Home » Pelerinaje la mănăstiri

Chilia Parintelui Cleopa Ilie – loc de pelerinaj de la Manastirea Sihastria

24 August 2010 1 Comentariu

chilie-parintele-cleopa-manstirea-sihastriaLa Manastirea Sihastria se afla Chilia Parintelui Cleopa care a devenit in ultimii ani cel mai vizitat loc din cadrul acestui lacas de cult. Aceasta chilie smerita de pe cerdacul careia parintele Cleopa vorbea cu dragoste sutelor de credinciosi care il cautau zilnic pentru a se intari duhovniceste si a gasi raspuns la problemele lor a devenit un adevarat  muzeu pentru pelerini, dar si o icoana a unui loc de rugaciune.

Drumul spre Chilia Parintelui Cleopa Ilie porneste din fata vechii biserici de la Manastirea Sihastria si trece pe sub clopotnita de la intrare. Aici, se afla un indicator ce ne trimite spre dealul din spatele manastirii unde se pastreaza inca “coltul de rugaciune al Parintelui Cleopa Ilie” si chilia care i-a tainuit nevointele atatia ani.

In chilie sunt pastrate toate obiectele ramase de la parinte: icoane, carti de rugaciune, epitrahilul sau, scaunelul de rugaciune, metaniile, papucii, hainele si multe altele. Toate acestea lucruri mangaie in prezent sufletele credinciosilor, deoarece se cunoaste faptul ca obiectele folosite de catre sfinti devin si ele mangaietoare.

Asezata pe dealul abrupt de la Manastirea Sihastria, chilia parintelui Cleopa Ilie reprezinta o marturie nestinsa a vietuirii sale isihaste, a dragostei sale fata de oameni, dar si o mangaiere a tuturor celor care inca ii calca pragul.

De pe prispa chiliei sale sau de langa copacul din partea stanga, Parintele Cleopa in  decursul vietii sale s-a aratat ca un adevarat indrumator in cele ale sufletului pentru sutele de pelerini, elevi sau ucenici care il ascultau in liniste de pe bancutele aflate in apropiere.

Parintele Cleopa Ilie obisnuia sa-i intampine pe credinciosi cu minunatele sale cuvinte “Manca-v-ar raiul sa va manance!”, dar de cand acesta a plecat alaturi de cei adormiti in cimitirul din deal,  chilia sa, bancile pe care au stat pelerinii in cautare de alinare parinteasca si tot ceea ce se afla imprejurul acestora  pastreaza si acum ecoul acestor cuvinte.

Si, daca ai vizitat chilia in care a trait si s-a rugat Parintele Cleopa Ilie, nu uita ca la plecare sa treci si pe la cimitirul de la Manastirea Sihastria si sa aprinzi o lumanare la mormantul acestuia. Mai mult, nu trebuie uitat nici prietenul de suflet al parintelui si anume parintele Paisie Olaru. Cei doi au fost prieteni o viata iar acum mormintele lor sunt unul langa altul in micul cimitir de la Manstirea Sihastria.

Poti vizualiza imagini de la Manastirea Sihastria sau un film de prezentare a manastirii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

1 Comentariu »

  • dan a spus:

    Aici simti mama Domnului.

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.