Home » Muzee, Obiective turistice

Muzeul Diecezan Al Catolicilor Din Moldova

28 December 2009 0 Comentarii

muzeul-diecezan-al-catolicilorAdresa: com. Sabaoani, jud. Neamt

Web: www.sabaoani.cnet.ro

Descriere:

Muzeul Diecezan al Catolicilor din Moldova, situat in comuna Sabaoani,a fost inaugurat in septembrie 2002 si ofera vizitatorilor o lectie importanta de istorie pentru trecutul catolicilor din Moldova.  Expozitia muzeului cuprinde piese rezultate ca urmare a descoperirilor arheologice, a studiilor etnografice, istorice, antropologice si filologice.

Muzeul functioneaza in vechiul complex monahal din Sabaoani, confiscat de statul comunist si retrocedat apoi bisericii in anul 1990. Cladirea a fost restructurata, s-au amenajat spatiile interioare si s-au colectat din satele catolice o gama cat mai diversificata de obiecte reprezentative ale patrimoniului cultural catolic din Moldova. Muzeul cuprinde opt incaperi de marimi diferite in care s-au repartizat obiectele pe domenii: arheologic, etnografic, istoric si liturgic.

In prima sala la sectia de arheologie sunt expuse obiecte de ceramica, obiecte de fier, obiecte de podoaba si obiecte de cult datand de la jumatatea sec al XIV pana in sec XVII, care au fost descoperite in zona Bacaului, Sucevei si Valea Siretului. In sala de etnografie sunt prezentate ocupatiile de baza ale catolicilor: agricultura, cresterea animalelor si exploatarea lemnului, fiindu-le astfel confirmata identitatea romaneasca a catolicilor din Moldova. Totodata sunt prezentate si cele doua ocupatii traditionale ale acestora, si anume: pescuitul si olaritul.

In sala de istorie sunt expuse copii ale diferitelor documente si fotografii vechi care atesta prezenta activa a bisericii catolice in Moldova. In cea de a patra sala la sectia liturgie sunt prezentate obiecte personale ale unor personalitati ale Bisericii locale, cum ar fi: registre de botez sau de administratie, portrete, sigilii, haine, carti sau obiecte de cult.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.