Home » Biserici, Obiective turistice
,

Biserica Romano-Catolica “Coborarea Sfantului Duh”Adjudeni – Neamt

26 October 2009 0 Comentarii

biserica-adjudeniAdresa: com. Tamaseni, jud. Neamt

Construita: intre anii 1972-1986  pe locul bisericii din piatra din 1875

Descriere:

Centrul Parohial Adjudeni s-a infiintat intre anii 1762-1776. De atunci si pana in prezent, aici au fost construite mai multe biserici. Prima biserica de lemn a fost construita in anul 1776, iar a doua biserica din lemn a fost construita in anul 1810 si a inlocuit-o pe cea veche. In cursul anului 1875 s-a construit prima biserica din zid al carei ctitor a fost Alfons Manfredi. Acest sfant locas  a fost modificat, largit si refacut intre anii 1927-1928.

Biserica din zid a existat pana in anii 1972-1974, cand in jurul ei s-a construit o biserica noua, monumentala, finalizata in anul 1986. Lucrarile de constructie au fost incepute la initiativa preotului Gh Apostol si au continuat prin staruinta parohului Dumitru Adamut, decedat in anul 1982, jertfa pusa pentru zidirea acestei biserici. Biserica care a primit hramul “Coborarea Sfantului Duh” are o lungime de 68,3 m, o latime de 32 m si o inaltime a navei centrale de 21,5 m si este cea mai mare biserica romano-catolica din Romania.

Sfintirea bisericii a avut loc la data de 3 iunie 1990, ocazie cu care PS Petru Gherghel spunea: “A fost construita prin efortul extraordinar al credinciosilor acestui sat, sub conducerea eroica a pr. paroh Dumitru Adamut, mort in timpul lucrarilor, jertfa pusa intru zidirea acestei marete biserici, precum si a preotilor parohi Stefan Apostol, Mihai Budau si Ioan Lucaci”.

Datorita dimensiunilor sale impresionante biserica atrage numerosi vizitatori din tara si strainatate.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.