Home » Muzee, Obiective turistice
, , ,

Muzeul de Istorie Roman – Judetul Neamt

24 September 2009 5 Comentarii

muzeu-istorie-roman Muzeul de Istorie din Roman este situat pe str. Cuza Voda nr. 16, loc. Roman, jud. Neamt. Vezi si alte muzee de istorie din judetul Neamt.

Tel: 0233727726, 0233734673

Fax: 0233727726

Infiintat: in anul 1957 de catre Vasile Ursachi

Categorie: Muzeu de Istorie

Program vizitare muzeu:
zilnic: 09-17

Scurta descriere a Muzeului de Istorie din Roman

Muzeul de Istorie din Roman a fost infiintat la data de 1 septembrie 1957 prin numirea domnului Vasile Ursachi ca director al unei institutii care nu avea nici un patrimoniu. Pana in anul 1988 muzeul a functionat in mai multe locatii, dupa care a fost mutat in Palatul Negruzzi unde se gaseste si astazi. Cladirea muzeului este declarata monument de arhitectura baroca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea care a fost pus in valoare prin ornamentatia plafonului, realizata de Ludwig Branner in anul 1884.

Prima expozitie a muzeului de istorie din Roman a fost deschisa in anul 1958 si s-a pornit de la trei piese ajungand astazi la o colectie impresionanta formata din mai bine de 170.000 de obiecte. Expozitia permanenta a acestui muzeu de istorie este organizata in cele 15 sali avand un spatiu de peste 700 mp si  cuprinde un numar impresionant de obiecte, incepand cu epoca pietrei cioplite si pana la primul razboi mondial. Totodata, expoziţia ilustreaza si o portiune din cursul mijlociu al Siretului, corespunzatoare fostului judet Roman.

Printre piesele rare expuse in muzeul de istorie putem enumera: tezaurul neolitic Cucuteni A, bronz, inventarul necropolei dacice de la Valeni; un important tezaur de obiecte de podoaba, din cultura Cucuteni A-B, descoperit la Brad, compus din peste 480 piese de podoaba, din metal si os; un colier din canini de cerb, compus din peste 220 piese, fiind cel mai mare colier de acest fel din sud-estul Europei; o valoroasa colectie de obiecte ale dacilor liberi, obiecte medievale din cetatea Roman si satele din imprejurimi (secolele XIV – XVI) si tezaurele de monede romane, descoperite in zona Romanului.
Album Foto
Click pentru a vedea versiunea mare a imaginilor

Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt
Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt
Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt
Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt

Click pentru a vedea toate albumele foto

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

5 Comentarii »

  • ELENA ELENAA a spus:

    BUNA ZIUA ,NU VA SUPARATI AM O INTREBARE DL . VASILE URSACHE MAI TRAIESTE ? SI CUM AS PUTEA CITI ISTORIA CETATII ZARGIDAVA -BRAD, LOCALITATE CARE A APARTINUT DE RAIONUL ROMAN,,SA CITESCT DESPRE -ION IONESCU DE LA BRAD. DAR MAI INTAI DESPRE DL. URSACHE MA MULTUMESC CU ANTICIPATIE ,O LOCUITOARE A SATULUI BRAD SI O ADMIRATOARE A DL, URSACHE .TOATE CELE BUNE SI DACA NU AVETI TIMP VA TRANSMIT -SARBATORI CU BINE-!

  • admin (autor) a spus:

    Bună ziua,

    Pentru demersul și informațiile solicitate de dumneavoastră vă rugăm să vă adresați instituției care se ocupă de administrarea Muzeului de Istorie din Roman și anume Complexul Muzeal Județean Neamț. Datele de contact ale Complexului Muzeal Județean Neamț sunt: website – http://www.muzeu-neamt.ro, e-mail – [email protected], telefon – 0233.217.496, 0233.218.108.

    Toate cele bune!

  • Porcescu Adrian a spus:

    Domnului Director al Muzeului Roman

    Ma numesc Adrian Porcescu,am locuit in Roman,str.Miron Costin Nr.30.
    Datorita imprejurarilor vremurilor,am plecat din Roman ptr.studii si ulterior ptr.practicarea meseriei.In 1969,in urma unor sapaturi,am descoperit la locul unde locuiam cu parintii,un tezaur monetar din sec.XV ,pe care eu, cu mana mea l-am adus si l-am predat Domnitei Hordila,pe care am gasit-o atunci,la muzeul din str.Cuza Voda din Roman.
    O perioada acest “tezaur monetar”asa cum este inregistrat in arhivele Academiei Romane,a fost expus,cum era normal,in cadrul Muzeului din Roman,cu adresa si numele proprietarului locului unde fusesera descoperite.Anii urmatori am vizitat muzeul,ptr.a revedea aceste descoperiri ale mele si chiar ma mandream cu acest lucru,ca am contribuit si eu la scrirea unei pagini de adevar romascan,din imensul necunoscut si nedescoperit al arheologiei in special si al istoriei Tinutului Roman,in general.
    Am revenit de cateva ori,cu prilejul revederii parintilor mei,cu diferite ocazii,unde,cu ocazia revizitarii muzeului,am constatat lipsa sau “disparitia”cel putin din cadrul muzeului pe care-l administrati in cadrul Ministerului Culturii a acestor piese unicat-in felul lor.
    Doresc sa reapara expuse aceste piese,in cadrul muzeului si sa ma informati
    data cand au fost expuse si eventual,demersurile pe care trebuie sa le fac eu,pentru ca aceste monede sa reapara la vedere pentru publicul romascan.
    Va rog sa-mi transmiteti informatiile pe E-meil : [email protected]
    Astept raspunsul dumneavoastra.Cu prima ocazie cand voi fi in Roman,voi veni in vizita la muzeu,unde doresc sa revad acest tezaur.Multumesc ptr.atentie.

  • admin (autor) a spus:

    @HOOTELE Dominique Hi! You can check out our English version http://www.visitneamt.com to learn more about Cucuteni culture or any other historic related subject that’s connected to Neamt area

  • HOOTELE Dominique a spus:

    Très belle région que j’aimerais découvrir. Je m’intéresse tout particulièrement aux civilisations préhistoriques (Cucuteni,…).
    Pourriez-vous m’informer à ce sujet ?

    D’avance merci.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.