Home » Cetăți și conace, Obiective turistice

Salile Restaurate ale Cetatii Neamtului

11 October 2010 0 Comentarii

salile-renovate-cetatea-neamtuluiCetatea Neamtului a devenit in urma restaurarii un monument medieval muzeu, iar salile sale ne prezinta franturi din istoria intreaga a cetatii. Pornind de la prima atestare documentara care se crede ca a fost in timpul domniei lui Petru Musat si pana in anul 1717 cand a fost distrusa din ordinul turcilor de care domnitorul Mihai Racovita, astazi, in cele 21 de spatii ale cetatii vei avea impresia ca te intorci in timp.

Restaurata timp de doi ani, Cetatea Neamtului a fost redata circuitului turistic intr-o forma in care vizitatorii pot sa vada obiecte ce reinvie atmosfera din vremurile trecute, cand cetatea era locuita. Salile care prin rolul lor atrag atentia in mod deosebit  sunt:

Paraclisul “Sfantul Nicolae” era locul de rugaciune si meditatie din vechea cetate a domnilor moldoveni. Vechiul paraclis al cetatii a renascut, iar vizitatorii pot astazi sa se roage si ei in locul unde ascultau Liturghia si se spovedeau odinioara vechii domni ai Moldovei.

Sala de sfat si judecata
in care sunt expuse  obiecte ce sugereaza atmosfera specifica acestei incinte, si anume: scaune si o masa lunga din lemn necesara pentru sfat , o armura care da impresia unui cavaler gata sa intervina, alaturi de cinci plaiesi in vechi straie militare. Alaturi de aceste obiecte mai sunt expuse  pe pereti sabii, scuturi si sulite.

Camera de provizii unde erau depozitate recipientele pentru pastrarea hranei si a apei.  Regasim aici cateva butoiase si putini din lemn, ulcioare, saci de canepa burdusiti cu merinde si manunchiuri de plante uscate. Alaturi de aceasta camera se afla si Sala de mese unde sunt cuptoarele si oalele traditionale necesare pentru pregatirea mesei.

Inchisoarea (“neagra temnita”) de la Cetatea Neamtului unde erau intemnitati prizonierii militari, dar si cei care comiteau infractiunile consemnate in documentele medievale.  Aici atmosfera este intunecoasa si rece si cu atat mai sugestiva prin prezenta celor patru raufacatori cu barbi mari si neingrijite. Ei sunt legati cu lanturi si imbracati in camasi lungi si zdrentuite, iar pe jos sunt paie, gandaci si paianjeni.

Monetaria este sala in care se bateau monedele, iar  de-a lungul timpului s-au batut aici si monede de arama. In interiorul salii sunt expuse numeroase monede din perioade diferite.

Pe langa aceste obiecte in salile Cetatii Neamtului mai sunt expuse fotografii sau copii dupa documente vechi care intregesc atmosfera medievala a cetatii si vorbesc cel mai bine despre iscusinta, darzenia, vitejia si semetia Moldovei lui Stefan cel Mare.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.