Home » Evenimente

Primii zimbri în libertate în Ţinutul Neamţului

18 April 2012 0 Comentarii

zimbri-eliberati-in-libertate-2012Joi 22 martie 2012, începând cu ora 12.00, au fost puşi în libertate în zona Chitele, din comuna Crăcăoani cinci exemplare de zimbrii. Evenimentul a fost organizat de Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă”, în cadrul unui proiect unic în ţară. Proiectul “Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei de zimbru în Parcul Natural Vînători Neamţ” este finantat de Fondul European de Dezvoltare Regională şi urmăreşte nu numai punere în libertate a speciei, dar şi recuperarea spirituală a acesteia, obţinerea de beneficii pentru comunităţile locale, dezvoltarea durabilă a zonei având zimbrul drept fanion.

Zimbrul, specie legendară pentru Ţinutul Neamţului, s-a reîntors din nou, oficial, în sălbăticie. Primul grup de zimbri a fost eliberat de Administraţia Parcului Natural Vînători Neamţ în faţa unei mulţimi de jurnalişti şi a oficialităţilor locale şi judeţene. Deşi au ieşit timid cu paşi mici din ţarcul special construit unde li se oferea hrană, zimbri s-au îndepărtat încet printre copaci şi s-au făcut nevăzuţi sub privirile mulţimii de curioşi care au asistat la acest moment deosebit.

Acest eveniment este o premieră pentru România, dar şi o mândrie pentru judeţul Neamţ având în vedere că întoarcerea zimbrilor în sălbăticie are loc tocmai aici. În ţara noastră ultima menţiune despre existenţa unui zimbru în libertate datează din anii 1852, când un braconier a recunoscut că a împuşcat un astfel de exemplar în Munţii Maramureşului. În prezent, această specie a fost scăpată de pericolul dispariţiei totale, în lume existând 4.400 de exemplare, majoritatea în captivitate.

Pe viitor vor mai fi şi alte eliberări succesive, dorindu-se să se ajungă la un număr de 20-22 exemplare de zimbri în sălbăticie. Cei care au fost prezenţi la eveniment au venit în această zonă dinspre civilizaţie făcând nu numai o deplasare în spaţiu, dar şi una în timp, cu aproximativ 160 de ani în urmă, când aceste exemplare minunate de zimbri trăiau liberi prin codrii din Ţinutul Neamţului.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.