Home » Alte evenimente, Evenimente

COMPLEXUL MUZEAL JUDEȚEAN NEAMȚ – Expoziția de sculptură și ceramică „Dincolo de Granit – Andezit”

4 September 2017 0 Comentarii

 

Comunicat de presă

 

 

 

 

 

Expoziția de sculptură și ceramică „Dincolo de Granit – Andezit”

la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

 

În perioada 5 septembrie – 8 octombrie 2017, Muzeul de Artă din Piatra-Neamț organizează în colaborare cu Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, o expoziție de grup care reunește lucrările de sculptură și ceramică semnate de șase artiști contemporani, nume de referință în arta vizuală: Nicolae Fleissig, Gheorghe Zărnescu, Maxim Dumitraș, Nesrin Karakan, Ioan Pop Vereta – sculptori și ceramistul Emil Cassian Dumitraș.

Nicolae Fleissig care trăiește în Franța din 1982 este cunoscut publicului nemțean pentru că a expus alături de Maxim Dumitraș în 2015 peste 80 de lucrări de sculptură și pictură. De altfel, artistul a descoperit tainele sculpturii în atelierul lui Clement Pompiliu (1923-1985) din Piatra-Neamț, a absolvit  Academia de Artă din București, revenind în orașul nostru unde a inițiat proiecte artistice monumentale finalizate cu lucrări donate urbei și Muzeului de Artă.

Gheorghe Zărnescu cu un parcurs artistic original, provocator pentru public a expus la Piatra-Neamț de multe ori în cadrul Bienalelor „Lascăr Vorel” și anul acesta împreună cu Gabriela Cristu-Sgarbură, într-o întâlnire inedită a tapiseriei cu sculptura. Cu acel prilej a donat instituției noastre 16 lucrări din expoziție care se adaugă celor donate în anii trecuți, îmbogățindu-ne patrimoniul.

Maxim Dumitraș, artist, fondator și director al Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud este inițiatorul acestui proiect generos intitulat „ Dincolo de Granit – Andezit”. Simpozioanele de arte vizuale de la Sângeorz-Băi organizate de artist au devenit cele mai cunoscute mișcări artistice din România, scopurile  lor devenind mai concrete, sculptura asociindu-se și cu alte limbaje, simultan cu deschiderea către spațiul internațional.

Ioan Pop Vereta, născut la Săpânța, în prezent stabilit la Sighetu Marmației s-a format ca artist la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A avut expoziții personale și de grup la Negrești-Oaș, Baia-Mare, Târgu-Mureș, Timișoara, Iași și a participat la simpozioane și tabere de sculptură în țară și străinătate. Lucrările sale cu tematică simbolist – abstractă se află pentru prima dată la Piatra-Neamț.

Nesrin Karakan este o sculptoriță originară din Turcia, unde predă la Universitatea din Mersin. A venit deseori în România cu prilejul participării la numeroase simpozioane de sculptură organizate la Sângeorz-Băi, Timișoara, Caransebeș. Lucrările sale, realizate în materiale diverse, de la fontă, beton, la andezit, multe dintre ele expuse în aer liber, se integrează  noilor tendințe contemporane manifestate în cadrul grupului.

Emil Cassian Dumitraș a absolvit Universitatea de Arte Plastice și Design „Ion Andreescu” din Cluj, secția ceramică / sticlă / metal, specializându-se în sculptură. În această expoziție, artistul se prezintă cu 12 lucrări de ceramică, tehnică comentată de criticul de artă Vasile Duda astfel: “La Emil Dumitraş texturile ceramicii glazurate îşi urmăresc picturalitatea, iar ochiul materiei îşi caută simbolismul formelor, un esenţialism în care se conturează tradiţia, tehnica şi inovaţia”.

Vă așteptăm cu drag la vernisajul care va avea loc marți, 5 septembrie, ora 18°°.

Muzeograf,

Violeta Dinu

 

Invitație:

Vezi posibilitati de cazare in Judetul Neamt

Scrie raspunsul tau!

Adauga comentariul tau mai jos, sau trackback de pe site-ul propriu. Poti deasemenea sa subscrii la comentarii via RSS.

Va rugam sa pastrati un limbaj civilizat. Fara obscenitati sau spam.

Poti folosi aceste tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site suporta Gravatar. Pentru a avea un avatar online inregistreaza-te pe Gravatar.