Home » Mănăstiri, Obiective turistice

Manastirea Almas – Judetul Neamt

23 September 2009 2 Comentarii

manastirea-almas-neamtLocatia: Manastirea Almas este situata pe valea paraului Almas din comuna Garcina, intr-o poiana de la piciorul unui deal impadurit, la aproximativ 12 km nord-vest de orasul Piatra Neamt si la o altitudine de 510 m

Adresa: sat Almas, com. Garcina, jud. Neamt
Tel: 0744694789, 0233242240
Web: www.manastireaalmas.ro
Hramul manastirii Almas:
“Duminica Tuturor Sfintilor”
Anul constructiei:
1659 de Vasile si Maria Almas

Istoricul Manastirii Almas

Manastirea de la Almas isi are originile intr-o veche obste calugareasca din secolul al XV-lea condusa de sihastrul Vasile Almas, originar din Tara Hategului. Acesta, ajutat de razesi, construieste in anul 1659 un paraclis de lemn, care purta hramul Sfantului Nicolae si pe care l-a impodobit cu icoanele mari si iconostasul aduse de la biserica din satul de unde fusese nevoit sa plece in pribegie. Aceste obiecte bisericesti exista si astazi si pot fi vazute in muzeul Manastirii Almas.

Manastirea Almas, judetul Neamt

Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas
Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas
Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas
Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas
Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas Manastirea Almas

Ulterior, paraclisul manastirii Almas care a devenit locasul de rugaciune al schitului Almas, a fost distrus de tatari, moment in care si-a pierdut viata si Maria Almas, sotia ctitorului Vasile Almas. In anul 1715, doamna Ecaterina Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino, a recladit din lemn locasul de cult cu hramul Sfantului Nicolae.

Ca mai toate manastirile din judetul Neamt, in anul 1821, Manastirea Almas a fost pradat de eteristi, iar calugarii au fost schingiuiti si alungati. Biserica, care poate fi admirata si astazi in cadrul manastirii, a fost construita din piatra, incepand cu anul 1821 si este ctitoria familiei logofatului Bals. Aceasta a primit hramul Duminica Tuturor Sfintilor. Ulterior,  domitorul Constantin Mavrocordat continua zidirea pronaosului si inzestreaza manastirea cu mai multe proprietati si mosii.

Arhitectura bisericii este deosebita. Construita in forma de cruce, biserica are trei turle asezate pe axa est-vest, iar cea din mijloc este mai inalta. In exterior, la miazazi si la miazanoapte sunt atasate altarului doua pridvoare care au rolul de vesmantar si precomidiar. Mesterii locali Vasile Gaman, Gheorghe Ursu si Moroiu Constantin au lucrat din lemn de stejar sculptura tamplei si a mobilierului. Cu toate ca la origini a fost un complex manastiresc destinat calugarilor, odata cu recosntructia din anul 1821, acesta a fost populat cu maici. Prima stareta a manastirii a fost Glafira Holban, apoi sora episcopului Melchisedec Stefanescu, al Romanului, monahia Suzana.

Manastirea Almas a functionat pana in anul 1959, cand in urma Decretului 410 ,aceasta a fost inchisa iar maicile au fost nevoite sa plece la manastirea Varatec si Agapia. Un aspect important din istoria acestui sfant locas il reprezinta faptul ca in ciuda opresiunilor si dispozitiilor din timpul regimului fanariot aici nu s-a tinut niciodata slujba in limba greaca.

La data de 12 ianuarie 1987, asezamantul monahal de la Almas a fost reinfiintat ca schit de monarhi, avand ca staret pe arhimandrit Zenovie Ghidescu. Astfel ca, de la acea data au inceput lucrarile de refacere a schitului si dependintelor din sfantul locas. Din vechile constructii, se mai pastreaza astazi, turnul-clopotnita care proteja intrarea in incinta locasului, dar si o casuta taraneasca care adaposteste Paraclisul “Sfantul Nicolae”, construit in anul 1725.

Hotararea Sfantului Sinod 5057 din 22 iunie 1990 ridica schitul la rang de manastire avand ca staret pe arhimandritul Laurentiu Nita. Pictura bisericii a fost realizata de catre pictorii Morosanu, Bratiloveanu si Stancu din Suceava, intre anii 1988-1995. Sfintita de catre I.P.S. Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane la data de 1 octombrie 1995, biserica manastirii Almas primeste hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • Bogdan Blaga a spus:

    Forte frumoasa aceasta Manastire.Merg in fiecare an de inviere si este deosebit de frumoasa ,la fel ca si satul.Recomand tuturor vizitatorilor sa viziteze aceasta manastire.

  • Ailenei C a spus:

    Copil fiind, am fost in toate duminicile si alte sarbatori religioase impreuna cu mama care, era deosebit de credincioasa, la slujbele oficiate la Manastirea Almas. Tin minte ca in jurul bisericii erau multe case in care locuiau maicute, apoi la un moment dat intreaga zona a rams pustie, deoarece maicile au fost neviote sa plece din sat. Cat am stat in Almas biserica nu a mai functionat si la un moment dat era intr-o stare avansata de degradare. In ultimii ani merg periodic in Almas, satul meu natal, unde vizitez rudele si trec si pe la biserica. Mai mult, recomand cunoscutilor din Tulcea care au drum prin zona sa viziteze manastirea si satul Almas.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.