Home » Circuite turistice

Traditii si Obiceiuri din Judetul Neamt prezentate in Muzeele de Etnografie

15 October 2010 0 Comentarii

viziteaza-muzee-etnografie-neamtIn tinutul Neamtului ne putem mandri cu o bogata zestre de obiceiuri, traditii si mestesuguri romanesti. Aici, arta populara a fost si este bine pastrata si promovata de catre mesterii populari care transmit mai departe tinerilor secretul acestor mestesuguri.

Un rol important in conservarea obiectelor traditionale il au muzeele etnografice care prin expozitiile permanente ne ofera o bogata colectie de arta populara specifica tinutului Neamt.

Vizitati muzeele etnografice din Neamt si veti avea ocazia sa cunoasteti mostenirea culturala a acestei zone, o mostenire formata din obiecte si produse mestesugaresti traditionale. Aceste obiecte ofera o imagine clara asupra tuturor traditiilor, obiceiurilor, mestesugurilor si mesterilor populari din zona Neamt.

Muzeul de Etnografie din Piatra Neamt: Prima colectie etnografica a muzeului dateaza din anul 1960, cuprinde aproximativ 1000 de piese si a fost constituita ca urmare a cercetarilor intreprinse de Academia Romana. In prezent, colectia de baza a muzeului ofera aspecte  ale locuintei taranesti traditionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc stravechi specific zonei dar si principalele mestesuguri (tesutul, prelucrarea lemnului, cojocaritul) din regiunea subcarpatica a Moldovei.

Muzeul de Istorie si Etnografie din Targu Neamt: Acest muzeu etnografic prezinta o sinteza a bogatiei istoriei medievale a orasului Targu Neamt dar si a mestesugurilor traditionale din Depresiunea Neamt, pornind de la tors si tesut pana la prelucrarea produselor agricole, a lemnului, a metalelor si a ceramicii. Expozitia mai cuprinde intr-un pavilion special amenajat din curtea muzeului o serie de instalatii taranesti de prelucrare a fructelor si semintelor, a lemnului, lanii, etc.

Muzeul de Istorie si Etnografie din Bicaz: Construita la inceputul secolului al XX –lea, cladirea muzeului este inscrisa ca monument istoric. Expozitia permanenta a muzeului de istorie si etnografie este structurata pe trei spatii distincte care ilustreaza istoria monografica a Vaii Bistritei, dar si cele 102 picturi donate orasului de pictorita Iulia Halaucesu.

Colectia de etnografie si arta populara de la Bicazu Ardelean: In cladirea scolii din Telec (Paraul Caprei) s-a organizat un muzeu de arta populara si etnografie  cu exponate care vorbesc deosebit de sugestiv despre viata si ocupatia din cele mai vechi timpuri a locuitorilor acestor meleaguri. Prin contributia profesorului Barna Augustin Marcian si a sotiei sale Elena Barna s-a realizat aceasta colectie de etnografie si arta populara care ofera o imagine vie a obiceiurilor si traditiilor din valea Bicazului.

Colectia muzeala a comunei Vanatori – Neamt: Colectia muzeala a comunei Vanatori – Neamt a fost amenajata in centrul comunei, in cladirea in care a functionat Scoala Veche din sat.Exponatele din acest muzeu redau valorile istorice si culturale, dar si diversitatea traditiilor ce se pastreaza de peste veacuri in aceasta zona.

Muzeul Neculai Popa de la Tarpesti: Muzeul infiintat in anii saptezeci in gospodaria lui Neculai Popa din Tarpesti (un artist desavarsit si un colectionar pasionat de arta populara autentica si de obiecte folclorice) reprezinta astazi unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee din Moldova. Asezat in satul Tarpesti din comuna Petricani muzeul face parte din itinerarul celor care viziteaza Cetatea Neamtului si Muzeul “Mihail Sadoveanu”, Humulestii lui Ion Creanga sau alte manastiri vestite din zona Neamtului.

Muzeul “Vasile Gaman” de la Vanatori-Neamt: Cladirea muzeului este o casa traditionala specifica acestor locuri iar colectia permanenta care este expusa aici cuprinde aproximativ 3.000 de piese confectionate sau colectate de-a lungul timpului. Poarta de la intrarea in curtea muzeului este monument inscris in patrimoniul national si are incrustate chipurile lui Burebista, Decebal, Traian, Stefan cel Mare si Sfant, Dragos-Voda si Mihai Viteazul pe harta Romaniei Mari sculptata la imbinarea celor doua laturi ale portii si flancata de armele cu care a fost aparata.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.