Home » Muzee, Obiective turistice
, ,

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra Neamt

24 September 2009 0 Comentarii

muzeu-cucuteni-piatra-neamtMuzeul de Arta Eneolitica Cucuteni din Piatra Neamt este situat pe Str. Stefan cel Mare nr. 3, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt, in apropierea complexului Curtea Domneasca din Piatra Neamt. Viziteaza si alte muzee de istorie din judetul Neamt.

Tel: 0233226471

E-mail: [email protected]

Infiintat: in anul 2005

Categorie: Arheologie

Program vizitare muzeu:

zilnic: 9-17 (octombrie – martie)
10-18 (aprilie – septembrie)
Luni: inchis

Descriere:

Muzeul de arta eneolitica Cucuteni a fost inaugurat in vara anului 2005 si este primul muzeu Cucuteni din Romania. Acesta functioneaza in corpul B al Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra Neamt si are expuse in jur de 300 de piese din Cadrul Culturilor Precucuteni – Cucuteni, incluse in categoria „tezaur“ a patrimoniului cultural national. Cultura Cucuteni este ultima mare cultura cu ceramica pictata din Europa, iar comunitatile cucuteniene au dezvoltat aici o civilizatie care poate sta cu cinste alaturi de cele mai stralucite manifestari ale perioadei eneolitice din Asia Anterioara. Elementul caracteristic al Culturii Cucuteni il constituie ceramica pictata tricrom (alb, rosu si negru), care demonstreaza un adevarat simt al culorii si al formelor.

Poze Muzeul Cucuteni, judetul Neamt

Muzeu Cucuteni Muzeu Cucuteni Muzeu Cucuteni Muzeu Cucuteni Muzeu Cucuteni
Muzeu Cucuteni

Muzeul de arta eneolitica Cucuteni cuprinde doua sali de expozitie. In prima sala asezata la parter sunt expuse obiecte de arta decorativa aplicate pe vase iar in cea dea doua sala situata la etaj sunt expuse obiecte de arta figurativa-plastica, antropomorfa si zoomorfa, din toate fazele de dezvoltare a Culturilor Precucuteni-Cucuteni.

Pentru a valorifica cat mai bine patrimonial existent privind Cultura Cucuteni, din anul 1990 si pana in prezent, s-au publicat 14 volume in acest domeniu si s-au organizat mai multe expozitii nationale. De asemenea, in anul 1997 s-a organizat si o expozitie internationala, unica pana in acest moment. La Piatra Neamt functioneaza de mai bine de 10 ani si Centrul International de Cercetare a Culturii Cucuteni.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.