Home » Biserici, Obiective turistice
,

Biserica Romano-Catolica “Sf Fecioara Maria Regina” Tamaseni – Neamt

26 October 2009 1 Comentariu

biserica-tamaseniAdresa: com. Tamaseni, jud. Neamt

Construita: intre anii 1956-1958 de parohul Wilhelm Clain

Descriere:

Inca din secolele XV-XVI este atestata istoric prezenta catolicilor in comunitatea din Tamaseni. Datorita invaziei turcilor si a drumului spre Polonia, care era apropiat de satele Tamaseni, locuitorii acestor sate s-au retras spre padurile din apropierea Siretului, pe locul unde le gasim si astazi. Prima biserica din aceasta asezare a satului s-a construit in anul 1862 de catre pr. Valentin Ferenczy si a fost data in folosinta la 30 august 1863. Caramida cu care a fost construita biserica a fost obtinuta prin daramarea unui mare han din apropiere, care a fost daruit bisericii.

Actuala biserica romano-catolica “Sfanta Fecioara Maria Regina” de la Tamaseni a fost construită, intre anii 1956-1960, alaturi de cea veche, fiind pozitionata in centrul satului. Biserica a fost construita datorita contributiei benevole si generoase a credinciosilor din Tamaseni sub indrumarea parohului Wilhelm Clain.

Cladirea bisericii a fost proiectata de inginerul Ionel Demeter impreuna cu antrepenorul dl. Ioja Lucaci din Sagna si construita din cadre de beton armat, caramida si fremate. Turnul bisericii inalt de 50 m are o fundatie turnata la o adancime de 5 m si este incadrat de stalpi de beton armat. Biserica are o suprafata de 15 m, lungimea de 52 m si latimea de 22 m.

Biserica este construita in stil gotic modern, iar pictura de la altar a fost facuta in ulei de pictorul Bucataru Aurel.  Nava si cupola bisericii este pictata de dl. Negrescu Constantin, iar navele laterale de catre maestrul Ioan Apostu in decoruri de tempcea. In anul 1985, pr Ioan Simon, ca urmare a noilor norme liturgice recomandate de catre Conciliul al II-lea din Vatican, a renovat biserica modificand aspectul ei exterior.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • robert a spus:

    Filmarea este făcută în Biserica Romano-Catolică „Regina sf. Rozariu” DIN SĂBĂOANI și nu din Tămășeni. Vă rog să rectificați!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.