Home » Circuite turistice, Trasee montane

Cararea Manastirilor in Parcul Natural Vanatori Neamt

23 November 2010 0 Comentarii

cararea-manastirilor-in-parcul-vanatoriIn Parcul Natural Vanatori sunt amenajate mai multe trasee care duc spre cele mai cunoscute manastiri din Neamt, vetre monahale marcante pentru dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale. Aceste trasee strabat padurile Neamtului pe poteci umblate de-a lungul timpului de numerosi sihastri. Situate in locuri de o frumusete naturala deosebita, aceste vechi lacase de cult ofera pelerinilor care vin sa le viziteze o experienta personala si spirituala deosebita.

Cararea pleaca din fata Manastirii Agapia si se strecoara prin satul manastiresc Agapia pana la intrarea in padure unde este si indicatorul pentru Schitul Agapia Veche. De aici trebuie sa mergi pe marcajul punct rosu cu bordura alba, marcaj folosit pentru traseul care duce la Manastirea Secu. Poteca ce urca pe la umbra brazilor batrani este batatorita de miile de pelerini care an de an vin sa se roage la aceste lacasuri de cult. Dupa putin timp se ajunge in poiana in care se afla asezarea sihastreasca Schitul Agapia Veche.

Traseul pe Google Maps

Aceasta dateaza din a doua jumatate a secolului al XIV-lea si poarta numele sihastrului Agapie, ctitorul acestui lacas de rugaciune. Prin curtea schitului trece cararea care  leaga peste munte Manastirea Agapia de Manastirile Secu si Sihastria (in planificarea acestei drumetii tine cont ca nu se poate trece prin schit dupa apus). Apoi, cararea trece prin “Livada Parintilor” si se continua prin padure pana la o poiana. De aici, traseul se bifurca. Spre dreapta si marcata cu punct rosu cu bordura alba este cararea care duce la manastirea Secu iar spre stanga marcata cu cruce rosie cu bordura alba este cararea ce duce Schitul Sihla.

Urmam cararea spre Manastirea Secu si ne aventuram din nou prin padure. Pe drum ne atrage atentia o toaca veche si mancata de timp, legata de un copac, pe care este scobit numele sihastrului care a adus-o aici. Drumul pana la manastire nici nu-l simti cand il parcurgi, padurea este frumoasa, iar pasarelele galagioase care te insotesc te fac sa pierzi notiunea timpului. Cararea te duce in fata Manastirii Secu unde poti sa faci un popas binemeritat si sa admire frumusetea acestei manastiri stravechi.

Cararea Manastirilor in Parcul NAtural Vanatori, judetul Neamt

Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt
Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt
Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt
Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt
Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt Manastiri din Neamt

De la Manastirea Secu se merge 3 km pe drumul care duce spre Manastirea Sihastria. Din cand in cand te poti opri pe la panourile turistice care iti dau detalii despre fauna din jur si despre locul exact unde te afli. Turlele impunatoare ale Manastirii Sihastria se zaresc din departare.

Manastirea Sihastria este un loc de pelerinaj care atrage anual zeci de credinciosi dornici sa viziteze vechea bisericuta de lemn si cimitirul in care este ingropat Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru.Din fata Manastirii Sihastria pleaca traseul care duce la Schitul Sihla si Pestera Cuvioasei Teodora.

Cararea este lina si marcata cu cruce albastra pe fond alb. Se urca mai intai domol prin padurea de foioase, dupa care inaintezi prin desisul brazilor si spre final ai parte de un urcus abrupt. Inainte de a cobora la manastirea Sihla cararea se furiseaza printre bolovani imensi si te duce in dreapta spre pestera Sf Teodora, locul in care aceasta pustnica s-a rugat si a trait aproape 40 de ani.

Apoi, cararea urca un damb si coboara lin catre bisericuta construita din lemnul unui singur copac. De aici se zareste biserica Schitului Sihla si chiliile. Pelerinii care ajung aici au parte de ospitalitatea calugarilor care ii invita pe toti la o masa calugareasca.

Dupa un ultim popas, ne intoarcem pe drumul care leaga Schitul Sihla de Manastirea Agapia. Drumul care serpuieste printre brazii parfumati ai padurii este pietruit si are o lungime de 8 km. Intr-un tarziu se zaresc casele din satul manastiresc Agapia si drumetia noastra se apropie de final, nu inainte de a ne opri pe la brutaria manastirii si a savura delicioasele placinte cu branza si cornuri cu mere facute de maicutele de la manastire.

Cararea manastirilor reprezinta nu numai o drumetie in care te epuizezi fizic ci si o calatorie a propriului suflet, o calatorie in care iti dai seama ca poti face ceva pentru a proteja traditiile si valorile noastre spirituale si in care realizezi ca bisericile si manastirile in care intri sunt mult mai mult decat niste simple constructii de piatra. Distanta parcursa este de aproximativ 22 km iar timpul de parcurgere este intre 7h 30 min si 10h, in functie de pregatirea fizica a fiecaruia.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.