Home » Muzee, Obiective turistice

Muzeul de artă” Iulia Hălăucescu” din Tarcău

17 September 2014 0 Comentarii

IMG_1880_resizeCând vă aflați în comuna Tarcău, comuna cu cel mai pur și curat aer din România, nu scăpați prilejul de a trece pragul Muzeului de Artă “Iulia Hălăucescu”, situat pe drumul către Brateș, într-un peisaj de vis.

           Iulia Hălăucescu, (n.Tarcău, 31 martie1924 – d.18 decembrie 2007, Piatra Neamț) descinde  din familia Verșescu, o binecunoscută familie de preoți din Tarcău. Urmează clasele primare şi Liceul teoretic de fete, la Piatra Neamț. Din anul 1943, este prezentă la cursurile Facultăţii de Filosofie Bucureşti, specializarea estetică, pe care le absolvă cinci ani mai târziu, avându-i ca profesori, printre alții, pe Dimitrie Gusti, Mihai Ralea, Tudor Vianu. Urmând îndemnul pictorului Corneliu Baba, se înscrie, în anul 1949, la Academia de Arte Frumoase din Iaşi, iar din anul 1950, continuă studiile la Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. 

           Având o puternică personalitate evoluând spre nonconformism în pictura ei, Iulia Hălăucescu își crează un stil propriu, original, dând astfel o dimensiune suprarealistă imaginilor artistice care însuflețesc picturile sale cu candoarea unei Frida Kalo cu care se poate compara. Afirmația de mai sus, ne aparține și nu e hazardată dacă ne gândim la impetuozitatea cu care lucra Iulia și la recunoașterea internațională care a venit treptat. Acuarelele sale uimesc prin fluiditatea care le consacră, prin consistenţa şi îndrăzneala compoziţională care concurează uleiul şi fresca.

           „Doamna acuarelei româneşti” așa cum a numit-o reputatul critic de artă Valentin Ciucă, a creat de-a lungul unei jumătăți de veac peste 200 de tablouri cuprinzând, printre altele, “Palatul Cnejilor”, “Stânca Dracului de la Poiana Teiului”, “Plutaşii de pe Bistriţa”,  multe portrete de ţărani care par a ne spune povestea lor, o istorie care a fost îngropată de ape, tablouri care au figurat pe simezele a 33 de saloane republicane de grafică, au participat la 16 bienale de pictură și la peste 60 de expoziţii personale, atât în ţară cât şi în străinătate, la patru mari restrospective, ultima în 2001 la Parlament, în Sala Brâncuşi. Mesajul său artistic a ajuns în 75 de ţări din Europa până în America de Nord şi de Sud, din Africa şi Asia.

           Inaugurat în luna noiembrie a anului 2003, Muzeul de artă “Iulia Hălăucescu”, căruia îi veți trece pragul, cuprinde șase săli care adăpostesc aproape 120 de lucrări plastice, dar și obiecte personale ale artistei precum și o expoziție de ceramică și unelte meșteșugărești din zonă.

            Muzeul este deschis: Miercuri – Joi  12.00-15.30; Vineri –  Duminica  10.00-16.00

 

IMG_1877_resizeIMG_1876_resizeIMG_1875_resizeIMG_1873_resizeIMG_1872_resizeIMG_1871_resize

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.