Home » Cetăți și conace, Obiective turistice
, ,

Palatul Cnejilor – Judetul Neamt

23 September 2009 4 Comentarii

palatul-cnejilor-durau-neamt Palatul Cnejilor, astazi doar niste ruine impunatoare ale acestui monument istoric, este situat pe teritoriul comunei Ceahlau la aproximativ 3 km de drum prin satul Schit. Putin mai sus de Palatul Cnejilor se afla Manastirea Durau si Parcul National Masivul Ceahlau.

Palatul Cnejilor – descriere

Palatul Cnejilor, un veritabil ansamblu architectural si locul de desfasurare a multor evenimente istorice, ne intampina sub forma unor ruine inconjurate de aura de mister si legenda ce dainuie si astazi.

Inceputurile sale dateaza din secolul al XIII- lea cand pe acest loc a fost construit un schit de catre ctitorul Silvestru care apartinea de manastirea Neamt. In timpul lui Ieremia Movila schitul se va  numi Manastirea Pionul dupa care va deveni Schitul Hangu. In anul 1639, fratele lui Vasile Lupu, Gheorghe Hatmanul, ridica o biserica din piatra pe locul vechiului schit, care va fi inzestrata cu mosii intinse, intarite si intregite in decursul sec al XVII –lea.

In anul 1791, Matei Cantacuzino pleaca in Rusia unde obtine titlu de cneazul Gheorghe Cantacuzino si inalte distinctii imperiale, motiv pentru care intensifica atacurile juridice impotriva Manastirii Pionul. In anul 1840, in ciuda eforturilor depuse de mitropolitul Veniamin Costache, cnejii Cantacuzini obtin proprietatea iar calugarii sunt nevoiti sa se stramute la Schitisor. Urmeaza perioada in care acestia transforma biserica intarita intr-o adevarata curte boiereasca fortificata, modificand chiliile, construind noi anexe si intarind zidul de incinta.

Perioada de stralucire a Palatului Cantacuzin de la Schit a durat intre anii 1840-1852 cand a fost vizitat de Wilhelm von Kotzebue si Alexandre Dumas.  Cheltuind peste masura pentru a mentine un fast nobiliar cu care au fost invatati, Cantacuzinii raman datori si isi pierd toate proprietatile. In anul 1852, Palatul Cnejilor este scos la licitatie si cumparat de Smaranda Sturza, moment in care se scrie ultima pagina in istoria acestuia. Cu timpul, curtea boiereasca incepe sa se ruineze, ramanand astazi doar povestea acestui loc.

Palatul Cnejilor: poze

Palatul Cnejilor - judetul Neamt Palatul Cnejilor - judetul Neamt Palatul Cnejilor - judetul Neamt Palatul Cnejilor - judetul Neamt Palatul Cnejilor - judetul Neamt
Palatul Cnejilor - judetul Neamt Palatul Cnejilor - judetul Neamt Palatul Cnejilor - judetul Neamt

Click pentru a vedea toate albumele foto

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

4 Comentarii »

  • Posicionamiento Web EspañA a spus:

    Estaba buscando esa informacion hace años, te
    lo agradezco, estoy de acuerdo con tu punto de vista y heno igual.
    Despues de buscar mucho por Internet encontre lo que buscaba.
    Genial!!! muchas muchas gracias

  • LeGrig a spus:

    Pentru a usura gasirea locatiei: N47.033293 E25.941359

  • admin (autor) a spus:

    @Toma Ravaru – Multumim pentru corectura

  • Toma Ravaru a spus:

    Vedeti ca in pasajul de mai jos ati introdus o eroare cronologica. Va rog sa o corectati. Cred ca e alt secol nu al XIII-lea.

    In timpul lui Ieremia Movila schitul se va numi Manastirea Pionul dupa care va deveni Schitul Hangu. In anul 1639, fratele lui Vasile Lupu, Gheorghe Hatmanul, ridica o biserica din piatra pe locul vechiului schit, care va fi inzestrata cu mosii intinse, intarite si intregite in decursul sec al XIII –lea.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.