Home » Mănăstiri, Obiective turistice
, ,

Manastirea Nechit – Judetul Neamt

26 October 2009 1 Comentariu

manastirea-nechitManastirea Nechit este situata 8 km de Borlesti, la 37 km SV de Piatra Neamt si la 35 km NV de Buhusi (prin Rediu-Candesti)

Adresa: sat Nechit, com. Borlesti, jud. Neamt

Tel: 0233297422,  0745852242

Staret: protosinghel Zenovie Grigore

Hramul manastirii Nechit: “Schimbarea la Fata” sarbatorit la 6 august

Anul constructiei: ctitorie dein sec al XIV –lea a sihastrului Nechit

Scurt istoric al manastirii Nechit

Asezamantul monahal de la Nechit este construit intr-o poiana din marginea de vest a satului Nechit, inconjurata de dealuri impadurite. Locul acesta a fost ales de catre sihastrul Nechita care s-a nevoit si rugat pe aceste plaiuri si de la care valea, muntele si paraul ce strajuiau locul lui de inchinaciune si-au luat numele. Prima constructie care a existat pe acest loc a fost o bisericuta de lemn cu hramul “Sf Nicolae” cunoscuta sub numele de “Sihastria lui Nechita” sau “Schitul Nechit”. Biserica este mentionata documentar ca ar fi existat pe valea paraului Nechit intre anii 1399 – 1419.

De la inceputul sec al XIX –lea si pana in anul 1875, Schitul Nechit,  a traversat o perioada de ruina si uitare, viata monahala fiind intretinuta prin osteneala celor trei calugari care ramasesera acolo. Prima biserica din zid a fost construita in anul 1875 si astfel, Schitul Nechit, a redevenit un asezamant monahal prosper. In anul 1960 este desfintat abuziv de catre autoritati, dar va fi redeschis in anul 1972 cu doar 2 calugari si prin stradania parintelui Zenovie Ghidescu. Acestia au contribuit la refacerea asezamantului monahal si repara biserica, intre anii 1972-1976. Maica Viorica Cretu de la Manastire Prislop va picta in stil neobizantin biserica intre anii 1975-1977, realizand o pictura de o expresivitate frapanta care merita admirata. In anul 1990 se mareste locasul de cult prin construirea unui paraclis deasupra, care a fost pictat intre anii 1991-1992, de catre Mihai Chiuariu. Pentru pelerinii care vin in acest loc de rugaciune s-a construit intre anii 1998-2001 un nou turn clopotnita care strajuieste drumul de acces in manastire si adaposteste  paraclisul cu hramul “Sf Imparati Constantin si Elena”.

Imagini de la Manastirea Nechit

Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt
Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt
Manastirea Nechit - Judetul Neamt Manastirea Nechit - Judetul Neamt

Click pentru a vedea toate albumele foto

Din punct de vedere architectural, biserica este construita din piatra si caramida pe un plan treflat, cu absidele laterale usor rotunjite, in dreptul carora se ridica o turla impresionanta. Biserica este compartimentata in naos, pronaos si pridvor inchis si este prevazuta cu 2 turle una pe naos, octagonala si alta in fata, patrata, care a slujit drept clopotnita. Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar cu un deosebit simt al proportiilor si formelor specifice.

Asezamantul monahal mai cuprinde patru cladiri care au destinatie de chilii si anexe gospodaresti si Casa Pelerinul – o cladire din lemn de trei etaje situata in partea de sud, care impresioneaza prin executia arhitectonica.

In prezent, la Manastirea Nechit gasim o adevarata Gradina Zoologica formata din: iepuri belgieni, fazani, gaini de rasa, porumbei, vaci, porci, sinsila, pui de caprioara, o lebada si pauni. Staretul manastirii intentioneaza sa mai construiasca o casa de oaspeti si o casa arhiereasca. Totodata se va amenaja fantana Cuviosului Chiriac din apropiere, cu apa tamaduitoare si vor organiza aici tabere scolare pentru copii si tineri.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • Nemeth Nicolae Iuliu a spus:

    E un loc unde parca traieste linistea, o liniste vie de suflet, unde parca de cucereste bunatatea. Neaparat o voi vizita cu familia mai ales ca acolo intre monahi am o cunostinta nici-o data vazuta – ca si Sfintia Sa Apollo pe de pe muntele Athos, e radioamator – fiind constient ca “A fost mai intai CUVANTUL”.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.