Home » Mănăstiri, Obiective turistice

Paraclisul Adormirii Maicii Domnului de la Manastirea Secu

16 October 2010 0 Comentarii

paraclisul-maicii-domnului-manastirea-secuComplexul monahal de la Secu este organizat in mai multe cladiri cu o mare valoare istorica si religioasa, adevarate monumente ale trecutului acestui popor. Construita asemenea unei fortarete cu ziduri groase, in doua din laturile complexului s-au construit 2 paraclise, care sunt deschise publicului pentru a fi vizitate.

Situat in partea de sud-est a complexului, pe latura dreapta, Paraclisul “Adormirea Maicii Domnului” de la Secu a fost construit in anul 1640 de catre ieromonahul Ghedeon. De-a lungul timpului acest paraclis a suferit mai multe modificari datorate necesitatilor din acele vremuri.

Desi exista o pisanie scrisa in limba slavona pe exteriorul zidului de incinta aceasta nu este pisania proprie a paraclisului de la Manastirea Secu, ea apartinand Bisericii “Sfantul Nicolae” din Cetatea Neamtului care a fost adusa aici in anul 1718 impreuna cu alte obiecte de cult.

In anul 1853, monahul Iulian a executat catapeteasma care se afla in interiorul paraclisului si tot el a pictat si catapeteasma Paraclisului “Sf. Nicolae” care se afla in coltul de nord-est al complexului, pe latura stanga. Deosebite sunt icoanele catapetesmei, ele fiind executate in stilul Renasterii. Totodata, sculpturile de la catapeteasma au fost suflate cu aur si lucrate in stilul combinat al barocului.
Racle Manastirea Secu

In anul 1958, Protosinghelul Ghervasie Hulubaru a executat pictura de pe usa paraclisului manastirii Secu in stilul neobizantin. Pictura este deosebita si reda scena “Adormirii Maicii Domnului”. Interiorul acestui paraclis nu a fost niciodata pictat, situatie mai putin intalnita pentru astfel de lacase.

Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” de la Manastirea Secu reprezinta si locul unde se gasesc asezate in doua racle frumos sculptate, osemintele a doi duhovnici renumiti Ieroschimonahul Vichentie Malau si Ieroschimonahul Antim Gaina. Acesti doi monahi care prin viata lor au stralucit ca doi luceferi in Muntii Neamtului sunt cunoscuti pentru faptele lor, reusind de-a lungul vietii sa calauzeasca sufleteste numerosi fii duhovnicesti, calugari si mireni.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.