Home » Biserici, Obiective turistice

Biserica de Lemn din Bicazu Ardelean – Pârâul Caprei

11 September 2014 0 Comentarii

IMG_1889_resizeCând suntem pe DN  Bicaz – Lacu Roșu, putem ajunge la biserica de lemn de la Pârâul Caprei care are hramul„Sfântul. Dumitru“, dacă din comuna Bicazu Ardelean virăm la dreapta spre Telec, pe șosea asfaltată. La niciun kilometru, socotit din dreptul primăriei Bicazu Ardelean, la primul dâmb, pe stânga, chiar la marginea drumului, o vedem cu pereții vopsiți în galben, cum își pleacă pălăria din șindrilă, dând binețe și invitând parcă drumețul să-i treacă pragul.

În această splendidă biserică din lemn de tisă, construită pe talpă de tisă, s-a slujit constant de când a fost ridicată, până în zilele noastre. Este cea mai veche biserică creștin-ortodoxă de pe valea Bicazului, de la Bicaz Chei şi până dincolo de Bicaz spre Pângărați, singura biserică de lemn de la noi din judeţ pictată în interior în întregime. De aceea, biserica de lemn de la Bicazu Ardelean face parte din monumentele istorice de mare preț din judeţul Neamţ. Când intri în biserică și privești la felul în care este pictat interiorul țesut în cheutori, ți se pare că intri într-un alt timp în care parcă-i vezi pe oamenii locului lucrând în armonie la ridicarea acestei bijuterii închinată lui Dumnezeu, încă de pe la anul 1692, când aici trăia o mare comunitate de creștini – ortodoxi, așa după cummenționează Josef Benkö în lucrarea sa “Milcovia”. De altfel, ilustrând armonia dintre oamenii locului, o trăsătură distinctă a poporului român, în cimitirul bisericii aflăm și morminte ortodoxe și greco-catolice.

IMG_1886_resizeIMG_1888_resizeIMG_1892_resizeIMG_1893_resizeIMG_1894_resizeIMG_1897_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.