Home » Obiective turistice, Schituri
, ,

Schitul Horăicioara – județul Neamț

31 January 2010 15 Comentarii

schitul-horaicioara-judetul-neamt-2010

Schitul Horăicioara – județul Neamț

 

 

 

Așezat în crăpătura unei stânci, la o altitudine de 900 m și la aproximativ 1 km distantă de Manastirea Horaita, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, schitul Horăicioara este un loc cu totul special, la care se poate ajunge atât pe jos cât și cu mașina. De pe DN 15 C Piatra Neamț-Tîrgu Neamț, din dreptul localității Dobreni, se mai parcurg 15 km pe drumul județean 156A, prin localitățile Negrești și Poiana până la Mănăstirea Horaița. O altă variantă de a ajunge la mănăstire ar fi ca din dreptul localității Crăcăoani, pe un drum comunal nemodernizat să se mai parcurgă 6 kilometri. Langă mănăstire, prin pădure, pleacă drumul către schitul Horăicioara care aparține canonic și administrativ de Mănăstirea Horaița.

Adresa: com. Crăcăoani, jud. Neamț
Hramul schitului:   „Buna Vestire” și “Izvorul Tămăduirii” (sărbătorit în prima vineră după Paști)
Anul constructiei: 1466 având ctitor pe Arhimandrit Chiriac

Schitul Horăicioara sau Horaița Veche, așa cum o denumesc localnicii, a luat ființa în a doua jumătate a sec. al-XV-lea.  După tradiția orală, consemnată în biserica existentă, schitul datează din anul 1466, iar în anul 1480 la porunca Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Arhimandritul Chiriac ridică prima biserică din lemn a acestui așezământ monahal. Biserica ridicată atunci a primit hramul„Buna Vestire ” și astăzi, în locul Sfintei Mese a bisericii, există o lespede de piatră așezată din anul 1973 de către soții Epifanie și Aglaia Curcut.

Schitul Horaicioara: poze

Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt
Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt
Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt
Schitul Horaicioara - judetul Neamt Schitul Horaicioara - judetul Neamt

Actuala biserică a schitului a fost ridicată în anul 1868 de către Arhimandritul Ermoghen Buhus și a fost sfințită pe data de 20 octombrie 1868 de arhiereul Isaia, episcop vicar al Episcopiei Romanului. Din punct de vedere architectural, biserica schitului este construită din piatră după un plan treflat prevăzut cu o turlă. Catapeteasma bisericii este construită în stil gotic și are dimensiuni reduse, motiv pentru care se crede că a fost lucrată cu puțin timp înainte de anul sfințirii bisericii. Atât biserica cât si chiliile schitului, care au fost construite atunci, au fost supuse de-a lungul timpului, prin grija egumenilor schitului, mai multor lucrări de restaurare și renovare.

În biserica schitului Horăicioara se află o icoană a Maicii Domnului care este cunoscută ca făcătoare de minuni. Astfel, în timpul stareției Arhimandritului Ermogen (1837 – 1877) s-a petrecut o minune ca urmare a rugăciunilor făcute la icoana de viețuitorii schitului care s-au rugat pentru o sursă de apă în împrejurimi. Atunci, Maica Domnului a făcut să izvorască apa dintr-o stâncă aflată la cca. 50 m de schit, un izvor care a fost binecuvântat cu darul tămăduirii bolilor sufletești și trupești ale celor care veneau acolo cu credință. Acest izvor determină pelerinaje anuale a multor creștini aflați în suferință. Tot pentru a binecuvânta această minune, s-a ales și sărbătorirea celui de-al doilea hram al schitului odată cu sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii”.

Schitul Horăicioara împreună cu Mănăstirea Horaița așezate într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, continuă tradiția vrednicilor înaintași împletind armonios ascultarea, isihamul, rugăciunea și munca. Pelerinii care doresc să cunoască acest colț de liniște sufletească și spirituală, binecuvântat de Dumnezeu, se pot caza în interiorul complexului mănăstiresc, masa fiind asigurată prin bunăvoința viețuitorilor mănăstirii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

15 Comentarii »

  • admin (autor) a spus:

    Bună ziua! Apreciem interesul manifestat față de pagina de promovare turistică https://www.viziteazaneamt.ro. Referitor la întrebarea dvs. punctuală, vă comunicăm numărul de contact de la Schitul Horăicioara – 0735.103.585, precum și numărul de contact de la Mănăstirea Horăicioara – 0735.424.920. Vă rugăm să luați dvs. legătura cu dumnealor pentru a găsi o rezolvare situației care vă preocupă. Menționăm, totodată, faptul că lăcașurile de cult nu sunt în subordinea Consiliului Județean Neamț, ci a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, motiv pentru care noi nu suntem în măsură să vă oferim informații detaliate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim multă sănătate și pace sufletească!

  • Covaci Remus a spus:

    Bună ziua …sunt din Cluj Napoca și as dori sa pot lua legătura cu părintele stareț…dacă se poate sa merg la schit dar ptr o perioada mai lunga ca și frate de mănăstire ….cine ma poate ajuta cu un nr de telefon al părintelui sa pot vorbi cu dânsul sa stabilesc când as putea merge la schit .sa menționez sunt din Cluj-Napoca și este o distanta mare ….dar dacă vorbesc cu părintele este mai ok să-mi explice cum pot ajunge …asta este visul meu sa trăiesc într-o mănăstire bine cuvantata de Dumnezeu

  • Administrator a spus:

    Buna ziua. Pentru informatii privind Manastirea Horaita puteti suna la numarul de telefon 0233 246 210, telefonul manastirii. Spatii de cazare in zona gasiti si la pensiunile din zona. Datele de contact de la pensiuni le puteti gasi pe site-ul nostru, in meniul CAZARE. Va dorim sa aveti o calatorie frumoasa.

