Home » Biserici, Obiective turistice
,

Sinagoga de lemn din Piatra Neamt

23 September 2009 0 Comentarii

Adresa: str Dimitrie Ernici nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt

Construita: in anul 1766

Sinagoga de lemn de la Piatra Neamt a fost construita in anul 1766, pe locul vechii sinagogi din piatra, potrivit hrisovului domnesc din 19 iulie 1766 al lui Grigore III Ghica. Asezata sub zidurile Curtii si Bisericii Domnesti, in partea de est, Sinagoga se afla la mai putin de 300 m distanta de o biserica crestina. Acest fapt se explica prin marea vechime a edificiului initial, care ar fi existat atunci cand s-a inceput construirea ansamblului arhitectural din epoca lui Ştefan cel Mare. Comunitatea evreiasca platea, la vremea aceea, o dare anuala (bezman) deoarece Sinagoga era construita pe pamant domnesc.

Construita din barne groase invelite cu taban, pe o temelie inalta din piatra, interiorul sinagogii se prezinta ca o galerie inchisa cu doua etaje in partea de nord si unul in partea de vest, iar in partea de sud afandu-se o mica galerie destinata copiilor. In peretele estic este situata Urna Sfanta, o veritabila opera de arta facuta in 1835 de Saraga Itchok ben Moische, lucrata in lemn sculptat si dispusa in trei etaje asezate pe coloane rotunde acoperite cu bronz si argint.

Ca obiecte de valoare in patrimonial sinagogii se mai gasesc o perdea cu sapte triunghiuri si o inscriptie in ebraica din care rezulta ca a fost realizata in 1767, dar si altarul care are o vechime de 250 de ani fiind suflat in aur. Cupola si peretii laterali ai sinagogii sunt partile originale ale acestei constructii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.