Home » Sate nemțene, Trasee în Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Trasee montane
, ,

Traseu Bicaz Chei – sat Bârnadu – Vf Criminiş – Vf Munticelu Rezervaţia Cheile Şugăului

18 January 2011 5 Comentarii

traseu-cheile-bicazului-barnadu-jidanu-criminisuPunctul de plecare al traseului îl constituie intrarea in Cheile Bicazului unde este şi staţia de autobuz din satul Bicaz Chei. Acest traseu este circular şi străbate unul din cele mai frumoase şi mai puţin cunoscute locuri din judeţul Neamţ.

Peisajele montane şi casele tradiţionale de munte alături de fânăriile aşezate pe paşunile din pădurile de brazi, formează o privelişte deosebită, cum rar mai găseşti  în prezent. Aici, totul s-a conservat cu mare grijă. Natura a fost protejată de aceşti oameni minunaţi de la munte care au dus tradiţiile mai departe şi au păstrat pitorescul acestei zone.

De la început, traseul  urcă destul de abrupt spre satul Bârnadu, pe o potecă bătătorită de către oamenii din sat care şerpuieşte de-a lungul crestei până la intrarea în pădurea de brazi. În timp ce urci în faţa ochilor ţi se deschide o superbă panoramă asupra crestelor din jur şi asupra stâncilor masive din Cheile Bicazului, acest obiectiv turistic unic din Neamţ.

Harta Google Maps a traseului

La satul Bârnadu se ajunge relativ repede iar la intrare, pe creasta din dreapta, poţi admira rezervaţia de zadă unde sunt exemplare de larice, singurul conifer cu frunze căzătoare. Acest cătun aşezat în vale impresionează prin casele tradiţionale din lemn şi poiana deosebit de frumoasă în care este situat.

Traseul străbate satul până la singurul magazin din acest loc, iar de aici se merge pe drumul ciobanilor prin Poiana Izvoarelor, până la Poarta Lapoşului. În poiană sunt aşezate stânile ciobanilor din sat, construcţii din lemn cu motive tradiţionale, care mai de care mai frumoasă, reflectând întocmai hărnicia, simplitatea şi bunul gust al oamenilor de la munte. Deşi acest traseu nu este marcat, cărarea este uşor de găsit prin golul alpin, deoarece este folosită pe timpul verii de către ciobani din zonă.

Traseul continuă prin Poiana Jidanului, traversează Capu Jidanului şi pădurea de brazi de pe muntele Jidanului, până la Vârful Criminiş. Drumul care traversează pădurea de brazi este deosebit, brazii sunt foarte înalţi si crengile lor formează parcă un tunel prin care te strecori încet şi cu frică, ca să nu tulburi această frumuseţe unică a naturii. Liniştea pădurii îţi dă senzaţia că te afli într-un tărâm de basm, iar din când în când aceasta este tulburată de ciripitul păsărilor, fapt care te trezeşte la realitate.

Traseu: Bârnadu – Jidanu – Criminişul

Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului
Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului
Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului
Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului
Traseu Cheile Bicazului Traseu Cheile Bicazului

Prin desişul brazilor se mai zăresc uneori stăncile golaşe, iar de pe ele realizezi ca eşti pândit de către caprele sălbatice care se uită, într-o linişte totală, mirate la tine. Imediat ce le descoperi acestea işi retrag repede capul şi stau în continuare la pândă. După ce le vezi comportamentul realizezi ca eşti un simplu musafir al acestui ţinut, iar frumuseţea acestor locuri este darul naturii si al animalelor care trăiesc aici.

Odată ieşiţi din zona pădurii, înaintăm spre Vârful Criminiş unde putem observa o panoramă deosebită asupra crestelor din jur. Astfel, admirăm de aici bătrânul Ceahlău, Vf. Criminiş, Danciu, Higheş si chiar catre Vf. Măgura din Munţii Bistriţei. Traseul continuă pănă pe Vârful Criminiş şi de aici spre rezervaţia Cheile Şugăului – Munticelu. De pe frumoasa culme Munticelu Criminiş se pot observa satele de la intrarea în chei, stânile ciobanilor din zonă, precum şi drumul care duce în Cheile Bicazului.

Traseul coboară apoi pădurea de pe Munticelu până la vâlceaua plină de grohotiş, înconjurată de creste şi tancuri cu forme ciudate. De aici se poate admira, în partea superioară a vâlcelei, crăpătura din creasta Piatra Glodului, locul unde se află intrarea în Peştera Tunel, precum şi cariera de calcar a combinatului de ciment de la Taşca. Ultima parte a traseului este anunţată de lătratul neobosit al câinelui care păzeşte Cabana Ecolog situată în rezervaţia Cheile Şugăului. De aici, se zăreşte şoseaua, iar poteca duce până la poarta de lemn de la intrare în rezervaţie.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

5 Comentarii »

  • rodica a spus:

    am ajuns si eu in satul barnadu si am admirat peisajele de acolo…superb !
    ar trebui sa organizati niste drumetii, contra cost; eu as vrea sa merg si sunt dispusa sa platesc ghidul montan; mai peste tot sunt organizate chestii din astea, numai la noi in judet, nu.

    Rodica

  • Dany a spus:

    Cam cat dureaza traseul? Exista posibilitatea de a te rataci, avand in vedere ca nu este marcat si e iarna?

    As dori sa merg weekendul care vine aici si voiam sa aflu riscurile prezentate de acest traseu.

  • rodica a spus:

    scrieti-mi si mie cand mai plecati pe aceste trasee, as vrea si eu sa merg….

  • admin (autor) a spus:

    @catalin: daca parcurgi traseul asa cum este reprezentat pe harta interactiva de mai sus nu se poate merge cu masina. In acest caz masina poate fi lasata exact la intrarea in Cheile Bicazului. Cum treci de cariera de piatra, drumul face stanga si exact acolo e si intrarea in Rezervatia Cheile Sugaului (pe dreapta e o poarta de lemn). Daca pe harta de mai sus selectezi modul de vizualizare Satellite o sa fie mai clar punctul de start al traseului.

    Exista posibilitatea sa ajungi cu masina in zona aceea (mai precis pe paraul Sugau). Accesul se face pe un drum forestier dar nu stiu daca iarna e deschis sau sigur. Drumul de care vorbesc este cel pe care incepe traseul. Tot in modul Satellite se observa cel mai bine.

  • catalin a spus:

    se poate merge cu masina, daca nu unde lasam masina

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.