Home » Evenimente

Vizitaţi expoziţia „Regina Maria – Regina tuturor românilor”

18 March 2013 0 Comentarii

05-expozitia-regina-maria-martie-2013Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ este gazda Expoziţiei „Regina Maria-Regina tuturor Românilor” organizată  cu ocazia comemorării a 75 de ani de la moartea Suveranei României Maria. Tot în acest an se împlinesc 170 de ani de la naşterea Reginei Elisabeta şi 120 de ani de la naşterea regelui Carol II-lea. Vernisajul expoziţiei a avut loc pe data de 14 martie 2013 şi a fost însoţit de un recital instrumental susţinut de elevii Liceului de artă ”Victor Brauner” clasa doamnei profesor Maricica Gheorghieş.

Organizată de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu Muzeul Naţional Bran, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Direcţia Judeţeană Neamţ a Arhivelor Naţionale această inedită expoziţie reuneşte peste 140 de obiecte de colecţie. Piesele expuse fac parte din colecţiile Muzeului Naţional Bran şi Muzeului Naţional de Istorie a României: obiecte de artă (pictură, sculptură, gravură de sec. XV-sec. XIX), piese de mobilier (sec. XVII-1/4 sec. XX), o impresionantă colecţie de cărţi poştale şi fotografii, care dispuse cronologic recompun viaţa Reginei, surprinzându-i cele mai semnificative momente, argintărie de sec. XIX colecţionată de regina Maria pentru decorarea interiorului castelului său preferat, Branul.
Unul din cele mai preţioase obiecte ale expoziţiei este cravaşa reginei Maria, o piesă valoroasă nu doar datorită materialelor din compoziţia sa, cât mai ales prin faptul că pe măciulie, într-o montură de diamante este înscrustată cifra Reginei. De altfel, pentru a-i cunoaşte personalitatea s-a recurs la reconstituirea unui fragment din dormitorul Suveranei de la Bran, cu piesele originale, pe care Regina cu mult gust le-a colecţionat. Dintre toţi suveranii României, regina Maria a fost cea mai iubită de poporul român, fapt pentru care şi-a câştigat supranumele de Împărăteasa Românilor, Regina Mamă, Mama răniţilor.

Organizatorii expoziţiei ne informează că este pentru prima dată când un patrimoniu atât de valoros atribuit reginei Maria poposeşte la Piatra-Neamţ. Vizitatorii sunt aşteptaţi să admire expoziţia temporară „Regina Maria-Regina tuturor Românilor” de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ până la data de 17 mai 2013.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.