vânători Neamț, precum Lunca, Nemțișor sau Mănăstirea Neamț. Și în aceste locuri construcţiile tradiţionale reprezintă adevărate capodopere de artă populară.

Galerie foto:

În ținutul Neamț, gospodăriile țărănești întâlnite de-a lungul văilor și al drumurilor, printre munți sau coline trădează o bogată dezvoltare în arta lemnului, îmbinări realizate cu măiestrie a bârnelor de la case ṣi de la vechile biserici sau chiar decoruri crestate, decupate în lemn, forme arhitectonice specifice fiecărui sat, ca o marcă a comunităṭii.

Satul, cu meșteșugurile artei populare, cu izvorul său de înțelepciune, de măiestrie și de energie este un spațiu sacru, plin de farmec și magie. Despre toate acestea însuși poetul Lucian Blaga afirma: „Eu cred că veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet și inima-ți zvâcnește mai rar, ca și cum nu ți-ar bate în piept, ci adânc în pământ undeva. Aici se vindecă setea de mântuire…” („Sufletul satului”)

Galerie foto:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.