Home » Cetăți și conace, Obiective turistice
,

Curtea si Biserica Domneasca din Piatra Neamt

23 September 2009 0 Comentarii

curtea-domneasca-piatra-neamtIntemeiata de voievodul Stefan cel Mare intre anii 1468 – 1475, Curtea Domneasca, Biserica “Sf Ioan” si Turnu-Clopotnita constituie astazi un ansamblu architectural situat in centru orasului Piatra Neamt, in Piata Libertatii.

Din Curtea Domneasca astazi se mai pastreaza doar o parte din pivnitele casei domnesti (locul unde functioneaza Muzeul Curtea Domneasca) si portiuni din zidul de incinta. Curtea Domnesca  a avut rolul ei in istorie pana dupa domnia lui Vasile Lupu. In perioada ulterioara acestei domnii are loc disparitia treptata a ansamblului prin reamenajarea locului si aparitia constructiilor noi. Astfel ca, in anul 1893, pe temelia fostei Curti Domnesti s-a construit Liceul “Petru Rares”.

Pe acelasi platou, in imediata apropiere a Curtii Domnesti, se pastreaza in forma ei aproape initiala Biserica „Sfantul Ioan“ – Domnesc, zidita intre anii 1497-1498. Monumentala si eleganta, constructia bisericii este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada, ridicandu-se, prin aspectul ei, la valoarea unei veritabile opera de arta. La exterior, ne incanta privirea contrastul dintre sobrietatea zidurilor de piatra si vivacitatea coloristica a braurilor de caramizi si discuri smaltuite care se suprapun intr-o simetrie deosebita.

In prezent, biserica pastreaza o bogata colectie de patrimoniu cultural, importante valori bisericesti, cum sunt: candelabrele din cristal de Boemia (1837), icoana Domnului binecuvantand Sfantul Potir, a Sfintei Treimi, a Sfantului Ioan Botezatorul si icoana hramului, o cruce in filigran de argint (secolul al XIX-lea), o cruce mica din argint filigranat (1819), un potir de argint (secolul al XIX-lea) si o serie de carti vechi. Cu prilejul sapaturilor arheologice efectuate in jurul bisericii s-au descoperit morminte vechi si numeroase obiecte de cult si podoabe care ne confirma faptul ca marele vioevod Stefan cel Mare a acordat o atentie deosebita acestei biserici si Curtii Domnesti.

Alaturi de Biserica “Sfantul Ioan” s-a construit, in anul 1499, Turnul – Clopotnita avand o inaltime de 19 m. Construit din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniaza profilul zvelt, acesta a functionat si ca turn de straja. Locatia turnului a fost special aleasa, astfel incat strajerii sa poata observa intreaga lunca a Bistritei, dar si drumurile care duceau la Cetatea Neamtului si la targul Romanului. Fortareata de paza de langa Turnul-Clopotnita a fost construita in epoca moderna.

In Turnul-Clopotnita al Bisericii „Sf. Ioan“ – Domnesc din Piatra Neamţ, a locuit timp 26 de ani mosul Gheorghe Lazar, modelul adevaratului pelerin roman. Prin modul sau de viata, el reprezinta un exemplu unic in viata duhovniceasca a Bisericii noastre din ultima suta de ani.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.