Home » Agrement

Cu vaporașul pe Lacul Izvorul Muntelui

26 July 2014 2 Comentarii

IMG_0594 resizeLacul de acumulare Izvorul Muntelui, creat în spatele barajului de la Bicaz, este cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile interioare din România – cunoscut şi sub numele „Lacul Bicaz”. Este  situat la 4 km de orașul Bicaz și la 35 km de municipiul Piatra Neamț, pe drumul naţional DN15, întinzându-se între Bicaz şi Poiana Largului, pe o lungime de 35 km.

Pornind din amonte, de la Poiana Largului, drumul șerpuiește pe partea stângă a lacului, pe serpentinele care coboară pe coronamentul barajului spre orașul Bicaz, oferind privelişti minunate.Din punctul de belvedere de la Hangu, Masivul Ceahlău poate fi văzut înălțat deasupra celorlate culmi muntoase, dominând întreaga privelişte și, în același timp, scufundat în oglinda apei.

Barajul de la Bicaz, cel mai mare baraj de greutate de pe râurile interioare din România, a fost construit între anii 1950-1960, între Muntele Gicovanu și Obcina Horstei, având o lungime de 435 m, o înălțime de 127 m și o lățime la baza de 119 m. În apropierea barajului, există un port amenajat de unde turiștii pot închiria bărci, șalupe și hidro-biciclete sau pot face mini-croaziere cu vaporașul pe lac.

Plimbarea cu vaporașul presupune un circuit pe undele lacului, care deschide privirii peisaje unice din jurul lacului: în port se merge până aproape de pieptul de beton armat al barajului care impresionează prin dimensiune, apoi ambarcaţiunea se îndreaptă spre coada lacului, descoperind pe rând casele din așezările Grozăvești, Ruginești, Chirițeni, Buhalnița, Hangu, care se văd cățărate pe dealuri până aproape de Poiana Largului. Aici poţi admira viaductul şi Piatra Teiului, stânca neclintită din lac. Întoarcerea o vei face admirând alte stânci legendare ale Muntelui Sfânt – Ceahlăul şi apoi zona de la Izvorul Alb.

Fauna lacului cuprinde o gamă variată de specii cum sunt: mreana, cleanul, lostrița, scobarul, moioaga, babușca, păstrăvul indigen, păstrăvul de lac şi păstrăvul curcubeu, obletul, porcușorul, ori plătica. Cei pasionați de pescuit vor găsi pe malurile lacului destule locuri special amenajate pentru pasiunea lor. Pe malul lacului Izvorul Muntelui, în localitatea Potoci, este amenajată o crescătorie de păstrăvi, unde se poate servi un păstrăv proaspăt prins din lac.

În zonă veţi descoperi şi Stațiunea de Cercetări Biologice Potoci-Bicaz a Universității “Al. I. Cuza” din Iași, singurul loc din Moldova unde se pot face scufundări. Turiștii au posibilitatea să se cazeze chiar pe malul lacului sau în Portul Bicaz unde vă aşteaptă mai multe pensiuni şi moteluri, precum şi singurul hotel-restaurant plutitor de pe lacurile de munte din ţară. Doritorii de libertate pot sta la cort, iar cei care se instalează aproape de apă pot pescui şi face plajă în voie.

 

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

2 Comentarii »

  • admin (autor) a spus:

    Bună ziua!
    Pentru informaţii detaliate şi programul plimbărilor cu vaporul pe Lacul Izvorul Muntelui, vă recomandăm să contactaţi Complexul Turistic Naval Port Bicaz (SC Moldoturism SRL), la tel. 0748 110 400, 0744 588 824, 0748 110 401 sau la adresa de e-mail: [email protected]. Accesul pe vapor se realizează din zona Hotelului plutitor LEBĂDA. Vă dorim un sejur agreabil!

  • Maria a spus:

    As dori o adresa/telefon de contact pentru informatii privind plimbarea cu vaporul.Se poate imbarca pe acest vapor si de la Poiana Largului?
    Numai bine!
    Maria

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.