  • elena a spus:

    Se poate înopta lsa Horaita??

  • ana a spus:

    Am fost de mei multe ori la acest schit ,frumos foarte frumos dar schitul vechi era si mai frumos prin simplitatea lui. Respirai adevarata credinta cultul, si harul dumnezeesc…

  • Fotonia a spus:

    Zoma Horaita e mirifica! Sunt din partea locului si in scola primara mergeam in grup organizat de prof.de geografie la cules de ciubotica cucului, sus la Schitul Horaicioara. Acele imagini mi le aduc aminte cu drag. M-rea Horaita este frumos pictata in interior insa, eu am ramas cu imaginea la vechea pictura, care, acum o caut in toate manastirile (pe care le vizitez) sa o mai gasesc. Cand priveam cupola in interior aveam sentimentul ca privesc cerul instela plin cu ingeri care vegheau asupra celor care eram in manastire – vedeam RAIUL. Regretul meu este ca in copilarie nu stiam sa strang amintiri de moment( vederi cu interiorul manastirii), considerand ca pot vedea oricand doresc acea frumusete SFANTA. Acum pot sa spun – LINISTEA SUFLETEASCA SI VINDECAREA TURUPEASCA ESTE LA COMPLEXUL MANAHAL HORAITA.

  • admin (autor) a spus:

    @diogene avem un articol pe aceasta tema https://www.viziteazaneamt.ro/2011/05/izvorul-tamaduirii-de-la-manastirea-horaita/

  • diogene a spus:

    Nimeni nu spune cum e sa bei apa din IZVORUL TAMADUIRII de acolo.Cred ca este una dintre cele mai bune si mai dulci ape pe care le-am baut in viata mea.Si e si tamaduitoare,ca a facut minuni.Doamne ajuta!

  • Laurentiu a spus:

    Nu se poate spune in cuvinte cat de mare este bucuria cand te afli in acest loc. Aici gasesti tot ce ai nevoie pentru mantuirea sufletului: liniste sufletesca, pace si o bucurie care izvoraste din adancul sufletului. Cand vii aici iti vine sa nu mai pleci niciodata din acest loc, si sa nu te mai intorci nici pentru o clipa in agitatia in care ai trait pana atunci. Biserica acestei Sfinte Manastiri este extraordinar de frumoasa, te simti in ea ca in rai. Este o priveliste de vis, si tot ce te inconjoara te face sa te simti binecuvantat. O sa vin cat pot de des in acest loc pentru ca ma simt minunat. AM O DEOSEBITA STIMA PENTRU PARINTII MONAHI CARE VIETUIESC IN ACEST LOC. DATORITA MUNCII, RABDARII SI SFINTENIEI LOR, REUSIM NOI, PELERINII, SA NE BUCURAM DE ACESTE LOCURI BINECUVANTATE DE DUMNEZEU. Le doresc la toti acesti monahi de aici, in frunte cu Pr.staret care are un suflet foarte mare; sa le dea Domnul si Maica Domnului multa sanatate, pace, rabdare, intelepciune, iar binecuvantarea Domnului sa fie mereu asupra lor. Acesti oameni sunt pentru mine INGERI PE PAMANT! Recomand tuturor sa vina macar o data in acest loc si o sa simta binecuvantarea Domnului si ca nu se mai pot desparti de frumusetea acestui asezamant monahal si o sa-si faca timp sa revina cat mai des in acest colt de rai . FITI BINECUVANTATI!

  • Mihaiela a spus:

    Am fost la schitul Horaicioara de Sf Petru si Pavel recunosc un loc mirific bine gospodarit si un preot cu har care stie sa asculte omul de rand . Daca doriti sa va incarcati bateriile , sa va izolati de lumea cotidiana va recomand cu caldura Schitul Horaicioara.

  • xenia simona a spus:

    e un loc minunat si linistit,retraiesc clipele petrecute acolo de fiecare data cand vad o imngine sau numele de Horaicioara il aud,nu-mi pot stapani lacrimile…

  • gheor21 a spus:

    E foarte frumos. Nu stiu ce loc poate fi comparat cu asemenea peisaje, poate datorită harului ce lucrează acolo. E o liniste necesara chiar și celor ce locuesc în zonele rurale.

  • Stacescu Adrian a spus:

    Manastirea Horaita… Cel mai frumos locas din tara! Eu locuiesc in Cracaoani Neamt, in apropiere de Manastirea Horaita. Merg in fiecare an acolo la Izvorul Tamaduirii! Frumos, foarte frumos… SUNT MANDRU CA TRAIESC AICI, IN PREAJMA ACESTUI LOCAS! Va asteptam pe toti la noi!

  • admin (autor) a spus:

    @Mihaela – pana la sfarsitul saptamanii vom merge si vom face poze. Multumesc!

  • Mihaela a spus:

    Unde am putea vedea cateva imagini de la acest schit?
    Atentie! Chilia din articol nu apartine acestui schit!

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.