Home » Obiective turistice, Schituri
, ,

Schitul Sihla – Judetul Neamt

23 September 2009 7 Comentarii

schitul-sihla-neamtSchitul Sihla este asezat la 6 km de Manastirea Sihastria (de care apartine din punct de vedere administrativ) si este una din renumitele sihastrii ale Moldovei. Aici si-a petrecut viata pustniceasca marea sfanta a Sihlei si a Moldovei, Cuvioasa Teodora.

Adresa: com. Vanatori, jud. Neamt
Hramul manastirii Sihla: “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” (24 iunie)
“Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla” (7 august)
Cai de acces: Piatra-Neamţ – Manastirea Agapia – Schitul Sihla (44 + 8 km)
Târgu Neamţ – Manastirea Secu – Schitul Sihla (23 + 5 km)
Târgu Neamţ – Manastirea Agapia – Schitul Sihla (9 + 6 km)

Schitul Sihla – scurt istoric

Aflat pe drumul forestier ce leaga satul Agapia de Manastirile Sihastria si Secu, Manastirea de la Sihla este un important punct de pelerinaj religios, in special datorita Sfintei Teodora. Se pot face pelerinaje de la Sihastria la Sihla, pe marcaj cruce albastra sau de la Sihla la Schitul Daniil Sihastrul.

Inca din secolul XV, atrasi de singuratatea desavarsita a muntilor, numerosi sihastri s-au nevoit la Manastirea Sihla. Cu toate acestea, abia in anul 1741, a fost ctitorita la Manastirea Sihla prima biserica din lemn de catre familia Cantacuzino cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”.

In anul 1813, Arhimandritul Benedict o  reinoieste cu temelie din piatra si pereti de barne din lemn, iar intre anii 1973-1974, Mitropolitului Iustin Moisescu impreuna cu staretul Manastirii Sihastria o restaureaza in intregime. Construita in stilul clasic al bisericilor moldovenesti, biserica de la Sihla are o singura turla in forma de cruce deasupra naosului, iar interiorul este impartit intre altar, naos si pridvor. Catapeteasma din biserica dateaza din secolul al XVII – lea si este sculptata in lemn de tei si poleita cu aur. Fresca bisericii realizata in stil bizantin a fost executata de catre pictorul Vasile Pascu.

Dupa anul 1990 turla bisericii a fost din nou renovata. In locul vechilor corpuri de chilii din partea de vest a incintei au fost construite altele noi, din piatra, pentru a veni in intampinarea nevoilor crescande ale obstei Manastirii Sihla. In acelasi timp, s-a reconstruit si clopotnita si s-au ridicat o trapeza si un arhondaric nou, care primeste cu dragoste pelerinii ce vin in prezent, in numar destul de mare la schitul Sihla.

Schitul Sihla: poze

Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla
Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla
Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla Manastirea Sihla
Manastirea Sihla Manastirea Sihla

Click aici pentru a vedea toate albumele foto

In anul 1763 pe prispa ingusta a unei stanci, foarte aproape de locatia actuala a Manastirii Sihla, la adapostul primitor al unui bloc de piatra, a fost construita de catre Ionita Aga Cantacuzino-Pascanu o bisericuta „dintr-un brad”, lunga doar de cativa pasi, cu hramul “Schimbarea la fata”. Biserica este lucrata in forma de corabie din barne de lemn, captusita in exterior cu scandura si acoperita cu sita. Interiorul este slab luminat si extreme de simplu, motiv pentru care mai pastreaza si astazi intimitatea si atmosfera unei epoci de demult. Catapeteasma este  pictata in ulei si odata cu bisericuta care se pastreaza in starea initiala si astazi, dateaza din secolul al XVIII-lea. In partea dreapta si stanga a bisericutei se afla cate o cladire mica pentru chili, care au fost construite in sec al IX -lea.

Pe partea de nord a Muntelui Sihla, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora. Aici este locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul. Pentru omagierea vietii ei se povesteste ca a fost construit schitul Sihla in anul 1725 si tot in amintirea ei, in anul 1991, a fost infiintat schitul din Codrii Pascanilor care a primit Hramul Sfanta Teodora. Aceasta a fost canonizata la data de 7 august 1992 si este considerata cea mai aleasa Floare Duhovniceasca.

In data de 7 august , de sarbatoarea Sfintei Teodora de la Manastirea Sihla, sosesc multi pelerini credinciosi care se roaga si aduc laude pentru toti Sfintii si pentru toate darurile primite de la ei.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

7 Comentarii »

  • dan a spus:

    Loc minunat. Oameni cu har

  • dan a spus:

    Un loc minunat in care revin cu speranta.

  • dan a spus:

    Un loc in care esti aproape de Dumnezeu, in care am gasit ajutor de la oameni cu credinta.

  • PARASCHIV NELU a spus:

    Am vizitat aceatsa manastire acum 2 ani. Un loc superb pentru relaxare, pentru reculegere, un peisaj extraordinar. Doresc sa revin impreuna cu familia si niste prieteni in perioada 1-2 decembrie.

  • ionut a spus:

    ESTE DIVIN noaptea de inviere la manastire, pt mine este locul in care tot ce inseamna credinta este LOCUL SFANT al romanilor.Petrec pastele in fiecare an acolo si este o onoare sa fiu acolo in fiecare an, ce-i ce stiu ce inseamna locurile sfinte vor vedea adevarata sfintenie a locurilor.MULTUMIM clerului existent acolo pt.ingrijirea locului si sfaturile date de ei.SA-I TINA DUMNEZEU SANATOSI SI SA POATA DUCE CU TARIE POSTUL SI ISPITELE aduse de noi cei care nu stim ce inseamna VIATA CALUGAREASCA

  • petrica a spus:

    buna as vrea sa stiu daca se poate caza la manastire pe 1 2 3 zile si cat costa va multumesc

  • Cîrcei Mihaela a spus:

    Sarut mâna şi iertare pentru ândrăzneală.
    As dori sî stiu daca puteti sa oferiti cazare an perioada sarbatorilor, mai exact din ajunul Anvierii pâna a-II-a zi de Paste.Sau macar prima zi de Paste, sosirea fiind sâmbătă.Esre vorba de doua persoane, respectiv eu si sotul Emil. Am mai participat la slujba de Anviere acolo, si mi-a placut tare mult, ansa e totusi obositor după drum lung sa participi la slujba si apoi sa pleci iar la drum.
    Cu nadejdea ca voi primi raspuns, va cer scuze de deranj si va doresc sanatate multa, sarbatorile sa va geseasca an pace si liniste!
    Doamne Ajută!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.