Home » Circuite turistice

Drumeţie pe Valea Nechitului

18 May 2012 0 Comentarii

06-zona-nechit-2012Turiştii care vin în Ţinutul Neamţului dornici să cunoscă cât mai mult din locurile cele mai vechi şi frumoase, dar şi din renumitele aşezări rurale pot să pornească într-o drumeţie de neuitat pe Valea Nechitului. Aici vor putea admira un loc unic aşezat într-un cadru liniştit şi revigorant unde este o plăcere să admiri peisajul cu păşuni înflorite şi păduri seculare.

Valea Nechitului este destul de populată încă secolul al XIV-lea, când s-au construit mai multe aşezări de tip rural, pomenite şi în scrierile cancelariei domneşti. Aşezat în amonte pe cursul pârâului Nechit, satul Nechit este izolat şi influenţat de relief cu valea relativ îngustă a pârâului. Aici terenurile arabile au caracter insular şi suprafeţe reduse, în schimb păşunile şi fâneţele sunt mai numeroase.

În sat încă se mai păstrează câteva case vechi reprezentative pentru arhitectura tradiţională a locului . Casele tradiţionale sunt construite pe temelie înaltă din piatră cioplită, au un acoperiş în patru ape, acoperit cu draniţă în formă de solzi de peşte, cu cerdac înfundat cu scândură traforată susţinut de stâlpi din lemn şi ferestre mici prevăzute la interior cu drugi de fier.

Drumetie la Nechit, judetul Neamt

Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit
Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit
Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit
Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit Drumetie la Nechit

Tot pe valea pârâului Nechit, într-un cadru natural de un pitoresc deosebit, se află şi vechea aşezare monahală a Mănăstirii Nechit. Primul călugăr care s-ar fi nevoit pe aceste meleaguri a fost Nichita Sihastrul de la care apoi au împrumutat numele, pârâul, valea şi muntele care străjuiau locul său de închinăciune. Aşezământul este construit într-o poiană, în marginea vestică a satului Nechit încadrată de dealuri împădurite la sud, nord şi vest cu deschidere spre sat. Peisajul este foarte frumos, iar intrarea din drum în incintă se face printr-o poartă de lemn tradiţională, aflată la 100 m de biserică.

Culmile maiestuoase ale munţilor, pădurile de brad, clipocitul râului din apropiere vă vor ajuta să vă relaxaţi, să uitaţi de grijile cotidiene şi să redescoperiţi plăcerea de a fi în sânul naturii.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.