Home » Evenimente, Festivaluri organizate de Consiliul Județean Neamț

Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț

12 July 2014 0 Comentarii

DPP_0004resizeCu cei patruzeci și unu de ani de istorie Festivalul internațional de muzică “Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” devine de la o ediție la alta un brand care a a evoluat în pas cu vremurile, timp în care concertelor corale şi simfonice li s-au alăturat recitalurile de jazz, ori de muzică pop, iar de mai bine de zece ani a devenit tradiţională Seara folclorică.
Pe lângă actul cultural propriu-zis oferit publicului meloman, acest important Festival a transformat oraşul Piatra-Neamţ, în perioada 6-12 iulie, într-o veritabilă “Capitală muzicală” a ţării.  “Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” atrage, ca un magnet, în această perioadă estivală, iubitorii muzicii, oaspeți din diferite colțuri ale țării, fie ei artişti, critici muzicali, compozitori, elevi sau studenți ai instituțiilor muzicale de învățământ, ori pur și simplu, amatori.

Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” a ales ca locuri de desfășurare pentru ediția din acest an platoul din Piațeta Turnului, amenajat în mod cu totul special și sala ”Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, unde publicul iubitor de muzică a audiat un repertoriu bazat pe profesionalism, diversitate și accesibilitate.

Duminică, 6 iulie , Festivitatea de deschidere a avut loc în Piațeta Turnului, unde Camerata Regală – solistă Simina Croitoru, dirijor Constantin Adrian Grigore – a prezentat un concert simfonic cuprinzând lucrări de Pablo de Sarasate, Bela Bartok, Offenbach, Ceaikovski, Brahms, Mozart, care a încântat publicul prezent.

Luni, 7 iulie, sala “Calistrat Hogaș” a găzduit “Seara tinerilor muzicieni nemțeni”, cu Raluca Ouatu la pian,  iar Piațeta Turnului “Seara de muzică Tradițională” în cadrul căreia Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava – dirijor Viorel Leancă – a prezentat un program de cântece și dansuri din zona Moldovei. în coregrafia lui George Palaniuc (soliști- Margareta Clipa, Dana Dăncilă, Nicolae Vieru, Sorin Filip, Rodica Andronic, George Finiș, Lucica Păltineanu).

Marți, 8 iulie, a fost “Seara muzicii de cameră”, desfășurată în sala “Calistrat Hogaș”. “Cvartetul Transilvan” din Cluj Napoca  a prezentat unei săli arhipline, un program care a cuprins lucrări de Mozart, Dvorak, Massenet, Elgar, Kriesler, precum și Suite folclorice românești în aranjamentul muzical a lui Nicușor Silaghi. Piațeta Turnului a găzduit “Seara muzicii de jazz”, unde Mircea Tiberian și invitații săi, au prezentat un program de jazz denumit “Jazz and beyond”, care s-a bucurat de aplauzele unui numeros public

Miercuri, 9 iulie, sala “Calistrat Hogaș” a găzduit “Seara instituțiilor superioare de muzică” în care organizatorii Festivalului, ca și la precedentele ediții și-au propus să ofere tinerilor muzicieni scena pentru afirmarea artistică. Astfel, studenții de la  Universitatea de Arte George Enescu Iași, (Alin Dănăilă – clasa conf.univ.dr.D.Iosub și Florin Leonte-clasa conf.univ.dr. Dorel Baciu), de la Universitatea Națională de Muzică București (Ștefan Voinic-clasa cda dr.I. Nedelciu, Laura Șandru-clasa prof univ.dr. G.Croitoru și Cristina Ordean- clasa conf.univ.dr.F. Ionoaia) și de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (Marian Bălan, Viorela Filimon, Ani Gaidarova de la clasa de chitară a conf. univ dr, C.Andrei și Iulia Toma de la clasa prof univ dr. A.Berea) acompaniați la pian de conf.univ.dr. Verona Maier, au prezentat un program diversificat aplaudat îndelung. Apoi, publicul a fost încântat de “Seara muzicii de fanfară”, care a readus pe scenă genul muzicii de fanfare: Muzica militară a Brigăzii 15, mecanizate “Podu Înalt” din Iași dirijată de plt.adj. pr. Marius Chiriac, a prezentat spectatorilor avizați, un program divers și atractiv de marșuri, valsuri, cântece și melodii din operete, din care n-au lipsit “Marșul de concert” care a deschis seara, valsul “Valurile Dunării”, semnate de Iosif Iovanovici, “Melodiile operetei” de Horia Ardeleanu,  “Trish Trash Polca”, de Johann Strauss, “Samba medley”, de Cristian Firca, ori “Prelucrări din arii din Muntenia”, de L. Mendelsohn, toate răsplătite cu ropote de aplauze de către spectatorii încântați de virtuozitatea instrumentiștilor militari, readucând în atenție necesitatea prezenței acestui gen muzical în viața muzicală a orașului, ca element de atracție estivală.

Joi, 10 iulie a fost Seara muzicii corale” desfășurată în sala “Calistrat Hogaș” în care corul de cameră “Cappela Transylvanica” din Cluj-Napoca, dirijor, lect. univ.dr. Rodica Trandafir, a oferit spectatorilor un program cuprinzând lucrări corale semnate de Maurice Ravel, Nicolae Ursu, Constantin Râpă, Vasile Spătărelu, Augustin Bena, Robert Schumann, Gavriil Musicescu, Orlando di Lasso, Adrian Pop, Pierre Certon.

Vineri, 11 iulie Seara Cursurilor de Măiestrie se desfășoară în sala ”Calistrat Hogaș” unde cei mai talentați elevii și studenții, îndrumați de Marin Cazacu și Verona Maier, susțin lucrări mai bine zis opere de artă, creații ale marilor compozitori precum Bach, Vivaldi, Paganini, Beethoven și alții. De la orele 21.00 trupa Millenium din Moldova  delecteaza publicul și emană o stare de bine către publicul prezent.

DPP_0003resizeDPP_0008DPP_0033resize

 

 

 

 

 

 

Sâmbătă, 12 iulie, Seara Muzicii de Opera susținută de orchestra simfonica a filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, închide acestă ediție de Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț. Nume celebre precum Cristian Lupeș (dirijor) și Iulia Isaev (soprană) alături de cursanții masterclass-ului de canto au susținut un program de uverturi si arii celebre din opere semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Vicenzo Bellini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Jules Massenet, Georges Bizet.

 

DPP_0010_resizeDPP_0011_resizeDPP_0015_resizeDPP_0016_resizeDPP_0017_resizeDPP_0021_resizeDPP_0023_resizeDPP_0026_resizeDPP_0029_resize

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.