Home » Muzee, Obiective turistice

15 motive să vizitezi județul Neamț

12 February 2016 0 Comentarii

Episodul 9 – Muzeul Cucuteni

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, deschis într-un frumos edificiu din cadrul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ, clădit pe la 1930 de antreprenorul Carol Zani, după un proiect al fostului arhitect-şef al capitalei, Roger Bolomey, găzduieşte cea mai variată şi bogată colecţie din Europa, care se remarcă prin valoroase obiecte și vase de ceramică pictată monocrom, bicrom sau tricrom, cu forme elegante și rafinat decorate, care oferă o imagine cuprinzătoare despre arta decorativă și figurativă aparținând celei mai importante culturi eneolitice din sud-estul Europei, Cultura”Precucuteni – Cucuteni”. Datând din perioada 3600-2600 î.Hs., numărând circa 800 de piese, cele mai multe din categoria tezaur, colecția include obiectele de o valoare inestimabilă: ”Vasul cu colonete”, ”Hora de la Frumuşica”, ”Vas de tip horă”, statuetele din grupul ”Soborul zeiţelor”, ”Gânditorul de la Târpeşti” sunt doar câteva dintre acestea. Considerată a fi cea mai înaltă realizare din timpul Europei eneolitice, ceramica Culturii Cucuteni atinge perfecțiunea prin motivele decorului, predominant fiind cel în spirală, pictat cu pigmenți naturali și nu de puține ori, după spusele cercetătorilor, chiar cu propriul sânge al artistului.

Programul muzeului este între orele 9,00 – 17,00 (octombrie – martie). Luni este închis.

Taxa de vizitare pentru elevi, studenți și militari este de 2 lei, pentru adulți, individual sau în grupuri este de 4 lei. Taxa de fotografiere sau filmare este de 10 lei.

Info tel. Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni: 0233226471

IMG_5454 IMG_5456

 

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.