Home » Mănăstiri, Obiective turistice
, ,

Manastirea Razboieni – Judetul Neamt

23 September 2009 2 Comentarii

manastirea-razboieni-neamtManastirea Razboieni este situata in com. Razboieni la 25 km de Piatra Neamt si la 35 km de Targu Neamt.

Tel: 0233292912

Hramul manastirii Razboieni: “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” sarbatorit la 8 noiembrie

Anul constructiei: ctitorie din 1496 a lui Stefan cel Mare

Manastirea Razboieni: scurt istoric

Manastirea Razboieni este ctitoria voievodului Stefan cel Mare, ridicata in anul 1496 la doua decenii dupa batalia de la Valea Alba, in amintirea grelelor incercari din vara anului 1476. Biserica manastirii este un adevarat mausoleu feudal, singurul de acest gen din tara, construit special pentru a adaposti osemintele ostasilor moldoveni cazuti pentru Tara si Credinta, in lupta cu turcii de la Valea Alba.

De-a lungul anilor biserica de la manastirea Razboieni a suferit mai multe interventii, insa intre anii 1975-1977, a revenit la forma ei initiala ca urmare a lucrarilor de restaurare in care au fost inlaturate turlele ridicate in secolul al XIX lea, pridvorul, dar si alte anexe. Sapaturile efectuate in acea perioada, au scos la iveala sub placile de piatra ale pardoselii existenta unui strat consistent de resturi osteologice umane, cu o grosime inegala dar continuu in intreaga suprafata a bisericii. Forma in care se prezinta biserica manastirii astazi este asemanatoare cu celelalte ctitorii ale voievodului de la Piatra Neamt si Borzesti. Pe peretele din sud al manastirii Razboieni este scrisa in slavona, dupa dorinta lui Stefan cel Mare,  pisania care descrie marea batalie din 1476.

Poze de la Manastirea Razboieni

Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni
Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni
Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni
Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni

Din punct de vedere architectural, biserica de la manastirea Razboieni este construita in stil sobru, pe un plan dreptunghiular din piatra, cu ziduri groase de peste un metru si compartimentata in stil traditional: altar, naos si pronaos. Materialul folosit pentru ridicarea bisericii a fost piatra cioplita. Biserica imbina stilul gotic cu elementele moldovenesti, fara turle si abside laterale, cu o serie de cupole dispuse in fila si prinse sub un singur acoperis care este unitar, in patru ape, cu pante repezi si streasina larga.

Ca si la celelalte constructii ale voievodului Stefan cel Mare, biserica, la exterior, este impodobita cu doua siruri de ocnite sub cornisa, iar absida altarului este de forma poligonala acoperita de noua firide alungite. Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice sustinute printr-un arc dublu, iar cupola naosului apasa direct pe patru arce piezise formand impreuna un sistem de boltire unitar si elegant.

Manastirea Razboieni reprezinta una din marile valori ale patrimoniului istoric artistic romanesc, dainuind peste secole ca un simbol al spiritului de sacrificiu care a caracterizat dintotdeauna existenta acestui neam.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.