Home » Biserici, Obiective turistice
, ,

Biserica Romano-Catolica “Sf Mihail” Sabaoani – Neamt

26 October 2009 0 Comentarii

catedrala-catolica-sabaoani-neamtAdresa: com. Sabaoani, jud. Neamt

Construita: intre anii 1898-1902 de parintele Cajetan Liverotti

Descriere:

Biserica „Sfantul Mihail” nu este prima biserica romano-catolica din Sabaoani. In anul 1741 este mentionat pentru prima data intr-un document existenta unei biserici de lemn pe vatra noua a satului Sabaoani. Ca urmare a distrugerilor provocate de intemperiile vremii, daunelor produse in timpul revoltei din 1831 si a cresterii numărului de credincioşi, parintele Augustin Melis a construit, pe la jumatatea secolului al XIX lea, o noua biserica frumoasa si incapatoare.

Actuala biserica i se datoreaza parintelui Cajetan Liverotti care, intors ca paroh la biserica din Sabaoani, a inteles ca in acest sat era nevoie de o biserica mai mare. Biserica ctitorita de parintele Liverotti imită indeaproape marile bazilici romane, care erau destinate intrunirilor publice. In biserica de la Sabaoani intalnim elemente ale stilului romanic, si anume: numarul si forma navatelor, absida semicirculara, bolta semicilindrica de deasupra navatei principale si boltile navatelor laterale compuse din doua bolti in forma de semicilindru care se incruciseaza.

Catedrala Catolica din Sabaoani: poze

Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani
Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani Catedrala Catolica din Sabaoani

Construita intre anii 1898-1902, Biserica “Sfantul Mihail” de la Sabaoani a fost sfintita in anul 1902 si apoi restaurata si renovata de mai multe ori, ultima data in anul 2000 de catre actualul paroh, Pr. Toma Encuta. Biserica este impunatoare si are o lungimea de 53,70 m, latimea interioara de 22,70 m si inaltimea interioara de 15 m. Turnul bisericii are o inaltime de 45 m. A fost prevazuta, pana in anul 1979, cu patru altare, si anume: altarul principal realizat din marmura alba si colorata, doua altare din navatele laterale realizate din mozaic alb si un altar portabil realizat din lemn sculptat.

Dupa noua randuiala a bisericii, in anul 1979 s-au scos altarele laterale din biserica si s-a mutat amvonul in fata. Totodata, biserica a fost inzestrata cu mai multe opera de arta, cum ar fi: cele cinci statui sculptate in lemn, reprezentand una „Inima lui Isus”, iar celelalte patru „Ingeri in adoratie”, toate in marime naturala, lucrate de sculptorul italian Ferdinand Stufflesser, statuia sfantului Francisc de Assisi si cea a sfantului Anton de Padova.

Biserica romano-catolica de la Sabaoani dispune de o orga mare Gebrüder Rieger, cu 26 de registre, doua claviaturi si pedale care, potrivit traditiei orale, a fost donata de catre Regele   Carol I. In anul 1973 sunt aduse din Italia patru clopote mari, tot prin mijlocirea regelui Carol I, care a inlesnit intrarea lor in tara, acceptand sa nu se plateasca vama la granita. Petre Sescu afirma in Cronica de la Sabaoani ca regele Carol I a participat la sfintirea bisericii din Sabaoani, construita de parintele Liverotti.

Intre anii 1959-1963 a fost realizata pictura din prezbiter de catre pictorii A. Bucataru, I. Martinas si I. Iacobescu. In prim plan au fost pictati cei trei arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael, iar pe bolta este pictata incoronarea preasfintei Fecioare Maria. Parintele Carmil Gherghel, a inceput in anul 1978 sa zugraveasca biserica, iar in anul 1979 biserica a fost pictata de catre fratii Ludovic si Alexandru Miltaller.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.