Home » Agrement, Sate nemțene

Păstoritul – o ocupaṭie cu tradiṭie în Ţinutul Neamṭ

21 October 2013 0 Comentarii

10-pastoritul-judetul-neamt-oct-2013Pe meleagurile din Ţinutul Neamṭ oamenii se ocupau cu creṣterea animalelor reuṣind astfel să-ṣi asigure cele necesare pentru traiul zilnic. Cele mai multe animale se creṣteau în satele de munte unde bogatele păṣuni ṣi fâneṭe ofereau localnicilor condiṭii prielnice pentru această ocupaṭie. Nici astăzi nu lipsesc din peisajul de munte sau deal, turmele de oi sau cirezile de vite, conduse de bacii ṣi ciobanii iscusiṭi ṣi apărate de câinii protectori.

În doinele ṣi baladele populare, în creaṭiile literare ṣi în arta plastică se regăseṣte specificul vieṭii de păstor cu greutăṭile ṣi bucuriile ei. Printre acestea se numără balada Mioriṭa care a fost culeasă de pe aceste meleaguri ṣi Baltagul, opera scriitorului Mihail Sadoveanu, care a reluat drama ciobanului harnic ṣi cu turme bogate, a cărei acṭiune s-a petrecut pe Valea Sabasei din judeṭul Neamṭ.

Păstoritul este singura ocupaṭie care se practică la fel ca la începuturi, deoarece nu a necesitat schimbări prea mari: mărirea stânelor, înlocuirea vaselor de lemn cu cele din metal ṣi plastic ṣi renunṭarea la unele piese tradiṭionale de costum a ciobanilor. Sistemul de păstorit a rămas acelaṣi urmând acelaṣi calendar diurn ṣi sezonier ṣi aceleaṣi practici străvechi: păscutul, adăpatul ṣi mulsul oilor, prepararea caṣului, urdei ṣi a măncării pentru ciobani. Construcṭiile speciale de pe coaste sau poiene se mai păstrează ṣi astăzi, fiind folosite pentru creṣterea animalelor pe timpul verii. Stâna este cel mai important adăpost pentru ciobani unde se ṭine inventarul stânii ṣi se prepară specialităṭile din lapte, cum ar fi: caṣ, urdă, unt şi balmoṣ.

În prezent, pe meleagurile din Muntii Bistriṭei ṣi Hăghimaṣului, Tarcăului ṣi Stâniṣoarei au apărut stânele turistice, cu amenajări speciale pentru primirea vizitatorilor, care vor să cunoască practicile ciobăneṣti ṣi să guste sau să cumpere din produsele realizate la stână.

Turiṣtii care vor să cunoască un stil vechi de viaṭă ṣi muncă pot să stea două zile la o stână în inima munṭilor ṣi vor afla tradiṭia autentică a unei munci grele dar plină de farmecul simplităṭii ṣi a liniṣtii în care se desfăṣoară.

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.