Vopsitul ouălor de Paște la Neamț
Tradiția vopsitului ouălor a fost întâlnită la chinezi cu aproximativ două mii de ani înainte de Hristos, ouăle fiind un simbol al creației, fertilității, al vieții și al renașterii naturii. Cu toate că în Europa acest obicei s-a mai pierdut, la noi încă se practică aproape în toate casele. De Paște, gospodinele vopsesc ouăle în roșu pentru a reprezenta focul cu puterea lui purificatoare sau sângele lui Hristos care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii. Cu timpul, obiceiul de a vopsi ouă de Paște a devenit o îndeletnicire din ce în ce mai migăloasă și mai inventivă fiind folosite atât metode tradiționale cât și metode mai moderne.
Pentru a obține ouă de culoare roșie se poate folosi metoda prin care se fierb ouăle într-o oală în care se pun frunze de ceapă roșie, sfeclă roșie tăiată feliuțe și câteva linguri de oțet pentru a ajuta la impregnarea pigmentului în coaja de ou. Pentru un aspect mai deosebit sau o textură mai artistică ouăle se pot inveli cu un ciorap subțire sau tifon, iar între coaja oului și ciorap se pot pune frunzulițe de pătrunjel sau hârtie creponată de o singură culoare sau în fâșii de mai multe culori.
Pentru vopsirea ouălor și în alte culori diferite de roșu se pot folosi tot metode naturale, folosindu-se pigmenții din diferite fructe, legume sau condimente. Culoarea albastră se poate obține fierbând ouăle într-o oală în care se pune o jumătate de varză roșie, chiar dacă culoarea vopselei în sine este purpurie acestea vor ieși albastre, un albastru mai închis putându-se obține prin lăsarea ouălor în vopsea peste noapte. Culoarea portocaliu deschis este dată de coji de ceapă galbenă fierte odată cu ouăle, iar galbenul poate fi dat de câteva vârfuri de cuțit de șofran de India puse într-un borcan cu apă de la robinet, doar că această ultimă metodă necesită mai mult timp până culoarea se va impregna în coaja de ou. Ouăle de culoarea lavandei pastel pot fi obținute prin fierberea acestora în suc de grapefruit roșu timp de 45 de minute. La toate aceste metode se poate adăuga un pic de oțet la fierbere care va ajuta la impregnarea mai bună a culorii în coaja de ou.
Pentru a da o notă unică ouălor, fiecare dintre acestea se poate înveli într-o hârtie de indigo și apoi într-un ciorap subțire. Astfel vor căpăta o textură fină, mai deosebită.
Scrie raspunsul tau!