Home » Mănăstiri, Obiective turistice

Agheazmatarul – constructia circulara de la Manastirea Neamt

27 September 2010 0 Comentarii

agheazmatar-manastirea-neamtIn fata turnului-clopotnita de la intrare in complexul monahal de la Manastirea Neamt se afla o constructie in forma circulara care atrage atentia vizitatorilor, atat prin arhitectura ei deosebita cat si prin dimensiunile si frumusetea ei. Aceasta cladire a fost construita intre anii 1836-1847 si este cunoscuta sub numele de Agheazmatar sau baptisteriu.

Cu o inaltime de 30 m aceasta constructie are o forma unica, iar acoperisul ei este lucrat in forma de mitra arhiereasca. La fel de impresionant este si interiorul constructiei deoarece in mijloc se afla un bazin din piatra care a fost lucrat de catre pietrarul N. Legherhaus.

Intre anii 1974-1977 s-a realizat pictura din interiorul Agheazmatarului de la Manastirea Neamt. Acesta a fost pictat in fresca de catre pictorul Theodor Varahil Moraru din Piatra Neamt, in timpul staretilor Theodor Norocel si Efrem Chiscariu. Folosit si in prezent pentru sfintirea apei la marile sarbatori si in special la “Inaltarea Domnului” si “Pogorarea Duhului Sfant”, acest Agheazmatar ocupa un loc important intre cladirile ce fac parte din complexul monahal de la Manastirea Neamt.

In anul 1999, Agheazmatarul a fost acoperit cu tabla din cupru, motiv ce ii confera o frumusete aparte avand in vedere marimea cupolei. Tot de atunci in interiorul constructiei s-a amenajat cu mobilier adecvat Libraria “Sf Ioan Iacob de la Neamt”. Vizitatorii pot descoperi aici un adevarat centru al culturii romanesti bogat in carti teologice, liturgice, iconite, dar si numeroase obiecte bisericesti.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.