Home » Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri

Tradiţii în creaţia populară neamţeană

16 August 2012 0 Comentarii

10-traditii-in-arta-populara-neamt-2012Creaţiile meşterilor populari din ziua de astăzi continuă parţial tradiţia strămoşească, ele reprezentând o punte de legătură între trecut şi viitor. Părăsirea formelor vechi şi apariţia înnoirilor a necesitat o perioadă de pregătire, în care tradiţia a jucat un rol important atât ca punct de plecare cât şi ca nesecat izvor de inspiraţie.

Meşterii lemnului au adăugat în decursul timpului noi forme decorative pe structurile creaţiilor tradiţionale. Astfel au apărut porţile înalte din lemn cu aplicaţii de panouri decorative florale, obiecte miniaturale strunjite şi crestate în lemn, bâte ciobăneşti, toiege şi baltage cu crestături tradiţionale şi aplicaţii decorative din foiţă de cositor şi împletiturile din nuiele reprezentând coşuri cu forme noi şi diverse, suporturi şi alte obiecte uzuale, măşti de lemn folosite pentru decorarea interioarelor, dar şi obiectele de mobilier de grădină realizate din crengi strâmbe de brad sau de arin.

Meşterele ţesăturilor care lucrează în stative şi gherghef cu motive şi culori tradiţionale au micşorat dimensiunile covorului tradiţional realizând carpete, tapiserii şi huse reuşind astfel să lucreze piese de o mare valoare artistică. Alături de ele sunt meşterele care croşetează şi reuşesc să confecţioneze podoabe deosebit de frumoase din fire textile şi mărgele.

Traditii in creatia populara din judetul Neamt, judetul Neamt

Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt
Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt Traditii in creatia populara din judetul Neamt

O altă categorie de meşteri care s-au adaptat cerinţelor actuale sunt cojocarii şi blănarii. Aceştia lucrează folosind materiale noi pe tipare vechi realizând astfel bondiţe şi pieptare din postav alb cu flori brodate din lână care împodobeau altădată costumele populare de sărbătoare din Neamţ. Nu trebuie uitaţi nici meşterii care lucrează diverse obiecte din metal, textile, plastic, cauciuc şi lut cum ar fi modelarea personajelor din poveştile lui Ion Creangă.

Toţi aceşti creatori populari contribuie prin obiectele realizate de ei la continuarea tradiţiei strămoşeşti păstrând nealterată autenticitatea şi valoarea ei.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.